Voorspelling: Welke landen plaatsen zich voor de halve finale van de Azië Cup?

Foto: Voorspelling: Welke landen plaatsen zich voor de halve finale van de Azië Cup?

De medailles worden bijna vergeven in Qatar. De Azië Cup is namelijk in de laatste fase van de competitie gekomen. Op vrijdag en zaterdag worden de vier kwartfinales gespeeld. Er zitten nog vijf oud-winnaars in het toernooi. In de kwartfinales staan twee krakers op het programma. In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op Australië – Zuid-Korea en Iran – Japan.

Australië – Zuid-Korea

Onder leiding van trainer Graham Arnold gaat het voorlopig goed met Australië op dit toernooi. Aanvoerder Mathew Ryan kent iedereen wel van AZ. Verder zit de selectie vol met spelers die in Europa vooral op het tweede niveau voetballen. Het land wist de groep vrij gemakkelijk te winnen. In de achtste finale namen de Australiërs het op tegen Indonesië. Deze wedstrijd werd, zoals verwacht, vrij gemakkelijk gewonnen. Het duel eindigde in 4-0.

The Socceroos werden in 2011 tweede op de Azië Cup, doordat er in de finale werd verloren van Japan. Vier jaar later, in eigen land, werd voor de eerste keer de Azië Cup gewonnen. Het land stapte deze eeuw over van de Oceanische voetbalbond naar de Aziatische bond. Er kan niet worden gezegd dat het land echt een rijke geschiedenis heeft op het toernooi. Maar in de alle edities waarin ze hebben meegedaan kwamen de Australiërs ver. Nu nemen ze het dus op tegen Zuid-Korea in een kwartfinale.

Met Jürgen Klinsmann heeft Zuid-Korea een zeer bekende bondscoach voor de groep staan. Het land behoort zeker tot de favorieten, maar moet ondertussen al 64 jaar wachten op een nieuwe titel. In de achtste finale nam Zuid-Korea het op tegen Saudi-Arabië. Dit was tot nu toe dé kraker van het toernooi. Abdullah Radif dacht zijn land naar de kwartfinales te hebben geschoten, maar Cho Gue-sung wist in de 90+9e minuut de gelijkmaker binnen te schieten.

Er moest worden verlengd, maar in deze dertig minuten werd er niet meer gescoord. Tijdens de strafschoppenserie wisten beide landen de eerste twee kansen te benutten. Daarna ging het mis voor Saudi-Arabië. Jo Hyeon-woo, de keeper van Zuid-Korea, pakte daarna strafschoppen en hielp zijn land naar de kwartfinales van de Azië Cup.

Wedtip Australië – Zuid-Korea

De bookmakers zien Zuid-Korea als favoriet voor dit duel. Niet gek natuurlijk, want bij de Koreanen heb je met Son Heung-min en Kim Min-jae twee geweldige voetballers lopen. Australië moet het doen met wat onbekendere spelers, maar voetbalt wel als een elftal. Als er wordt gekeken naar de stroeve resultaten van Zuid-Korea vergeleken met de simpele overwinningen van Australië, lijken de verhoudingen anders te liggen. Tip: wedden op ‘Australië wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 3.40 bij Unibet.

Australië wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Iran – Japan

Het Iran van bondscoach Amir Ghalenoei doet het tot op heden netjes op de Azië Cup. Groep C werd met gemak gewonnen door te winnen van Palestina (4-1), Hong Kong (0-1) en de Verenigde Arabische Emiraten (2-1). In de achtste finale was Syrië de tegenstander. Op papier leek er een relatief simpele overwinning voor Iran in te zitten. Nadat Mehdi Taremi zijn land met een strafschop op voorsprong schoot kon Iran niet uitlopen. Omar Khribin mocht namens Syrië een penalty nemen en schoot deze bal ook binnen. Uiteindelijk moest er worden verlengd. Doordat Alireza Beiranvand een penalty wist te stoppen voor Iran werd er uiteindelijk gewonnen.

Taremi moest het veld vlak voor de verlenging verlaten doordat hij een tweede kaart pakte. Dit was extra pijnlijk voor de aanvaller aangezien zijn eerste gele kaart werd gegeven wegens een schwalbe. Iran is ondertussen wel drievoudig winnaar van de Azië Cup. Tussen 1968 en 1976 wist het land drie keer op rij het toernooi te winnen. Daarna werd het land nog een aantal keer derde. In de afgelopen edities kwam Iran niet verder dan de kwartfinale of de halve finale.

Japan is de best presterende ploeg ooit van de Azië Cup. Andere landen pakte meer medailles, maar er is niemand die het toernooi net zo vaak wist te winnen als de Japanners. In 1992 werd het toernooi, in eigen land, voor het eerst gewonnen. Daarna was het in 2000, 2004 en 2011 weer raak voor Japan. In de vorige editie in 2019 werd het land tweede achter Qatar.

Kijkend naar alle deelnemende landen heeft Japan op papier veruit de beste selectie. Met Ayese Ueda, Ritsu Doan, Takefusa Kubo, Kaoru Mitoma, Watura Endo, Hikoro Ito en Takehiro Tomiyasu lopen er een aantal spelers rond die in de Europese (sub)top spelen. Dit was ook wel te zien tijdens het toernooi. Vietnam (4-2) en Indonesië (3-1) werden verslagen. Tegen Irak (2-1) werd er opvallend genoeg verloren in de groepsfase, maar dat maakte niet veel uit. Bahrein werd daarna in de achtste finale met 1-3 verslagen.

Ayase Ueda, van Feyenoord, begon dit toernooi op de bank. Maar door een doelpunt tegen Vietman, en een mindere prestatie een concurrent tegen Irak, kwam hij in de ploeg. Met vier doelpunten in vier wedstrijden is Ueda inmiddels erg belangrijk voor Japan. Achter Aymen Hussein van Irak staat hij gedeeld tweede op de topscorerslijst van het toernooi.

Wedtip Iran – Japan

Het Iraanse elftal doet het goed tijdens dit toernooi. Japan wordt door de bookmaker gezien als de favoriet en dat is ook wel logisch. Er werd een misstap begaan tegen Irak, maar sindsdien laat het elftal mooie dingen zien. Vooral Ueda doet het goed voor de Japanners. Onze voorspelling is daarom ‘Ueda scoort’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.75 bij Unibet.

Ueda scoort

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie