Voorbeschouwing: Kan outsider Nigeria winnen van thuisland Ivoorkust in finale Afrika Cup?

Foto: Voorbeschouwing: Kan outsider Nigeria winnen van thuisland Ivoorkust in finale Afrika Cup?

De allerlaatste wedstrijd van de Afrika Cup staat op het programma. In de finale neemt thuisland Ivoorkust het op tegen Nigeria. De Nigerianen begonnen het toernooi als outsiders, maar zijn uitgegroeid tot grote concurrent van Ivoorkust. Kan Ivoorkust voor de derde keer de Afrika Cup winnen, of gaat Nigeria er voor de vierde keer mee aan de haal? In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op de wedstrijd Nigeria – Ivoorkust.

Nigeria: teaminfo en vorm

De laatste keer dat Nigeria in de finale van een Afrika Cup stond was 2013. Dat toernooi, dat in Zuid-Afrika werd gehouden, werd gewonnen. Dit was de derde titel van de Nigerianen, nadat er in 1980 en 1994 ook al eens werd gewonnen. Het land heeft überhaupt een uitstekende historie op het toernooi. Naast de eindzeges werd Nigeria vier keer tweede en acht keer derde in de Afrika Cup. Opvallend genoeg wist het land zich in 2015 en 2017 niet te plaatsen voor het eindtoernooi. Nadat Nigeria in 2021 in de achtste finale strandde staat het land nu dus in de finale.

Met José Peseiro hebben ze een vrij ervaren trainer. De Portugese oefenmeester trainde in de afgelopen twintig jaar bij Sporting Lissabon, Saudi-Arabië, Braga, FC Porto en Venezuela. Peseiro kan beschikken over een fantastische selectie. Met Victor Osimhen, Ademola Lookman, Samuel Chuckwueze, Frank Onyeka, William Troost-Ekong en Calvin Bassey lopen er veel goede spelers rond bij het land. In elke linie is er wel een ervaren speler te vinden.

De enige onervaren positie bij Nigeria is de keeper. Stanley Nwabili heeft pas acht interlands achter zijn naam. Zes van die acht interlands heeft hij tijdens dit toernooi gespeeld. Nwabili speelt in Zuid-Afrika, maar doet het fantastisch. De 27-jarige keeper kreeg pas twee doelpunten tegen dit toernooi. Toen er in de halve finale tegen Zuid-Afrika een strafschoppenserie aan te pas moest komen stond hij ook zijn mannetje. Nwabili pakte twee penalty’s en hielp zijn land naar de finale.

Het duel tegen Zuid-Afrika had een enerverend slot. Nadat Troost-Ekong een penalty had benut voor Nigeria dacht Victor Osimhen de beslissende 2-0 binnen te schieten in de laatste minuten van de wedstrijd. De Nigerianen waren in extase tot de VAR aangaf dat voorafgaand aan dat doelpunt er een overtreding was gemaakt. Deze overtreding was gemaakt in de zestienmeter van Nigeria, waardoor het doelpunt van Osimhen niet doorging en Zuid-Afrika een penalty kreeg. Door deze – terechte – beslissing van de VAR kwam er nog een verlenging en strafschoppenserie.

Meer dan 1.5 doelpunten

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Ivoorkust: teaminfo en vorm

Als thuisland staat er aardig wat druk op Les Éléphants. In 1992 wist Ivoorkust voor de eerste keer de Afrika Cup te winnen. Iets recenter, in 2015, won het land voor de tweede keer. Emerse Faé is momenteel de bondscoach van Ivoorkust. Het vreemde is dat Faé dat pas anderhalve week is. Tijdens het toernooi is Jean-Louis Gasset namelijk vertrokken. Ivoorkust pakte maar drie punten in de groepsfase en verloor onder andere met 4-0 van Equatoriaal Guinea. Na deze wedstrijd is Gasset ontslagen. De beste nummers drie mochten echter ook verder in het toernooi. Ivoorkust hoorde hierbij en mocht dus verder in het toernooi.

Onder Faé zijn de prestaties beter dan met Gasset. De selectie van Ivoorkust zit vol kwaliteit. Met Odilon Kossounou, Evan Ndicka, Serge Aurier, Seko Fofana, Franck Kessié en Sébastien Haller kan Faé over goede spelers beschikken. Toch was de weg naar de finale niet simpel.

Nadat de knock-outfase was bereikt ging het lastig bij Ivoorkust. Senegal werd verslagen na een strafschoppenserie en tegen Mali moest er een verlenging aan te pas komen. Tegen Mali kwam Ivoorkust echt goed weg. Zo wist Simon Adingra in de 90e minuut de gelijkmaker binnen te werken, waardoor er moest worden verlengd. In de laatste secondes van de verlenging zorgde Oumar Diakité ervoor dat er geen strafschoppen hoefden te worden genomen.

In de halve finale was Congo de tegenstander van Ivoorkust. Sébastien Haller was de gevierde man van Ivoorkust, aangezien hij in het midden van de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd binnenschoot met rechts. Ivoorkust heeft vergeleken met Nigeria het voordeel dat ze niet hebben verlengd. De spelers zullen dus iets frisser aan de finale verschijnen.

Sébastien Haller scoort

Vorige ontmoetingen

Deze twee landen hebben het al tegen elkaar opgenomen dit toernooi. Beide landen kwamen namelijk uit in Groep A. Nigeria was toentertijd met 0-1 te sterk voor Ivoorkust. Wanneer er dieper de historie in wordt gedoken valt het op dat beide landen ongeveer even vaak hebben gewonnen. De twee zijn erg aan elkaar gewaagd.

Wedtip Nigeria – Ivoorkust

Ivoorkust mag dan wel het thuisland zijn van de Afrika Cup: volgens de bookmakers is Nigeria de favoriet voor dit duel. Bij Ivoorkust is het dit toernooi niet bepaald lekker gegaan, ondanks dat ze nu in de finale staat. Nigeria lijkt steeds beter te worden in dit toernooi. Tip: wedden op de 1X2-voorspelling ‘Nigeria wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.85 bij Unibet.

Nigeria wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:53
0+
“Nog wel geprobeerd om hem bij Ajax binnen te krijgen”
17:39
28+
Analisten BeIN Sports nemen pijnlijk woord in de mond over Arne Slot
17:23
45+
Brands geeft indicatie voor welk bedrag Bakayoko weg mag
17:09
137+
Delegatie Ajax voor andere speler dan Sandler op tribune bij NEC – AZ?
16:59
11+
Arsenal slaat grote slag in North London Derby
16:31
33+
Pavlidis baalt: “Ik was niet boos…”
16:28
18+
RKC verspeelt broodnodige zege op Utrecht
16:22
25+
Sparta doet goede zaken, Volendam op drempel KKD
16:00
27+
Dit zijn de opstellingen van Vitesse en Fortuna Sittard
15:45
561+
‘FC Barcelona wil shoppen bij Feyenoord’
15:34
66+
Xavi weerspreekt De Jong-nieuws: “Helemaal niets”
15:24
130+
Brands voorspelt megadeal Bakayoko: “Niet goedkoper”
15:12
155+
‘Streep door transfer naar Ajax’
15:00
2001+
‘Virgil van Dijk kan terugkeren in Eredivisie’
14:48
206+
Engeland niet overtuigd van Slot: “Ten Hag in vermomming”
14:26
9+
PEC stijgt naar middenmoot door zege op concurrent Heracles
14:12
22+
Effectief en zakelijk AZ ontdoet zich in subtopper van NEC
13:48
4+
Opstellingen RKC en Utrecht: ook hier degradatiekandidaat tegen subtopper
13:29
11+
De opstellingen van Sparta en Volendam: grote belangen voor beide clubs
13:09
850+
‘Recordbedrag voor Feyenoorder’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie