Wedden op eindresultaat (1X2)

Als je net begint met wedden op voetbal, kom je er achter dat er talloze verschillende soorten weddenschappen zijn. De makkelijkste weddenschap die er is, is de 1X2 weddenschap. Hier voorspel je simpelweg het eindresultaat, zonder daarvoor in detail te hoeven treden.

Wedden op het eindresultaat (1X2) is de bekendste en populairste wedmarkt. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je wilt wedden op 1X2 en welke varianten op deze wedmarkt zijn er zoal? Dat en meer gaan wij je allemaal vertellen in dit artikel!

Hoe werkt wedden op 1X2?

Wedden op 1X2 bestaat al sinds de tijd dat we een totoformulier konden invullen bij de sigarenboer. Op dat formulier stonden een hele reeks voetbalwedstrijden en bij ieder duel kon je het eindresultaat van iedere wedstrijd voorspellen.

  • Voorspel je een thuisoverwinning? Dan vul je een 1 in.
  • Voorspel je een gelijkspel? Dan vul je een X in.
  • Voorspel je een uitzege? Dan vul je een 2 in.

Bij wedden op 1X2 wed je dus op welk team de wedstrijd zal winnen, of dat er na afloop een gelijkspel op het scorebord staat. Overigens zijn er ook sporten die niet in een gelijkspel kunnen eindigen. Denk bijvoorbeeld aan tennis, darts en atletiek. Bij deze sporten valt de X-optie weg en kun je alleen kiezen voor 1 of 2.

Wedden op 1X2 is populair omdat het hier niet uitmaakt wat de uiteindelijke einstand is, als je het eindresultaat maar goed hebt. Heb je een overwinning van de uitploeg voorspeld? Dan maakt het dus niet uit wat de eindstand is. 0-1, 0-2, 1-2, 0-4 etc. Je weddenschap is dan altijd winnend.

Odds voor wedden op 1X2

Natuurlijk heeft elke voorspelling zijn eigen odd. Des te lager de odd, des te groter de bookmaker de kansen van een bepaald team inschat. Als Ajax het voor eigen publiek opneemt tegen RKC zullen de odds voor een thuisoverwinning bijvoorbeeld veel lager zijn dan wanneer Feyenoord op bezoek komt in Amsterdam.

Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Des te hoger de odd, des te lager de bookmaker denkt dat dit het eindresultaat zal zijn. Zo zul je in bovenstaand voorbeeld veel hogere odds krijgen voor een stunt van RKC dan voor een overwinning van Feyenoord. De odd voor een gelijkspel staat bij de meeste voetbalwedstrijden tussen de 3.00 en 4.00 en kunnen je bij een goede voorspelling dus een leuke winst opleveren.

Voorbeeld van 1X2 odds

FC Utrecht
Sparta Rotterdam
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 9 mei 2024 10:13.
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 9 mei 2024 10:13.

Wedden op 1X2 varianten

1X2-weddenschappen over de gehele wedstrijd zijn verreweg het populairst. Hierbij voorspel je welk team de wedstrijd wint, of kies je voor een gelijkspel. Er zijn echter ook enkele andere manieren om op 1X2 te wedden bij voetbalwedstrijden.

Wie wint de eerste of tweede helft?

Bij deze variant kun je per helft wedden op 1X2. Als je bijvoorbeeld denkt dat Liverpool in eigen huis al bij rust op voorsprong staat in de derby tegen Everton, dan kun je daar een weddenschap op afsluiten. De odd voor deze weddenschap zal een stuk hoger zijn dan voor een thuiszege over de gehele wedstrijd, omdat Liverpool minder tijd heeft om op voorsprong te komen.

Wedden op wie de tweede helft gaat winnen, werkt hetzelfde als wedden op de eerste helft. Houd er echter wel rekening mee dat de ruststand geen rol speelt en dat beide teams met een virtuele 0-0 aan de tweede helft beginnen. Als Liverpool in bovenstaand voorbeeld met een 1-0 voorsprong aan de thee ging, moeten The Reds dus uiteindelijk met minimaal twee goals verschil winnen als je voorspelt dat zij ook de tweede helft zullen winnen.

Live wedden op 1X2

Zelfs als de wedstrijd al bezig is, kun je een live een weddenschap plaatsen op 1X2. Dit kan vooral interessant zijn als je de wedstrijd live aan het kijken bent op tv en je ziet dat een team echt aan het drukken is. De winnende goal hangt in de lucht!

Natuurlijk is de resterende speeltijd van grote invloed op de 1X2-markt. In de 85e minuut is de kans op doelpunten en een mogelijke ommekeer van de wedstrijd immers een stuk kleiner dan wanneer er pas een kwartier is gespeeld. Echter omdat de moeilijkheidsfactor toeneemt, kun je bij live wedden op 1X2 ook vaak profiteren van sappige odds!

  1. LeoVegas

    Claim €50 Free Bet
    Minimale storting: €10. Inzetvereiste: Gelijk aan storting [100%1. Alleen inzetten op sport. Max Kwalificerende Inzet Bijdrage: 100%. Tijd om in te zetten: 14 dagen. Opt-in vereist. Tijd om te claimen: 14 dagen [Alle sporten, min odds 1.8]. Max waarde van Gratis Inzet: €50. Gratis inzet beschikbaar op alle sporten [min. kans 1.8]. Gratis inzet beschikbaar op zowel Prematch & Live markten. Gratis inzet 7 dagen geldig. Bonusvoorwaarden voor de sportwedden welkomstbonus voor nieuwe spelers van toepassing. • Algemene voorwaarden van toepassing. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Bonussen en promoties alleen 24+. Volledige voorwaarden

Wedden op resultaat inclusief verlenging en penalty’s

Bij wedden op 1X2 draait het om het voorspellen van het resultaat na afloop van de reguliere speeltijd. Dan hebben we het bij voetbal dus over de gebruikelijke negentig minuten plus de blessuretijd.

Een mogelijke verlenging of penaltyreeks wordt buiten beschouwing gelaten bij wedden op 1X2. Als Bayern München bijvoorbeeld pas na strafschoppen de Champions League wist te pakken, dan was alleen een X juist geweest en konden je weddenschappen op 1 of 2 de prullenbak in. Na afloop van de reguliere speeltijd stond er immers een gelijkspel op het scorebord.

Wil je bij wedstrijden met een mogelijke verlenging of penalty’s toch liever de uiteindelijke winnaar voorspellen? Dan kun je in plaats van 1X2 misschien beter een weddenschap plaatsen bij Juventus plaatst zich voor de volgende ronde of Real Madrid wint het toernooi. De odd zal lager zijn dan bij de 1X2-wedmarkt, maar je loopt dan niet het risico dat je je weddenschap fout is als er een verlenging nodig is.

Vergelijkbare weddenschappen

Bij wedden op 1X2 voorspel je het eindresultaat, maar bij sommige wedstrijden wil je misschien wat minder risico nemen. In dat geval passen een Dubbele kans- of een Draw no bet-weddenschap wellicht meer in je straatje. Deze weddenschappen zijn vergelijkbaar met 1X2 weddenschappen, maar je maakt hierbij meer kans dat je het bij het rechte eind hebt.

Wedden op dubbele kans

Wedden op dubbele kans werkt bijna hetzelfde als wedden op 1X2. Het grote verschil is dat je bij een dubbele kans-weddenschap niet één maar twee eindresultaten kunt kiezen.

Zo kun je bijvoorbeeld wedden op 1X, waarbij je wint als de wedstrijd in een thuisoverwinning of een gelijkspel eindigt. Alleen bij een zege voor de uitploeg ben je je geld kwijt. Je kunt ook inzetten op X2, oftewel een gelijkspel of een uitoverwinning. Kies je voor 12, dan win je je weddenschap zolang er een winnaar uit de bus komt rollen.

Wedden op Draw no bet

Ook bij een Draw no bet-weddenschap draait het om het voorspellen van de winnaar. Bij dit type weddenschap krijg je echter je inzet terug als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt. Je neemt dus minder risico dan bij een 1X2-weddenschap, maar toch iets meer risico dan bij een Dubbele kans-weddenschap.

1X2-weddenschappen bij verschillende bookmakers

Wedden op 1X2 is de bakermat van wedden op voetbal. Deze wedmarkt wordt dus bij alle bookmakers aangeboden. Bij voetbalwedstrijden uit onbekende competities uit bijvoorbeeld Azië of Afrika is het aantal verschillende wedopties soms beperkt, maar wedden op 1X2 is altijd mogelijk.

Het loont echter vaak de moeite om de odds voor wedden op 1X2 te vergelijken bij verschillende bookmakers. Het is immers altijd slim om de hoogst mogelijke odd te spelen voor dezelfde weddenschap. Zorg daarom dat je accounts hebt bij verschillende bookmakers, zodat je altijd kunt profiteren van de beste odds. In ons bookmakersoverzicht vind je de beste bookmakers waar je veilig en betrouwbaar kunt spelen. Zeker weten dat je bij een betrouwbare online bookmaker gaat spelen? Lees hier hoe je een betrouwbare bookmaker herkent.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie