Ajax en Wim Jonk klaar voor nieuwe samenwerking

Foto: Ajax en Wim Jonk klaar voor nieuwe samenwerking

Weinig staat een hernieuwde samenwerking tussen Ajax en Wim Jonk in de weg. Waar de oud-topvoetballer onlangs al meermaals liet weten open te staan voor gesprekken met de Amsterdammers, is de club hard op zoek naar een nieuwe hoofdjeugdopleiding. En laat de vorige keer dat Jonk bij Ajax zat nou juist op dát vlak een succes zijn geweest.

Inside: Jonk heeft kwaliteiten die Ajax nodig heeft

De voormalig middenvelder die tussen 1988 en 1993 jarenlang de clubkleuren van Ajax droeg, keerde in 2008 terug naar Amsterdam om als techniektrainer aan de slag te gaan. Het bleek een functie te zijn die goed bij Jonk paste: drie jaar lang vervulde hij zijn rol naar tevredenheid. Toen Johan Cruijff via zijn column in De Telegraaf het gevecht met de clubleiding van Ajax aanging, schoof hij Jonk samen met Dennis Bergkamp naar voren als een van zijn vertrouwelingen. Het had voor Jonk positieve consequenties, want hij kreeg al snel een belangrijkere rol toebedeeld.

Als hoofdjeugdopleiding kreeg hij de taak om de jeugdteams vorm te geven en het Cruijff-plan uit te rollen. Niet langer waren de prestaties van alle teams belangrijk, de ontwikkeling van het individu stond voortaan voorop. Al snel bleek de werkwijze succes te hebben. Jeugdspelers als Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri ontwikkelden zichzelf razendsnel en bleken op latere leeftijd in staat te zijn om, in combinatie met een reeks ervaren spelers, moeiteloos de halve finale van de Champions League te bereiken. Het was voor een gedeelte op het conto van Jonk te schrijven.

Met ruzie uit Amsterdam vertrokken

Zélf maakte hij het alleen niet meer van dichtbij mee. Jonk maakte als hoofdjeugdopleiding onderdeel uit van het technisch hart en kreeg het steeds vaker aan de stok met de andere leden. Volgens Jonk haalde Ajax te veel onnodige spelers en moest het zich meer richten op de jeugdopleiding, om er zo voor te zorgen dat de doorstroming opgang bleef gaan. De anderen vonden juist dat de talenten die op De Toekomst voetbalden zichzelf maar moesten bewijzen. Wanneer iemand goed genoeg was, dan zouden deze spelers vanzelf het eerste team bereiken.

Het resulteerde in een ruzie tussen Jonk en Ajax, waarna de geboren Volendammer uiteindelijk besloot om op te stappen. Het was een teleurstellend einde van de samenwerking, die een periode juist heel goed ging. Na zijn tijd in Amsterdam ging Jonk bij zijn geliefde FC Volendam aan de slag, eerst als hoofdtrainer en daarna als man op de achtergrond. Ook in zijn geboortestad kreeg hij het echter aan de stok met zijn collega’s en stapte hij uit de club. Het maakt de weg vrij voor een terugkeer bij Ajax, waarbij voor beide partijen geen belemmering aanwezig is.

Wim Jonk als hoofdtrainer van FC Volendam.

Jonk staat open voor terugkeer

Bij het programma Rondo op Ziggo Sport bond Jonk er onlangs geen doekjes om: een derde periode in Amsterdam is niet uitgesloten. Wél benadrukte hij momenteel nog niets van de club te hebben gehoord. “Het is niet aan de orde, want er is geen overzicht. Niemand weet wat de plannen nu echt zijn. Of ik overzicht wil creëren? Er zal eerst overzicht moeten zijn en dat is er nu nog niet. Wat gebeurt er met Kroes? Wat zijn de plannen precies? God mag het weten. Ik kijk wel wat er op me afkomt. Of het nu Ajax is of een andere club. Het gaat erom dat er iets komt waar je plezier in hebt en energie uit haalt”, aldus Jonk.

Clubwatcher Mike Verweij sprak zich onlangs in de Kick-off podcast van De Telegraaf uit over de kwestie. “Het verbaast me wel dat zijn naam niet bij meer clubs valt. Ajax is toch op zoek naar een nieuwe hoofd jeugdopleiding? De meeste mensen waar Jonk bij Ajax een conflict mee had zijn weg. Ik vind het heel raar dat zijn naam daar niet valt”, aldus Verweij. “(Marijn, red.) Beuker heeft natuurlijk hele goede plannen met Ajax en een goede visie, maar als je daar een echte voetbalman als Jonk in de jeugdopleiding zet, dan word je daar als organisatie alleen maar beter van.”

Goed gesprek nodig voor samenwerking

Met Jonk zou Ajax een uitstekende hoofdjeugdopleiding aan de club kunnen toevoegen. Tóch zijn er ook punten van aandacht in Amsterdam. Wetende dat hij het niet schroomt om een conflict te zoeken met mensen binnen de club die anders naar de organisatie kijken, zullen er eerst lange gesprekken nodig zijn om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het risico dat Jonk wederom voor gedoe zorgt binnen de club, die zó op zoek is naar rust, kan Ajax simpelweg niet lopen. Ook Jonk zal in de spiegel moeten kijken en duidelijke afspraken moeten maken met de vereniging.

Of Ajax nu wel of niet met Jonk in zee gaat: de Amsterdammers kunnen minstens een gesprek met hem aangaan, om na te gaan of hij in de plannen van de club past. Louis van Gaal zal daar als adviseur van de raad van commissarissen naar verwachting opnieuw een belangrijke rol in hebben. In de jaren ’90 speelde Jonk bij Ajax nog onder de voormalig oefenmeester, waardoor beide mannen elkaar goed kennen. Niets staat een hernieuwde samenwerking de komende maanden in de weg, de enige vraag is hoe groot de wil van beide partijen gaat zijn.

Keert Jonk terug bij Ajax?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
4676+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie