Kalidou Koulibaly

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Kalidou Koulibaly

Kalidou Koulibaly is een Senegalese verdediger, die ook de Franse nationaliteit bezit. De international van Senegal verruilde Chelsea in de zomer van 2023 voor Al-Hilal.

  • Koulibaly speelt momenteel voor Al-Hilal
  • De verdediger kwam eerder uit voor FC Metz, KRC Genk, Napoli en Chelsea
  • Zowel in België als Italië werd hij bekerwinnaar
  • Koulibaly debuteerde in 2015 voor Senegal
  • In 2022 won hij de Afrika Cup met zijn thuisland

Clubcarrière

Koulibaly werd op 20 juni 1999 geboren in het Franse Saint-Dié-des-Vosges als zoon van Senegalese ouders. Zijn vader werkte vijf jaar lang onafgebroken (zeven dagen per week) om geld te sparen voor de trip naar Frankrijk. In zijn geboorteplaats trapte de verdediger zijn loopbaan af bij het lokale SR Saint-Dié.

FC Metz

In 2003 maakte Koulibaly de overstap naar de jeugdopleiding van FC Metz. Als vijftienjarige werd de verdediger als ‘te introvert’ betiteld, waardoor hij terugkeerde naar Saint-Dié. In 2009 besloot de leiding van Les Grenats om hem toch nog een tweede kans te geven om door te breken in het betaald voetbal. Koulibaly pakte deze kans met beide handen aan.

Koulibaly debuteerde op 20 augustus 2010 als invaller in de Ligue 2-wedstrijd tegen Vannes (1-0 overwinning). De technische staf van FC Metz was zeer te spreken over diens ontwikkeling en dus kreeg de verdediger vanaf dat moment regelmatig speeltijd. Tot en met de zomer van 2012 mocht hij 46 officiële wedstrijden voor de club, waarin hij één keer scoorde.

KRC Genk

FC Metz degradeerde in 2012 naar het derde niveau van Frankrijk. Koulibaly maakte daarentegen promotie naar het hoogste niveau van België, waar hij neerstreek bij KRC Genk. Op 26 augustus 2012 maakte de Senegalees zijn debuut voor de club in de thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem (2-0 overwinning). Koulibaly speelde uiteindelijk twee seizoenen en 92 officiële wedstrijden voor Genk.

In 2013 won Koulibaly zijn eerste prijs als profvoetballer. Met KRC Genk won hij de Beker van België dankzij een 0-2 overwinning op Cercle Brugge. In de bekerfinale speelde hij de volle negentig minuten.

Napoli

Als sterkhouder van KRC Genk speelde Koulibaly zich in de kijker bij Napoli, waar hij in de zomer van 2014 neerstreek. Bij de club uit Napels speelde de centrale verdediger zich meteen in de basis en die status hield hij grotendeels in stand tot zijn vertrek medio 2022. Gedurende zijn Napoli-verblijf werd er in 317 wedstrijden in alle competities een beroep op hem gedaan (veertien doelpunten).

Koulibaly won met Napoli de Supercoppa (2014) en de Coppa Italia (2020). Zijn team eindigde meermaals op de tweede plaats in de Serie A, maar de Scudetto wist hij niet te winnen.

(Pro Shots)

Chelsea

De naam van Koulibaly viel regelmatig in relatie tot andere clubs. In de zomer van 2022 volgde de doorbraak op de transfermarkt dankzij Chelsea, dat voor 38 miljoen euro een deal tot stand bracht. Hij debuteerde op 6 augustus 2022 in de Premier League-wedstrijd tegen Everton (0-1 overwinning). Een week later maakte de Senegalees zijn eerste treffer voor de club in het Londense onderonsje met Tottenham Hotspur (2-2).

Koulibaly werd in het seizoen 2022-2023 in totaal 32 keer ingezet, maar kon niet voorkomen dat Chelsea op alle fronten een teleurstellend seizoen doormaakte. Zijn periode in Londen bleef ook maar beperkt tot één seizoen. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap naar Al-Hilal.

Al-Hilal

Op 28 augustus 2023 werkte Koulibaly zijn eerste wedstrijd af voor Al-Hilal, dat in de Saudi Professional League een 2-0 zege behaalde op Al-Ettifaq. Een maand en één dag later maakte de verdediger tegen Al-Shabab (eveneens 2-0) zijn eerste doelpunt voor de Saudische club.


Interlandcarrière

Koulibaly behoorde tot de jeugdelftallen van Frankrijk, maar koos uiteindelijk voor een interlandcarrière namens Senegal. Op 5 september 2015 maakte de centrale verdediger zijn debuut in de kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Namibië (0-2 overwinning). Koulibaly veroverde een basisplaats bij de nationale ploeg en stond die vrijwel niet meer af.

Met Senegal was Koulibaly actief op de WK’s van 2018 en 2022. Op het toernooi van 2018 beleefde zijn team een primeur door als eerste land te worden uitgeschakeld op basis van Fair Play (aantal gele kaarten). In 2022 wist het Afrikaanse team alsnog door te dringen tot de achtste finale, maar in de achtste finale bleek Engeland een maatje te groot.

In 2019 en 2022 bereikte Senegal de finale van de Afrika Cup. Koulibaly kwam niet in actie tijdens de verloren finale van 2019, maar leverde drie jaar later wel een bijdrage aan het winnen van de Afrikaanse eindronde. Na strafschoppen rekende het team af met Egypte (na strafschoppen).

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie