João Cancelo

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over João Cancelo

João Cancelo is een Portugese rechtsback van beroep. De international van Portugal staat onder contract bij Manchester City, dat hem in de zomer van 2023 verhuurde aan FC Barcelona.

  • Cancelo speelt momenteel voor FC Barcelona, dat hem huurt van Manchester City
  • Hij kwam eerder uit voor Benfica, Valencia, Internazionale, Juventus en Bayern München
  • De rechtsback werd landskampioen in Portugal, Italië, Engeland en Duitsland
  • Cancelo debuteerde in 2016 als A-international van Portugal
  • In 2019 won hij de Nations League

Clubcarrière

Cancelo werd op 27 mei 1994 geboren in Barreiro, in de buurt van Lissabon. In zijn geboortestreek begon de rechtsback zijn voetbalcarrière in het shirt van FC Barreirense. Op dertienjarige leeftijd verdiende hij een kans in de jeugdopleiding van Benfica.

Benfica

Op 25 januari 2014 maakte Cancelo zijn officiële debuut voor Benfica, dat in de Portugese beker een 1-0 zege behaalde op Gil Vicente. Op 10 mei van datzelfde jaar mocht de vleugelverdediger tegen FC Porto (2-1 nederlaag) voor het eerst opdraven in de Primeira Liga, de hoogste divisie van Portugal. Benfica was op dat moment al landskampioen en won dat seizoen tevens de Taça da Liga.

Valencia

Cancelo bleef in het shirt van Benfica steken op twee officiële wedstrijden. In het seizoen 2014-2015 werd de Portugees uitgeleend aan Valencia, dat na een jaar de optie tot koop à vijftien miljoen euro besloot te lichten. In Spaanse dienst speelde Cancelo 91 wedstrijden in alle competities (vier doelpunten). Bij Valencia werd hij regelmatig bespot omwille van zijn defensieve flaters, wat na een doelpunt tegen Deportivo La Coruña zelfs tot een relletje leidde.

Internazionale

Valencia verhuurde Cancelo in het seizoen 2017-2018 aan Internazionale. De club uit Milaan wist een optie tot koop te bedingen, maar moest in ruil Geoffrey Kondogbia de omgekeerde route laten bewandelen. Zijn start was moeizaam te noemen door een bij Portugal opgelopen knieblessure, maar hij keerde net op tijd terug om als invaller zijn comeback te maken in de stadsderby tegen AC Milan (3-2 overwinning). Ondanks prima prestaties en een aandeel van 28 gespeelde wedstrijden besloot Inter de optie tot koop niet te lichten.

Juventus

Cancelo keerde in de zomer van 2018 alsnog terug naar de Italiaanse Serie A. Juventus besloot de vleugelverdediger los te werken bij Valencia voor zo’n veertig miljoen euro. Cancelo won in januari 2019 de Italiaanse Supercopa met De Oude Dame, dat in de Champions League ondanks diens assist op Cristiano Ronaldo verrassend werd uitgeschakeld door Ajax. Juventus kroonde zich dat seizoen voor de achtste keer op rij tot kampioen van Italië.

(Pro Shots)

Manchester City

Cancelo maakte in augustus 2019 de overstap naar Manchester City, dat naast ruilspeler Danilo zo’n dertig miljoen euro betaalde. De rechtsback beleefde een moeizaam debuutseizoen bij The Citizens. In zijn tweede seizoen veranderde zijn perspectief, waardoor de verdediger een belangrijk aandeel opeiste in het kampioenschap van 2021. Als beloning werd de Portugees opgenomen in het PFA Premier League Team of the Year.

Manchester City, dat in 2021 de Champions League-finale verloor van Chelsea, prolongeerde de landstitel in 2022. Cancelo had een aandeel in de 2-0 zege op Manchester United door een eigen doelpunt in te leiden én een officiële assist tot stand te brengen. Gaandeweg het seizoen 2022-2023 verslechterde zijn relatie met manager Pep Guardiola echter, waardoor hij steeds minder minuten maakte.

Doelpunt vieren met Benjamin Pavard (Pro Shots)

Bayern München

Cancelo maakte in januari 2023 de overstap naar Bayern München, dat een huurconstructie overeen wist te komen met Manchester City. De Portugees maakte op 1 februari 2023 zijn debuut in de met 0-4 gewonnen bekerwedstrijd tegen FSV Mainz 05. Cancelo noteerde meteen een assist en herhaalde dat kunstje bij diens eerste optreden in de Duitse Bundesliga tegen VfL Wolfsburg (2-4 zege). Bayern beleefde een moeizame tweede seizoenshelft, maar wist in de laatste speelronde alsnog de titel te prolongeren.

FC Barcelona

Bayern München zag af van de optie om Cancelo permanent aan boord te houden. In plaats daarvan maakte de verdediger in de zomer van 2023 de overstap naar FC Barcelona, dat hem op huurbasis binnen wist te halen. Dertien dagen na zijn debuutwedstrijd tegen Osasuna (1-2 overwinning) maakte de Portugees tegen Real Betis (5-0 zege) zijn eerste doelpunt voor de Catalanen.


Interlandcarrière

Portugal kroonde zich in 2016 tot Europees kampioen. Enkele maanden na het EK in Frankrijk maakte Cancelo zijn debuut voor de nationale ploeg, dat een 5-0 overwinning behaalde op Gibraltar. In deze oefeninterland pikte de vleugelverdediger meteen zijn eerste doelpunt mee. Cancelo was bijzonder op dreef voor Portugal door ook in interland nummer twee en drie te scoren.

In duel met Mohammed Kudus van Ghana (Pro Shots)

Cancelo ontbrak ondanks zijn droomstart niet tot de selectie van Portugal voor het WK van 2018. Hij won een jaar later de Final Four van de Nations League ten koste van Nederland, maar tijdens de halve finale en finale bleef hij op de reservebank zitten. Door een coronabesmetting ontbrak Cancelo op 2021 tijdens het EK voetbal, waardoor hij pas eind 2022 op het WK zijn debuut maakte op een eindtoernooi. De rechtsback speelde vier van de vijf wedstrijden in Qatar.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie