Al-Hilal

Riyad

Prijzenkast

18x Saudi Professional League

10x Saudi King’s Cup

13x Crown Prince Cup

4x Saudi Supercup

4x AFC Champions League

Het laatste nieuws over Al-Hilal

Al-Hilal is een Saudische voetbalclub uit de hoofdstad Riyad. Thuiswedstrijden van Al-Za’eem worden afgewerkt in de Kingdom Arena.

  • Al-Hilal werd opgericht in 1957
  • De Kingdom Arena is de thuishaven van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Al-Za’eem’
  • Al-Hilal is de Saudische recordkampioen met achttien titels
  • Het team won viermaal de AFC Champions League

Recordkampioen Saudi-Arabië

Al-Hilal werd opgericht op 15 oktober 1957. Aanvankelijk ging de voetbalclub als The Olympic door het leven, maar sinds begin december 1958 is het team actief onder de huidige naam. Al-Hilal was het eerste voetbalteam in Saudi-Arabië dat aandacht genereerde van de Saudische koning.

Al-Hilal is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle clubs van Saudi-Arabië. Al-Za’eem (‘De Leiders’) kroonde zich in 2022 voor de achttiende keer tot landskampioen en dat is een record. Ook wist geen enkele Saudische club vaker de Crown Prince Cup te veroveren (dertien keer), waar de Kings Cup tien keer op de erelijst staat.

Ook Aziatische successen

Buiten Saudi-Arabië heeft Al-Hilal eveneens een reputatie opgebouwd. In 1991, 2000, 2019 en 2021 werd de AFC Champions League gewonnen en ook dat is een record. Dat aantal had nog hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat de club al vijf keer ten onder ging in de belangrijkste finale van het Aziatische clubvoetbal.

Neymar tekende in 2023 een contract bij Al-Hilal (Pro Shots)

Al-Hilal heeft meermaals deelgenomen aan het WK voor clubteams. In 2022 wist de Saudische club door te dringen tot de finale door het Braziliaanse Flamengo te verslaan, maar ultieme glorie bleef uit. De Spaanse grootmacht bleek in een doelpuntrijke chash te sterk: 5-3. In het daaropvolgende jaar stuntte de clubleiding door naast spelers als Kalidou Koulibaly, Rúben Neves en Sergej Milinkovic-Savic ook sterspeler Neymar binnen te halen.

Rivaliteit

Al-Ittihad geldt als de aartsrivaal van Al-Hilal. Beide clubs zijn niet alleen uitgegroeid tot de succesvolste clubs van Saudi-Arabië, maar vertegenwoordigen bovendien de grootste steden van het land: Riyad en Jeddah. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Saudi El Clásico. Ook stadgenoot Al-Nassr geldt als een rivaal.


Nederlandse invloed

Een aantal Nederlanders heeft een verleden in de technische staf van Al-Hilal. Een overzicht:

Naam (functie)Periode
Willem van Hanegem (hoofdtrainer)1995-1996
Aad de Mos (hoofdtrainer)2003-2004
Lex Schoenmaker (assistent-trainer)1995-1996

Het stadion

De Kingdom Arena de thuisbasis van Al-Hilal. Het stadion biedt plaats aan 26.000 voetballiefhebbers en werd gebouwd in welgeteld 180 dagen. Op 29 januari 2024 speelde de Saudische voetbalclub de allereerste wedstrijd in dit onderkomen tegen het Amerikaanse Inter Miami (4-3 overwinning).

Tussen 1987 en begin 2024 fungeerde het Koning Fahdstadion als onderkomen van Al-Hilal. Dit stadion had een capaciteit van 62.685 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Al-Hilal

Wanneer is Al-Hilal opgericht?

Op 15 oktober 1957

Wat is het adres van de Kingdom Arena?

Kingdom Arena
3002 Akkah ‘7952 13516 Riyad
Saudi-Arabië

Wat is de capaciteit van de Kingdom Arena?

26.000 plaatsen

Wat is de website van Al-Hilal?

Klik hier om Al-Hilal online te bezoeken

Waar kan ik Al-Hilal vinden op sociale media?

Al-Hilal is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 12 april 2024

Populaire spelers Al-Hilal

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie