Al-Hilal

Riyad

Prijzenkast

18x Saudi Professional League

10x Saudi King’s Cup

13x Crown Prince Cup

3x Saudi Supercup

4x AFC Champions League

Het laatste nieuws over Al-Hilal

Al-Hilal is een voetbalclub uit Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Koning Fahdstadion (75.000 plaatsen).

  • Al-Hilal werd opgericht in 1957
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Koning Fahdstadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Al-Za’eem’
  • Al-Hilal is de Saudische recordkampioen met achttien titels
  • Het team won viermaal de AFC Champions League

Recordkampioen Saudi-Arabië

Al-Hilal werd opgericht op 15 oktober 1957. Aanvankelijk ging men als The Olympic door het leven, maar sinds begin december 1958 is het team actief onder de huidige naam. Al-Hilal werd de eerste voetbalclub in Saudi-Arabië dat aandacht genereerde van de Saudische koning.

Al-Hilal is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle clubs van Saudi-Arabië. Al-Za’eem (‘De Leiders’) kroonde zich in 2022 voor de achttiende keer tot landskampioen en dat is een record. Ook wist geen enkele Saudische club vaker de Crown Prince Cup te veroveren (dertien keer), waar de Kings Cup tien keer op de erelijst staat.

Buiten Saudi-Arabië heeft Al-Hilal eveneens een reputatie opgebouwd. In 1991, 2000, 2019 en 2021 werd de AFC Champions League gewonnen en ook dat is een record. Dat aantal had nog hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat de club al vijf keer ten onder ging in de belangrijkste finale van het Aziatische clubvoetbal.

Al-Hilal heeft meermaals deelgenomen aan het WK voor clubteams. In 2022 wist de Saudische club door te dringen tot de finale door het Braziliaanse Flamengo te verslaan, maar ultieme glorie bleef uit. De Spaanse grootmacht Real Madrid bleek in een doelpuntrijke chash te sterk: 5-3. In het daaropvolgende jaar stuntte de clubleiding door naast spelers als Kalidou Koulibaly, Rúben Neves en Sergej Milinkovic-Savic ook sterspeler Neymar binnen te halen.


Nederlandse trainers

Een aantal Nederlanders heeft een verleden bij Al-Hilal. In de periode 1995-1996 werkte Willem van Hanegem voor de Saudische club, waar Lex Schoenmaker als diens rechterhand fungeerde. Aad de Mos stond in de periode 2003-2004 aan het roer bij de formatie uit Riyad.

Laatste update: 15 augustus 2023

Populaire spelers Al-Hilal

Neymar

Neymar

Age: 31
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie