Gibraltar

Gibraltar

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Gibraltar

Het nationale team van Gibraltar geldt als kleinduimpje binnen het interlandvoetbal. Het land werd pas in mei 2013 officieel toegelaten als UEFA-lid.

Gibraltar is een Brits overzees gebied met zo’n dertigduizend inwoners. Het buurland van Spanje is gelegen bij de ingang van de Middelandse Zee. Het nationale team speelt de thuiswedstrijden in het Victoria Stadium (tweeduizend plaatsen) en dat is een logische keuze, omdat het simpelweg het enige stadion van Gibraltar is. De thuishaven is gebouwd op kruipafstand van het vliegveld en biedt een fascinerend uitzicht op de imposante Rots van Gibraltar.

De Gibraltar Football Association (GFA) werd opgericht in 1895. De nationale ploeg van Gibraltar bouwde in de twintigste eeuw weinig status op. In april 1923 speelden het team twee oefenwedstrijden tegen Sevilla, dat met 2-0 en 5-0 te sterk bleek. Gibraltar speelde eveneens vriendschappelijke wedstrijden tegen clubs als Atlético Madrid en Real Madrid. Een hoogtepunt is het 2-2 memorabele gelijkspel tegen De Koninklijke in 1949.

Het Viktoria Stadium, met de Rots van Gibraltar op de achtergrond

Strijd om UEFA-lidmaatschap

De eerste officieuze wedstrijd van Gibraltar dateert van 1993, op de Island Games. Vooral op dit podium mochten de internationals hun kunsten vertonen. Gaandeweg groeide het verlangen om het land te vertegenwoordigen onder de UEFA-vlag, maar in januari 2007 werd een verzoek hiertoe afgewezen. Het Hof van Arbitrage voor Sport oordeelde op 1 oktober 2012 echter voorlopig in het voordeel van Gibraltar. Op 24 mei 2013 werd het lidmaatschap voor de UEFA officieel gemaakt. Het FIFA-lidmaatschap volgde in mei 2016.

Gibraltar speelde de eerste officiële interland op 19 november 2013 (0-0 tegen Slowakije). Op 4 juni 2014 werd de eerste officiële overwinning een feit ten koste van Malta: 1-0. Het nationale team van Gibraltar heeft sindsdien deelgenomen aan de Nations League en het kwalificatietraject voor de EK’s en WK’s, maar deelname aan een groot toernooi lijkt voorlopig een utopie.

Laatste update: 20 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie