Gibraltar

Gibraltar

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Gibraltar

Het nationale team van Gibraltar geldt als kleinduimpje binnen het interlandvoetbal. Het land werd pas in mei 2013 officieel toegelaten als UEFA-lid.

  • Het nationale team van Gibraltar maakt deel uit van de GFA
  • Pas in de 21ste eeuw werd het land lid van de FIFA en UEFA
  • Het team was nog nooit actief op een EK of WK

Topvoetbal bij de Rots van Gibraltar

Gibraltar is een Brits overzees gebied met zo’n dertigduizend inwoners. Het buurland van Spanje is gelegen bij de ingang van de Middelandse Zee. Het nationale team speelt de thuiswedstrijden in het Victoria Stadium (tweeduizend plaatsen) en dat is een logische keuze, omdat het simpelweg het enige stadion van Gibraltar is. De thuishaven is gebouwd op kruipafstand van het vliegveld en biedt een fascinerend uitzicht op de imposante Rots van Gibraltar.

De Gibraltar Football Association (GFA) werd opgericht in 1895. De nationale ploeg van Gibraltar bouwde in de twintigste eeuw weinig status op. In april 1923 speelden het team twee oefenwedstrijden tegen Sevilla, dat met 2-0 en 5-0 te sterk bleek. Gibraltar speelde eveneens vriendschappelijke wedstrijden tegen clubs als Atlético Madrid en Real Madrid. Een hoogtepunt is het 2-2 memorabele gelijkspel tegen De Koninklijke in 1949.

Het Viktoria Stadium, met de Rots van Gibraltar op de achtergrond (Pro Shots)

Strijd om UEFA-lidmaatschap

De eerste officieuze wedstrijd van Gibraltar dateert van 1993, op de Island Games. Vooral op dit podium mochten de internationals hun kunsten vertonen. Gaandeweg groeide het verlangen om het land te vertegenwoordigen onder de UEFA-vlag, maar in januari 2007 werd een verzoek hiertoe afgewezen. Het Hof van Arbitrage voor Sport oordeelde op 1 oktober 2012 echter voorlopig in het voordeel van Gibraltar. Op 24 mei 2013 werd het lidmaatschap voor de UEFA officieel gemaakt. Het FIFA-lidmaatschap volgde in mei 2016.

Gibraltar speelde de eerste officiële interland op 19 november 2013 (0-0 tegen Slowakije). Op 4 juni 2014 werd de eerste officiële overwinning een feit ten koste van Malta: 1-0. Het nationale team van Gibraltar heeft sindsdien deelgenomen aan de Nations League en het kwalificatietraject voor de EK’s en WK’s, maar hierin fungeerde men doorgaans als schietschijf. In november 2023 verloor het land met 14-0 van Frankrijk en dat betekende een nieuw record in de EK-kwalificatiefase.

Balans tegen Oranje

Gibraltar en Nederland troffen elkaar in de kwalificatiefase voor het WK van 2022 en het EK van 2024. In maart 2023 stokte de teller bij 3-0, maar alle overige ontmoetingen eindigden met een duidelijk verschil in Nederlands voordeel: 0-7, 6-0 (2021) en 0-6 (2023).

Laatste update: 22 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie