Édouard Mendy

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Édouard Mendy

Édouard Mendy is een Senegalese doelman van beroep. De Afrikaan, die ook de Franse en Guinee-Bissause nationaliteit heeft, verruilde Chelsea in de zomer van 2023 voor Al-Ahli.

  • Mendy speelt momenteel voor Al-Ahli
  • De doelman won in 2021 de Champions League met Chelsea
  • Hij kwam eerder uit voor Cherbourg, Olympique Marseille, Stade de Reims en Stade Rennes
  • Mendy debuteerde in 2018 als international van Senegal
  • In 2022 won hij de Afrika Cup met zijn thuisland

Clubcarrière

Mendy werd op 1 maart 1992 geboren in het Franse Montivilliers, dat deel uitmaakt van het arrondissement Le Havre. In deze streek ging zijn voetbalcarrière ook van start. Mendy speelde voor amateurclubs Le Havre Caucriauville en Municipaux Le Havre, waar hij tussendoor in de jeugdopleiding van de profs van Le Havre zijn kunsten vertoonde.

Cherbourg

In 2011 maakte Mendy de overstap naar de toenmalige derdedivisionist AS Cherbourg. Als semi-prof werd hij aanvankelijk derde doelman, maar het lukte hem om een basisplaats af te dwingen. Desondanks besloot de technische leiding om in 2014 uit elkaar te gaan. Mendy slaagde er niet meteen in om een nieuwe club te vinden en overwoog zelfs om zijn voetbalcarrière voortijdig te beëindigen.

Olympique Marseille

Pas in de zomer van 2015 vond Mendy eindelijk weer onderdak bij een voetbalclub. De Franse Senegalees werd als reservedoelman toegevoegd aan het tweede elftal van Olympique Marseille. Bij deze club mocht hij ook meermaals meetrainen met de A-selectie, maar een officiële wedstrijd zou hij er niet spelen.

Stade de Reims

In de zomer van 2016 vertrok Mendy transfervrij naar Stade de Reims, waar hij zijn eerste volwaardige profcontract tekende. De sluitpost veroverde in zijn tweede seizoen een vaste basisplaats en had daarmee een belangrijk aandeel in de promotie naar de Ligue 1 in 2018. Op het hoogste niveau van Frankrijk hield Mendy zich wederom goed staande. In 86 officiële wedstrijden in het keeperstenue van Reims hield hij 37 keer de nul.

Stade Rennes

Mendy maakte in augustus 2019 de overstap naar het Franse Stade Rennes, dat zo’n vier miljoen euro neertelde voor diens handtekening. In zijn eerste seizoen eindigde de club meteen als derde in de Franse Ligue 1 en dwong daarmee voor het eerst in de clubgeschiedenis een Champions League-ticket af. Mendy speelde dat seizoen 34 officiële wedstrijden (dertien clean sheets).

Édouard Mendy
Als doelman van Chelsea (Pro Shots)

Chelsea

Na ruim een jaar nam Mendy alweer afscheid van Stade Rennes. In september 2020 vertrok de Senegalees naar Chelsea, dat een slordige 24 miljoen euro voor hem neertelde als transfersom. Mendy fungeerde in zijn eerste twee seizoenen als nummer één. Op 29 mei 2021 stond hij ook onder de lat tijdens de Champions League-finale tegen competitiegenoot Manchester City en hij hield de nul, waardoor de treffer van teamgenoot Kai Havertz genoeg bleek voor de eindzege (1-0). Ook de Europese Supercup en het WK voor clubteams werd een Londense prooi.

Na de WK-winst met Chelsea droogde het succes op. In 2022 en 2023 won de Londense club geen enkele prijs meer, waar het team in het seizoen 2022-2023 zelfs in de middenmoot van de Premier League eindigde. Mendy noteerde na drie seizoenen 106 officiële duels in het keeperstenue van Chelsea en hield hierin maar liefst 49 keer de nul. In de zomer van 2023 koos hij voor een lucratief avontuur bij Al-Ahli in Saudi-Arabië.

Al-Ahli

Mendy maakte op 11 augustus 2023 zijn debuut voor Al-Ahli, dat voor eigen publiek afrekende met Al-Hazem SC (3-1).


Interlandcarrière

Mendy mocht op jonge leeftijd kiezen voor drie verschillende landen: Frankrijk, Guinee-Bissau en Senegal. Mendy speelde twee oefenwedstrijden voor Guinee-Bissau om zijn doodzieke vader te eren, maar hij besloot daarna alsnog te switchen naar Senegal. Zijn debuut voor dit land maakte de goalie op 18 november 2018 in de kwalificatiewedstrijd van de Afrika Cup tegen Equatoriaal-Guinea (0-1 overwinning). Mendy begon de Afrikaanse eindronde van 2019 als basisspeler, maar moest uiteindelijk als bankzitter toekijken tijdens de verloren finale tegen Algerije (0-1).

In februari 2022 keepte Mendy de finale van de Afrika Cup wel. Ditmaal kroonde Senegal zich tot het sterkste land van Afrika door de finale tegen Egypte na strafschoppen in winst om te zetten. Ook tijdens het WK van 2022 in Qatar stond Mendy onder de lat bij De Leeuwen van Teranga, die in de achtste finale moesten buigen voor Engeland (3-0). In 2024 werd Senegal in diezelfde ronde uitgeschakeld op de Afrika Cup, waardoor titelprolongatie mislukte.

Laatste update: 14 februari 2024

Meer nieuws over Édouard Mendy

11:30
509+
‘Complete Chelsea-leegloop naar Saudi-Arabië’
14:52
27+
Chelsea na blunder Mendy hard onderuit
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie