Riyad Mahrez

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Riyad Mahrez

Riyad Mahrez is een rechtsbuiten en heeft een dubbele nationaliteit: de Franse en de Algerijnse. In de zomer van 2023 verruilde hij Manchester City voor Al-Ahli.

  • Mahrez speelt momenteel voor Al-Ahli
  • In 2023 won de aanvaller de Champions League met Manchester City
  • Hij werd vijfmaal Engels kampioen, waarvan één keer met Leicester City
  • Mahrez won ook het Championship met ‘The Foxes’
  • In 2019 won hij de Afrika Cup met Algerije

Clubcarrière

Mahrez werd op 21 februari 1991 geboren in Sarcelles, aan de buitenrand van de Franse hoofdstad Parijs. Zijn ouders hebben de Algerijnse nationaliteit. Hij verloor zijn vader, die ook voetballer was, op slechts vijftienjarige leeftijd aan een hartaanval. Een tragische gebeurtenis voor de tiener, hoewel hij later moest erkennen dat het verantwoordelijkheidsgevoel daardoor toenam. “In mijn hoofd wilde ik meer”, vertelde hij in 2015 aan de Britse kwaliteitskrant The Guardian.

Doorbraak in Frankrijk

Mahrez begon zijn voetbalcarrière in het shirt van AAS Sarcelles. Via de amateurclub verdiende de Franse Algerijn een overstap naar het bescheiden Quimper Cornouaille, waar hij zijn debuut maakte als profvoetballer. In het shirt van deze club maakte hij zoveel indruk dat clubs als Paris Saint-Germain en Olympique Marseille hem wilden inlijven, maar Mahrez maakte een tussenstap bij Le Havre. De aanvaller stoorde zich mateloos aan de manier van voetballen in de Franse Ligue 2, waar hij zelf een attractie werd met zes goals en twaalf assists in zestig wedstrijden.

Sprookjesverhaal in Leicester

In januari 2014 nam Mahrez afscheid van het Franse voetbal. De vleugelaanvaller koos voor een overstap naar Leicester City, dat op dat moment nog in het Championship actief was. Met drie goals en vijf assists wist hij bij te dragen in het veroveren van de titel en de promotie naar de Premier League. The Foxes hielden zich in het seizoen 2014-2015 staande op het hoogste niveau dankzij een veertiende plaats op de ranglijst. In dertig competitiewedstrijden leverde de Algerijn vier goals en drie assists.

Het seizoen 2015-2016 werd er eentje om nooit meer te vergeten. Na een wisselvallige competitiestart ontstond een buitengewone flow bij Leicester City, dat met spelers als N’Golo Kanté, Jamie Vardy en Mahrez bovenin mee wist te draaien in de Premier League. Gaandeweg het seizoen veroverde het elftal van manager Claudio Ranieri zelfs de koppositie en deze wist het vast te houden tot het einde. Met zeventien goals en tien assists had Mahrez een groot aandeel in deze totaal onvoorziene landstitel.

Het sprookjesverhaal van Leicester City bleef beperkt tot één seizoen, al lukte het The Foxes in het seizoen 2016-2017 om de kwartfinales van de Champions League te bereiken. Mahrez bleef ondanks de mindere competitieresultaten een smaakmaker in het King Power Stadium (tien goals en zeven assists). Uiteindelijk vertrok Mahrez in de zomer van 2018 na nog eens twaalf doelpunten en elf assists te hebben afgeleverd in Leicester. Manchester City betaalde 68 miljoen euro voor zijn handtekening.

Succes in Manchester

Mahrez bleek een uitmuntende aankoop voor Manchester City. Ook in het Etihad Stadium groeide de Algerijn uit tot een van de smaakmakers. Na het seizoen 2022-2023 stond zijn teller op 236 officiële wedstrijden, 78 doelpunten en 59 assists. Eén van zijn doelpunten besloot hij overigens op te dragen aan Vichai Srivaddhanaprabha, de bij een helikopterongeval verongelukte eigenaar van zijn oude club Leicester City.

In Manchester volgden de successen elkaar in rap tempo op. Mahrez werd in 2019, 2021, 2022 en 2023 landskampioen met Manchester City, dat ook de FA Cup (2019 en 2023), de League Cup (2019, 2020 en 2021) alsmede de Engelse Supercup (2019 en 2020) wist te winnen. De erelijst werd in 2023 aangevuld met de meest prestigieuze beker van het Europese clubvoetbal: de Champions League. Na dit succesverhaal vertrok Mahrez naar Al-Ahli in Saudi-Arabië.

In het shirt van Manchester City (Pro Shots)

Al-Ahli

Mahrez maakte op 11 augustus 2023 zijn debuut voor Al-Ahli, dat mede dankzij diens assist met 3-1 zegevierde tegen Al-Hazem SC. Zes dagen later maakte de Algerijn zijn eerste doelpunt in Saudi-Arabië ten koste van Al-Khaleej FC (1-3 zege).


Interlandcarrière

Mahrez koos als geboren Fransman voor een interlandcarrière namens Algerije. Op 31 mei 2014 maakte de aanvaller zijn debuut in de nationale ploeg tijdens een oefeninterland tegen Armenië. Mahrez mocht 71 minuten opdraven en had met twee assists meteen een groot aandeel in de 3-1 overwinning. Na zijn tweede interland mocht hij die zomer meteen deelnemen aan het WK in Brazilië. In de openingswedstrijd tegen België (2-1 nederlaag) speelde hij ruim zeventig minuten mee, maar in de resterende groepsduels en de achtste finale tegen Duitsland bleef het bij een reserverol.

Mahrez bleef na het WK 2014 een vaste waarde bij Algerije. Het team wist zich niet te kwalificeren voor de eindronde van 2018, maar de aanvaller kreeg wel de kans om te schitteren op een aantal Afrika Cups. In 2019 wist Algerije het toernooi zelfs te winnen. Mahrez scoorde in de groepsfase, de achtste finale en de halve finale alvorens teamgenoot Baghdad Bounedjah zich tot eeuwige held van Algerije kroonde door de finale tegen Senegal (1-0) te beslissen.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie