Al-Ahli

Djeddah

Prijzenkast

3x Saudi Professional League

1x Yelo League

13x Saudi King’s Cup

6x Crown Prince Cup

1x Saudi Super Cup

1x Arab Club Champions Cup

Het laatste nieuws over Ah-Ahli

Ah-Ahli is een voetbalclub uit Djeddah, Saudi-Arabië. Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het King Abdullah Sports City.

  • Al-Ahli werd in 1937 opgericht
  • Het King Abdullay Sports City is de thuishaven van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Safeer Al Watan’
  • Al-Ahli was driemaal kampioen van Saudi-Arabië
  • Het team won de Arab Club Champions Cup één keer

Topclub in Saudi-Arabië

Ah-Ahli werd opgericht op 17 maart 1937. Vier studenten van Al-Falah, de oudste school van Djeddah, stonden aan de basis van het ontstaan van de voetbalclub. Overigens is er in Egypte een team actief onder nagenoeg dezelfde naam: Al-Ahly, alleen is de schrijfwijze daarvan dus met een ‘y’ in plaats van een ‘i’.

Saudi-Arabië kent op basis van de geschiedenis een viertal topclubs: Al-Ahli, Al-Hilal, Al-Nassr en de lokale rivaal Al-Ittihad. Met laatstgenoemde club deelt men overigens het stadion. Safeer Al Watan, zoals één van de bijnamen van de voetbalclub luidt, was één van de vier oprichters van de Saudische voetbalcompetitie. Met een ongeslagen reeks van 51 wedstrijden (2014-2016) heeft men het nationale record in handen.

Driemaal landskampioen

Al-Ahli mag dan één van de grootste voetbalclubs van Saudi-Arabië zijn, maar het aantal landstitels is opvallend laag te noemen: drie stuks. Alleen in 1978, 1984 en 2016 kroonde het team zich tot landskampioen. Daarentegen staat een groot aantal tweede plaatsen. In 2022 degradeerde de club voor het eerst uit de geschiedenis uit de hoogste divisie, maar al na een jaar keerde men als kampioen van het tweede niveau terug.

Het aantal landstitels mag dan aan de lage kant zijn, maar daarentegen is de prijzenkast prima gevuld. Zo won Al-Ahli dertien keer de King Cup en zes keer de Crown Prince Cup. Ook de Arab Champions League (2003) en de Gulf Club Champions Cup (driemaal) staan op de erelijst, maar de AFC Champions League nog niet. Al-Ahli verloor zowel in 1986 als 2012 de finale van het Aziatische kampioenschap.

Edouard Mendy
Édouard Mendy tekende in 2023 voor Al-Ahli (Pro Shots)

Transfergekte barst los

Al-Nassr baarde eind 2022 opzien door Cristiano Ronaldo naar Saudi-Arabië te halen. In de zomer van 2023 groeide de koopwoede in het Midden-Oosten. Ook Al-Ahli deed een duit in het zakje door Édouard Mendy (Chelsea) en Roberto Firmino (Liverpool) in te lijven.

Rivaliteit

Al-Ittihad geldt als de aartsrivaal van Al-Ahli. Beide teams spelen hun thuiswedstrijden weliswaar in hetzelfde stadion, maar toch gaat de rivaliteit al ver terug.


Het stadion

Het King Abdullah Sports City is de thuishaven van zowel Al-Ahli als Al-Ittihad. Dit onderkomen heeft een capaciteit van 62.345 en is gebouwd in 2014. Eerder deelden beide clubs ook het Prince Abdullah Al-Faisal Sports City, waar zo’n 27.000 mensen naar binnen konden.


Veelgestelde vragen over Al-Ahli

Wanneer is Al-Ahli opgericht?

Op 17 maart 1937

Wat is het adres van het King Abdullah Sports City?

King Abdullah Sports City
Al-Madinah Al-Munawarah Rd, 23737 Jeddah
Saudi-Arabië

Wat is de capaciteit van het King Abdullah Sports City?

62.345 plaatsen

Wat is de website van Al-Ahli?

Klik hier om Al-Ahli online te bezoeken

Waar kan ik Al-Ahli vinden op sociale media?

Al-Ahli is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 29 maart 2024

Populaire spelers Al-Ahli

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie