Sadio Mané

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Sadio Mané

Sadio Mané is een aanvaller van Senegalese afkomst. De international van Senegal speelt sinds de zomer van 2023 voor Al-Nassr.

  • Mané speelt momenteel voor Al-Nassr
  • De spits speelde in Europa voor FC Metz, RB Salzburg, Southampton, Liverpool en Bayern München
  • Hij won in 2019 de Champions League
  • Mané werd landskampioen in Oostenrijk (tweemaal) en Engeland
  • In 2022 won hij de Afrika Cup met Senegal

Clubcarrière

Mané werd op 10 april 1992 geboren in het Senegalese Sédhiou, gelegen aan de rivier Casamance. Opgroeien deed hij in het afgelegen dorp Bambali. Zijn ouders hadden weinig te besteden en daardoor werd de zorg veelvuldig aan zijn oom gelaten. Deze oom voetbalde op kruipafstand voor Kansala en op die manier werd ook Mané besmet met het voetbalvirus. Hij was vaak op straat te vinden met een bal in zijn nabijheid en droomde van een kans als profvoetballer.

Mané deed er alles aan om ontdekt te worden als profvoetballer, inclusief een lange trip naar Dakar. In de hoofdstad van Senegal vond hij uiteindelijk onderdak bij AS Génération Foot. Deze club bestaat pas sinds 2000, maar werkt al sinds 2003 samen met de Franse club FC Metz. In ruil voor financiële steun verwierf Metz het recht om getalenteerde spelers naar Frankrijk te halen. Papiss Cissé maakte in 2004 de overstap naar Europa en in 2011 lukte het ook Mané om deze kans af te dwingen.

Doorbraak in Frankrijk

Mané kwam dankzij FC Metz te spelen op het tweede niveau van Frankrijk, de Ligue 2. Voor de Franse club noteerde hij één goal en één assist in zijn eerste negentien officiële optredens. Geen daverende statistieken, maar toch had hij de aandacht van andere clubs gewekt. Na vier wedstrijden (één goal) in de zomer van 2012 maakte Mané al een volgende stap in zijn nog prille carrière. Voor vier miljoen euro transfereerde de Senegalees naar het Oostenrijkse RB Salzburg

Sensatie in Salzburg

Mané tekende op de laatste dag van de zomerse transferperiode van 2012 een vierjarige verbintenis in Salzburg. De Oostenrijkse club kreeg geen spijt van die miljoenendeal. In zijn eerste seizoen produceerde de aanvaller meteen negentien goals en tien assists in 29 officiële wedstrijden, waaronder een hattrick in de met 7-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen SV Mattersburg. Dat seizoen greep RB Salzburg echter naast de prijzen.

Zijn tweede en derde seizoen in Oostenrijk waren veel succesvoller. RB Salzburg revancheerde zich door twee seizoenen op rij de dubbel te veroveren met Mané als smaakmaker. In zijn tweede jaar produceerde de Senegalees 23 goals en achttien assists in vijftig officiële wedstrijden. Ook Ajax ondervond de klasse van Mané, die twee goals en één assist aantekende in het Europa League-tweeluik met de Amsterdammers. RB Salzburg wervelde daarmee over Ajax heen (0-3 en 3-1).

Overstap naar Southampton

Mané begon het seizoen 2014-2015 opnieuw bij RB Salzburg. Na acht officiële wedstrijden stond de teller alweer op drie goals en vier assists, maar bij de Oostenrijkse club groeide het besef dat hij onhoudbaar werd. Aan het einde van de zomer van 2014 maakte Mané voor ruim 12,5 miljoen euro de overstap naar Premier League-club Southampton, dat Ronald Koeman net had aangesteld als nieuwe manager. The Saints beleefden veel plezier aan dit duo.

Mané wist in zijn eerste seizoen voor Southampton meteen tien goals en vijf assists aan te tekenen. Rond de jaarwisseling scoorde de aanvaller achtereenvolgens tegen Crystal Palace, Chelsea en Arsenal. Zijn mooiste prestatie leverde hij in de voorlaatste speelronde van het seizoen. Southampton wist Aston Villa met 6-1 te verslaan dankzij een hattrick en een assist van Mané. Zijn hattrick was de snelste ooit in de geschiedenis van de Engelse Premier League: twee minuten en 56 seconden!

In het seizoen 2015-2016 deed Koeman in 43 wedstrijden een beroep op Mané, die met vijftien goals en negen assists opnieuw zijn waarde bewees. De Nederlandse coach werd dat seizoen nog wel kwaad op de Senegalees, nadat hij bijna een half uur te laat arriveerde voor de lunch in aanloop naar de wedstrijd tegen Liverpool. Koeman noemde zijn gedrag onacceptabel en zette hem de eerste helft op de reservebank, maar de vrede werd daarna al snel weer getekend. Mede dankzij Mané zette Southampton historische prestaties neer in de Premier League (zevende en zesde).

Succesverhaal in Liverpool

In de zomer van 2016 maakte Mané de overstap naar Liverpool. The Reds betaalden ruim veertig miljoen euro voor de aanvaller van Southampton. Hij scoorde meteen in zijn debuutwedstrijd tegen Arsenal (3-4 overwinning) en eindigde dat seizoen op dertien goals in 29 competitieduels. In het daaropvolgende seizoen maakte hij er in de Premier League ‘maar’ tien, maar datzelfde aantal produceerde de Senegalees ook in de Champions League. Mané scoorde zelfs in de finale van het miljoenenbal, al bleek Real Madrid door blunders van doelman Loris Karius uiteindelijk met 3-1 te sterk.

Het daaropvolgende seizoen kreeg Liverpool alsnog loon naar werken. Mede dankzij de goals van Mané worstelde de Engelse topclub zich langs Bayern München en FC Porto, waarna het in de finale afrekende met competitiegenoot Tottenham Hotspur (2-0). In de Premier League moest Liverpool het ondanks één schamele nederlaag stellen met een tweede plaats achter Manchester City, maar Mané kon terugkijken op een uitstekend seizoen. Na vijftig duels stond zijn teller immers op 26 goals en vijf assists.

Liverpool was al sinds 1990 niet meer kampioen van Engeland geworden. De titel werd dan ook met rood omcirkeld in in aanloop naar het seizoen 2019-2020. Liverpool werd als titelhouder al in de achtste finales uitgeschakeld door Atlético Madrid, maar in de competitie wist de succesformatie van Jürgen Klopp eindelijk de Premier League in eigen voordeel te beslissen. Met achttien goals en negen assists in competitieverband had Mané een groot aandeel in dit succes. Hij vormde een dodelijk aanvalstrio met Salah en Firmino.

Mané wist met Liverpool ook het WK voor clubteams en de Europese Supercup te winnen. In 2022 won hij alweer zijn vijfde en zesde prijs (individuele erkenningen niet meegerekend) als speler van de Engelse topclub: de League Cup en de FA Cup. Liverpool deed ook lang mee om de andere prijzen, maar eindigde in de Premier League nipt achter Manchester City en verloor de Champions League-finale met 1-0 van Real Madrid.

(Pro Shots)

Overtuiging ontbreekt bij Bayern München

In de zomer van 2022 viel de gevreesde voorhoede van Liverpool uiteen. Mané besloot een jaar voor het aflopen van zijn contract op Anfield in te gaan op een aanbod van de Duitse topclub Bayern München, dat ruim dertig miljoen euro voor zijn handtekening betaalde. Mané was meteen van grote waarde, maar had de pech dat hij in november 2022 geblesseerd raakte en daardoor het WK aan zich voorbij moest laten gaan. In februari 2023 maakte de Senegalees zijn rentree.

Het debuutseizoen van Mané verliep sowieso moeizaam. Bayern München prolongeerde weliswaar de Duitse titel, maar met twaalf doelpunten in 38 officiële wedstrijden wist hij niet in de voetsporen te treden van voorganger Robert Lewandowski. Mané raakte zelfs in opspraak na het uitdelen van een klap aan teamgenoot Leroy Sané na afloop van de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City (3-0 nederlaag).

Al-Nassr

Al na één seizoen nam Sané afscheid van Bayern München. Hij en de Bundesliga-club accepteerden een lucratief aanbod van Al-Nassr uit Saudi-Arabië. In zijn debuutwedstrijd tegen Al-Ettifaq (2-1 nederlaag) maakte de aanvaller meteen zijn eerste doelpunt voor de club.


Interlandcarrière

Mané debuteerde op 25 mei 2012 voor de nationale ploeg van Senegal, dat met 1-0 won van Marokko. In zijn tweede interland maakte hij tegen Liberia (3-1 zege) zijn eerste interlandgoal. Dat bleek niet voldoende om het WK van 2014 te bereiken, maar in de daaropvolgende jaren maakte hij alsnog verschillende eindtoernooien mee. Senegal nam deel aan de Afrika Cup van 2015 (exit in de groepsfase) en het WK van 2018 (idem). Het laatste toernooi eindigde bijzonder wrang: op basis van het fairplay-klassement werd zijn team niet toegelaten tot de achtste finales.

Senegal wist in de daaropvolgende jaren wel door te dringen tot de knock-outfase. In 2019 en 2022 bereikte Les Lions de la Teranga de finale van de Afrika Cup. In de eerstgenoemde editie bleek Algerije met 1-0 te sterk, maar in de editie van 2022 was het alsnog raak. Hoewel Mané in de reguliere speeltijd tegen Egypte nog faalde vanaf de stip, verwierf hij eeuwige roem door Senegal naar de eindzege te schieten door de beslissende inzet te verzilveren in de strafschoppenserie. Als beloning werd de Liverpool-aanvaller uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie