Marcelo Brozovic

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Marcelo Brozovic

Marcelo Brozovic is een Kroatische middenvelder. De international van Kroatië speelde tussen januari 2015 en de zomer van 2023 voor de Italiaanse topclub Internazionale, dat hij inruilde voor Al-Nassr.

  • Brozovic speelt momenteel voor Al-Nassr
  • In 2021 werd de middenvelder landskampioen met Internazionale
  • Hij won ook twee Italiaanse bekers en supercups in Milaan
  • Met Dinamo Zagreb werd Brozovic driemaal landskampioen
  • In 2014 debuteerde hij als Kroatisch international

Clubcarrière

Brozovic werd op 16 november 1992 in de Kroatische hoofdstad Zagreb op de wereld gezet. In 2002 werd de defensieve middenvelder opgenomen in de jeugdopleiding van NK Hrvatski Dragovoljac. Bij de club uit zijn geboortestad doorliep hij het gehele traject en hier maakte hij op 24 juli 2010 ook zijn debuut in de stadsderby tegen Dinamo Zagreb (1-4 nederlaag).

Lokomotiva Zagreb

In het shirt van Hrvatski Dragovoljac ontwikkelde Brozovic zich uitstekend, maar hij slaagde er niet in om de club in de hoogste divisie van Kroatië te houden. De middenvelder maakte daarom al na zijn debuutseizoen de overstap naar Lokomotiva Zagreb. Voor deze club kwam hij tot 33 officiële wedstrijden (vijf doelpunten).

Dinamo Zagreb

Brozovic werd na de zesde speelronde van het seizoen 2012-2013 overgenomen door Dinamo Zagreb. Bij de grootste club van Kroatië zou de middenvelder tweeënhalf jaar actief blijven. In deze periode speelde hij 96 officiële wedstrijden (dertien doelpunten) en veroverde hij tweemaal de landstitel.

(Pro Shots)

Internazionale

In januari 2015 werd Brozovic door Dinamo Zagreb voor de duur van anderhalf jaar uitgeleend aan Internazionale. Op 1 februari maakte de Kroaat zijn debuut in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Sassuolo. Vanaf dat moment mocht de middenvelder regelmatig aantreden voor de club uit Milaan, dat voldoende aanleiding zag om de optie tot koop à vijf miljoen euro te lichten.

Brozovic is inmiddels de driehonderd wedstrijden gepasseerd in het shirt van Inter. Hoogtepunt uit deze periode is de landstitel van 2021, maar hij won ook de Coppa Italia (2022 en 2023) en de Supercoppa (2021 en 2022). Daarentegen ging de Champions League-finale van 2023 tegen Manchester City verloren. Het bleek zijn laatste wapenfeit in Milanese dienst: Brozovic maakte in de zomer een overstap naar Al-Nassr.

Al-Nassr

Al-Nassr liet Brozovic op 18 augustus debuteren tegen Al-Taawoun FC (0-2 overwinning). Vier dagen later maakte de tweebenige middenvelder zijn eerste doelpunt voor de Saudische club tegen Shabab Al-Ahli in de voorrondes van de AFC Champions League (4-2 zege).


Interlandcarrière

Bondscoach Niko Kovac liet Brozovic op 6 juni 2014 debuteren voor de nationale ploeg van Kroatië. In de oefeninterland tegen Australië (1-0 zege) mocht de middenvelder meteen de volle negentig minuten aantreden. Met één interland op zak werd hij opgenomen in de definitieve WK-selectie. Tijdens de eindronde in Brazilië mocht hij alleen een half uurtje invallen tijdens de groepswedstrijd tegen gastheer Brazilië (3-1 nederlaag).

In 2014 werd Kroatië al na de groepsfase huiswaarts gestuurd. De Kroaten herstelden zich door in 2018 en 2022 de laatste vier te bereiken. In Rusland mocht het team zelfs aantreden in de WK-finale, maar de sterrenformatie van Frankrijk bleek een maatje te groot: 4-2. Vier jaar later ging de halve finale verloren en werd de troostfinale tegen Marokko in winst omgezet.

Brozovic was ook actief op de EK’s van 2016 en 2021. In beide jaren werd Kroatië uitgeschakeld in de achtste finale.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie