Aymeric Laporte

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Aymeric Laporte

Aymeric Laporte is een centrale verdediger met de Spaanse en Franse nationaliteit. In januari 2018 maakte hij de overstap van Manchester City naar Al-Nassr.

  • Laporte speelt momenteel voor Al-Nassr
  • De centrale verdediger won in 2023 de Champions League met Manchester City
  • In Engeland won hij veel meer trofeeën, waaronder vijf landstitels
  • Ook heeft Laporte een verleden bij Athletic Bilbao
  • In 2023 won hij de Nations League met Spanje

Clubcarrière

Aymeric Jean Louis Gerard Alphonse Laporte werd op 27 mei 1994 geboren in het Franse Agen, een plaats tussen Bordeaux en Toulouse. In zijn geboorteplaats begon de verdediger zijn voetbalcarrière bij SU Agen Football. Later streek hij neer bij Aviron Bayonnais in Frans-Baskenland.

Athletic Bilbao

In 2010 werd Laporte aangetrokken door Athletic Bilbao, dat hem in het seizoen 2011-2012 verhuurde aan CD Baskonia. In de Tercera División maakte de verdediger zijn eerste reeks wedstrijden als profvoetballer. Na dit jaar keerde Laporte terug naar de grootste club van Baskenland. Na een redelijk jaar (zeventien officiële wedstrijden) werd de verdediger een vaste waarde vanaf het seizoen 2013-2014.

Tot halverwege het seizoen 2017-2018 bleef Laporte actief voor Athletic Bilbao. Hij speelde uiteindelijk 222 officiële wedstrijden voor de Basken, waar hij tien doelpunten maakte. Als Bilbao-verdediger won Laporte de Supercopa de España van 2015.

(Pro Shots)

Manchester City

In januari 2018 verliet Laporte de club uit Bilbao voor een avontuur bij Manchester City, dat zo’n 65 miljoen euro neertelde voor diens handtekening. In zijn eerste half jaar speelde de verdediger afwisselend wel of niet voor de Engelse topclub, maar daarna werd steeds vaker een beroep op hem gedaan. Wel moest Laporte een groot deel van het seizoen 2019-2020 missen als gevolg van een knieblessure.

In Manchester heeft Laporte zijn erelijst behoorlijk aangevuld. De Franse Spanjaard won tot en met 2023 vijf landstitels, vier League Cups, twee FA Cups, twee Engelse Supercups en de Champions League namens Manchester City. In de gewonnen Champions League-finale tegen Internazionale (1-0) kreeg Laporte geen speeltijd van manager Pep Guardiola.

(Pro Shots)

Al-Nassr

Na 180 officiële wedstrijden (twaalf doelpunten) nam Laporte in augustus 2023 afscheid van Manchester City. Hij tekende een contract bij Al-Nassr in Saudi-Arabië.


Interlandcarrière

Laporte vertegenwoordigde Frankrijk in verschillende jeugdelftallen, maar de A-ploeg van zijn geboorteland kon geen beroep op hem doen. De verdediger koos namelijk voor een interlandcarrière namens Spanje. Debuteren deed hij op 24 mei 2021 in de oefeninterland tegen Portugal (0-0). Laporte was actief op het EK van 2021 (halve finale) en het WK van 2022 (achtste finale).

Laporte won in 2023 de Nations League met Spanje. Laporte had zelf het verschil kunnen maken in de strafschoppenserie tegen Kroatië, maar faalde bij een 4-4 stand vanaf de penaltystip.

Laatste update: 24 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie