Spanje staat in brand, maar loert naar Nederland-Roemenië

Foto: Spanje staat in brand, maar loert naar Nederland-Roemenië

Spanje staat in vuur en vlam. Het klassieke voetballand schittert weer eens als vanouds en heeft in de groepsfase van het EK de harten van velen gestolen. In het land zelf is de EK-gekte na een voorzichtig begin ook losgebarsten. Het volgende station is Georgië. Drie overwinningen op rij en dan dendert La Furia Roja lekker door in Duitsland. Toch?

Inside: Spanje maakte klassieke fout en moet nu vrezen voor Nederlands scenario

In de ochtendbladen is het EK wat de klok slaat. Het inmiddels zonovergoten Spanje is klaar voor de verzengende zomerhitte, maar de temperatuur is door het Spaanse voetbalelftal al een tijdje naar grote hoogten gestegen. Een onuitputtelijke stroom aan superlatieven over wat de mannen (en jongens) van bondscoach Luis de la Fuente laten zien blijft maar stromen. Het Georgische kleine duimpje kan daar helemaal niets aan veranderen, zo denken de Spaanse sportkranten.

“Ik heb het allergrootste respect voor deze rivaal, ze spelen vooralsnog een geweldig toernooi. Daarom moeten we op ons best zijn om te winnen en uiteindelijk door te komen”, zei De la Fuente met reserve. “Winnen van Portugal doe je niet zomaar. Ze zijn daarom nu nog gevaarlijker geworden, want zij groeien echt in het toernooi.” Georgië won met 2-0 van het al geplaatste Portugal de laatste groepswedstrijd van het EK en treft nu het beste land van die groepsfase. Alleen Spanje won al zijn wedstrijden op het EK. Daar zaten stroperige wedstrijden bij met uitstekende resultaten als de 3-0 tegen Kroatië en de 1-0 tegen Albanië. En tussendoor het voetbalgala tegen Italië (1-0), waardoor Spanje in brand is komen te staan.

Spanje moet oppassen voor oranjegekte

De Spanjaarden moeten wel oppassen dat ze niet een oranjegekte (met rode kleur) krijgen. Want een brand kan ook weer heel snel geblust zijn. La Roja zou eens moeten kijken naar Oranje. Alleen al op het vorige EK waren daar drie overwinningen, werd een makkelijke kant van het schema gevonden, maar was het toch Tsjechië dat Nederland naar huis stuurde. Nederland heeft er een handje van om geweldige potten voetbal af te leveren om daarna plots een onherkenbare wedstrijd te spelen om zo uitgeschakeld te worden. Het EK 2008 was daarvoor illustratief. Geweldige zeges op wereldkampioen Italië (3-0) en Europees kampioen Frankrijk (4-1), gevolgd door een zakelijke zege op Roemenië (2-0). Met sprankelend voetbal en dito doelpunten veroverden de mannen van Marco van Basten Europa. Het bleek een korte opleving. Diezelfde mannen werden door de Russen van Guus Hiddink weggezet als jongetjes en uitgeschakeld.

Een zelfde scenario is denkbaar voor Spanje. Voor het mooiste voetbal moet je op dit moment in het land zijn, of nog beter, in Duitsland. De Spanjaarden hebben met een zeer solide defensie bestaande uit spelers als keeper Unai Simon, Aymeric Laporte, Dani Carvajal en Robin Le Normand. Op het middenveld zit de sleutel in (de nu al met Xavi en Iniesta vergeleken) Rodri en Pedri. Fabián Ruiz zorgt voor nog wat extra’s om voorin doorgaans doelpuntenmaker Álvaro Morata te bedienen. De Spaanse vleugels zijn de mooiste van allemaal met het wondertalent Lamine Yamal (een dag voor de EK-finale wordt hij 17) op rechts en Nico Williams (21) op links. Vooral de Baskische Williams is in topvorm op het moment. Het leverde een feilloze groepsfase op.

De rode zee van Spaanse fans is er ook bij op het EK.

Ritme weg van basisploeg dat Italië trakteerde op voetbalgala

Toch moet De la Fuente oppassen want hij maakte de Marco van Basten-fout. Na twee geweldige duels besloot de Nederlandse coach, tegenwoordig analist, om iedereen te laten rusten in de laatste wedstrijd tegen Roemenië. Voor de punten (uitslag 2-0) maakte die wijziging niets uit. Wel was het ritme weg, zo lieten spelers doorschemeren na de uitschakeling tegen Rusland. Het duurde in die wedstrijd daarom lang voordat Nederland iets van gevoel kreeg, en toen was het te laat. De La Fuente deed hetzelfde tegen Albanië. Hij wisselde zelfs zijn keeper en liet alleen Laporta staan. Straks krijgt Laporta weer tien anderen om mee te spelen, maar zij hebben al tien dagen geen wedstrijd meer in de benen. Voor spelers die gewend zijn om drie of zelfs meer wedstrijden te spelen in tien etmalen is dat een raar gevoel.

De Spaanse sportkranten zijn 2008 zeker niet vergeten. Spanje won namelijk daar hun tweede van drie Europese titels. Hetgeen zich in Nederland afspeelde is al wel ver naar de achtergrond gedrongen. Opvallend is daarom ook dat de kritiek totaal verstomd was. Na het vertrek van bondscoach Luis Enrique heeft Spanje de zachtaardige kalende De la Fuente omarmd en niet meer losgelaten. De bondscoach kijkt niet meer naar de club waar een speler speelt of de status, maar naar voetbal. Het eerste wat hij deed was een team smeden en hoewel op papier er geen sterspelers bij zitten, zijn die spelers ook op dit EK gaan stralen.

Spaanse bondscoach Luis de la Fuente nam tegen Albanië een groot risico.

Spanje en Nederland onderschatten Georgië en Roemenië

Belangrijk, weet ook De La Fuente, is dat Spanje er zeker tegen Georgië het koppie bijhoudt. Dan kunnen de Spanjaarden en alle voetballiefhebbers zich waarschijnlijk gaan opmaken voor de finale in de kwartfinale: Spanje – Duitsland. Een affiche van de beste twee landen op het EK. Een affiche dat ook zo maar kan veranderen, weet Van Basten en Nederland als geen ander. Oranje moet oppassen in de val van onderschatting van Roemenië en Spanje moet oppassen dat het niet Nederland achterna gaat. De voortekenen zijn onheilspellen, want ondertussen maken de MARCA’s, AS’sen en SPORT’en van de Spaanse mediawereld Georgië verder kleiner en La Roja verder groter.

Natuurlijk is Georgië slechts de nummer 74 van de FIFA-ranking. Natuurlijk is het land een EK-debutant. Natuurlijk won Spanje al in de EK-kwalificatie twee keer makkelijk van Georgië: 7-1 (uit) en 3-1 (thuis). Natuurlijk is Spanje de EK-lust en Georgië de kleine stunter. Toch weet De La Fuente maar al te goed dat Spanje de laatste toernooien bijna altijd strandde in de laatste zestien. “Dit is veel gevaarlijker dan iedereen denkt.”

Heb jij nu minder vertrouwen in een winst van Spanje op Georgië?

  • Ja, dit zou weleens spannend kunnen worden
  • Nee, Spanje gaat sowieso naar de kwartfinales
1780+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie