Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen

Foto: Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen

Georges Mikautadze heeft zijn bloedvorm in Frankrijk weer te pakken. Bij FC Metz is hij een belangrijke pion in het team. Afgelopen weekend resulteerde het in het enige en winnende doelpunt tegen Le Havre. In de clubkleuren van Ajax slaagde hij er nooit in om indruk te maken. Het lijkt er ook niet op dat dit komend seizoen gaat gebeuren.

Inside: Mislukte periode Mikautadze bij Ajax

Na het vertrek van Mohammed Kudus was Sven Mislintat als directeur voetbalzaken hard op zoek naar eenzelfde type speler. Het was breed bekend dat de Duitser voornamelijk naar data keek en hij kwam tot de conclusie dat Mikautadze de beste kandidaat was. De Georgisch international presteerde afgelopen seizoen op het tweede niveau van Frankrijk bij FC Metz boven verwachting en maakte in 37 wedstrijden maar liefst 23 doelpunten en leverde 8 assists af. Het was voor Mislintat voldoende bewijs dat hij op termijn ook in de Eredivisie kon slagen.

Ajax moest echter wél diep in de buidel tasten. De Franse club wist dat de Amsterdammers veel geld hadden geïncasseerd en wilden daarvan meeprofiteren. Mislintat bleek bereid te zijn om aan de vraagprijs te voldoen en legde meer dan 16 miljoen euro op tafel om de handtekening van Mikautadze te bemachtigen. Het was een behoorlijk prijskaartje voor een speler die in een half jaar tijd geen enkel doelpunt zou maken. Na zes wedstrijden in de Eredivisie, twee duels in de Conference League en speelminuten in de Europa League had de Amsterdamse clubleiding voldoende gezien.

Waar Maurice Steijn al nauwelijks gebruik van hem had gemaakt, was ook John van ‘t Schip niet te spreken over wat Mikautadze tijdens wedstrijddagen liet zien. De middenvelder annex aanvaller liet op het trainingsveld dan wel soms zijn niveau zien, maar op momenten waarom het ging gaf hij niet thuis. FC Metz stond te springen om hem weer in haar armen te sluiten en maakte met Ajax een huurdeal voor de rest van het seizoen. De club heeft aankomende zomer de mogelijkheid om hem definitief terug te kopen, waarbij Ajax hoopt een groot gedeelte van het betaalde bedrag terug te verdienen.

Hoge niveau bij FC Metz weer te pakken

Wie dacht dat Mikautadze niet meer kon voetballen, had het volledig mis. Eenmaal teruggekeerd bij FC Metz pakte hij namelijk moeiteloos zijn oude vorm weer op. Mikautadze speelde in de tweede seizoenshelft vooralsnog 16 wedstrijden in de Ligue 1 en kreeg daarbij zijn oude, vrije rol terug in de voorhoede. Hoofdtrainer László Bölöni deed dat niet voor niets, want hij wist als geen ander wat de voetballer voor zijn ploeg kon betekenen. Bij de kleine club, die vijftiende staat in de competitie, zette hij 10 doelpunten en 3 assists op zijn naam, waarmee hij FC Metz lijkt de behoeden voor degradatie.

In de degradatiestrijd tegen La Havre liet Mikautadze zien dat hij ook op belangrijke momenten er staat. Vlak na de theepauze zorgt de huurling van Ajax voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Het leverde na afloop op de persconferentie een uitzinnige Bölöni op. “Georges is geen Kylian Mbappé, maar wel de Mbappé van FC Metz”, zo stelde de oefenmeester verrassend tegenover de aanwezige pers. “Bij Ajax was hij al het plezier in voetbal verloren en dat is hij nu aan het herwinnen. Als je scoort, heb je als voetballer het grootste geluk ter wereld.”

Georges Mikautadze in actie voor Ajax.

Huidige vorm komt niet uit de lucht vallen

Dat Mikautadze in Frankrijk in vorm is, komt niet uit de lucht vallen. Om meerdere redenen is het namelijk logisch dat het hem (nog) niet lukt om in het buitenland te slagen. Allereerst is hij met zijn 23-jarige leeftijd hoogstwaarschijnlijk nog niet klaar om bij een buitenlandse topclub te slagen. Waar hij bij FC Metz uitgebreid de tijd krijgt om zich te ontwikkelen en het vertrouwen van zowel de clubleiding als de supporters heeft, had hij in de eerste seizoenshelft bij Ajax nog geen enkele krediet. Mikautadze bleek niet in staat te zijn om met die druk om te gaan.

Bovendien staat Ajax doorgaans niet bekend als een club die zich veel bekommerd om spelers, zo maakte het interview dat Mikautadze onlangs had met L‘Équipe wel duidelijk. Volgens de Georgiër kreeg hij amper hulp toen hij in de zomer naar Amsterdam kwam en lukte het hem daarom maar moeilijk om te wennen aan de Nederlandse hoofdstad. “Ajax heeft mij niet veel geholpen bij het zoeken naar een appartement. Ik zat alleen op die kamer, ik werd gek. Ik heb op eigen houtje een Airbnb gehuurd, waar mijn gezin meer dan een maand met me heeft gewoond”, zo stelde Mikautadze.

Ook het Ajax-systeem speelde Mikautadze parten, waar Mislintat ogenschijnlijk amper rekening heeft gehouden. De aanvaller maakte vorig voetbaljaar dan wel veel doelpunten voor zijn ploeg, maar deed dit vanuit een 4-5-1 formatie. Ook in de tweede seizoenshelft van dit seizoen heeft hij deze rol, en dat is een geheel andere dan de posities die hij in Amsterdam moest bekleden. Mikautadze is in Frankrijk simpelweg de enige vooruitgeschoven speler en krijgt dan ook alle vrijheid om zijn loopacties te maken en in het strafschopgebied van de tegenstander voor gevaar te zorgen.

Ajax verlangt heel iets anders van hem. Mikautadze kwam in Amsterdam in kleinere ruimtes te voetballen en is geen échte spits, aanvallende middenvelder of buitenspeler. Daardoor raakte hij in de Johan Cruijff ArenA tussen de wal en het schip. Daarnaast speelt FC Metz op de counter en heeft hij veel meer ruimte voor zich liggen, terwijl het bij Ajax veel meer om positiespel ging. Het huwelijk tussen Mikautadze en Ajax is simpelweg een volledige mismatch, die het vanaf het begin kon zien aankomen. Dat hij in een andere competitie wél kan slagen, staat echter wel vast.

Kreeg Mikautadze voldoende kansen bij Ajax?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
166+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie