Alphonso Davies

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Alphonso Davies

Alphonso Davies is een Canadese linksback van beroep. De international van Canada speelt sinds januari 2019 voor de Duitse topclub Bayern München.

  • Davies speelt momenteel voor Bayern München
  • De linksback won in 2020 de Champions League
  • In 2023 veroverde hij zijn vijfde Duitse titel
  • Davies brak door bij Vancouver Whitecaps
  • Hij maakte in 2022 het eerste Canadese WK-doelpunt ooit

Clubcarrière

Davies werd op 2 november 2000 geboren in het Ghanese Buduburam, waar zijn Liberiaanse ouders in een vluchtelingenkamp verbleven. Als vijfjarige verhuisde hij met het gezin naar Canada. In het Noord-Amerikaanse land woonde Davies onder meer in Edmonton, waar hij zijn voetbalkunsten mocht vertonen bij Edmonton Internationals en Edmonton Strikers.

Vancouver Whitecaps

Als veertienjarige werd Davies opgenomen in de jeugdopleiding van het Canadese Vancouver Whitecaps. De offensief ingestelde linksback maakte zijn debuut op 2 juni 2016 tegen Ottawa Fury, dat in het Canadan Championship met 2-0 te sterk bleek. Davies ontwikkelde zich stormachtig en mocht op 17 juli 2016 al voor het eerst opdraven in de Amerikaanse Major League Soccer. Met zijn invalbeurt tegen Orlando City SC (2-2) werd hij na Freddy Adu de jongste debutant in de geschiedenis van de MLS.

Davies wist ondanks zijn jonge leeftijd een vaste basisplaats af te dwingen in het team van Vancouver Whitecaps. Waar de getalenteerde vleugelverdediger in 2016 nog op acht MLS-wedstrijden bleef steken, daar liep de teller in 2017 al op naar 26 wedstrijden in de Amerikaanse voetbalcompetitie. In 2018 voegde hij daar nog eens 31 MLS-wedstrijden aan toe. Davies combineerde zijn speeltijd met een fors aandeel in aanvallend opzicht: acht doelpunten en tien assists.

(Pro Shots)

Bayern München

In 2018 werd al duidelijk dat Davies voor ruim zestien miljoen euro de overstap zou gaan maken naar Bayern München. Bij Der Rekordmeister tekende de Canadees een contract van 1 januari 2019 tot en met de zomer van 2023. Na zijn debuut tegen VfB Stuttgart (4-1 overwinning) op 27 januari 2019 maakte Davies de rest van het seizoen alleen minuten als invaller, maar vanaf het seizoen 2019-2020 wist hij ook in München de technische staf te overtuigen om hem te laten starten.

Als opkomende linksback werd Davies zeer gewaardeerd bij Bayern München. De Canadees had middels assists een belangrijk aandeel in het winnen van de Champions League in 2020. Met vijf landstitels, drie Duitse Supercups, twee DFB-Pokals, één Europese Supercup en één wereldbeker voor clubteams is zijn erelijst sowieso flink gevuld.


Interlandcarrière

Davies bemachtigde in de zomer van 2017 zijn paspoort voor Canada. De linksback werd daarmee speelgerechtigd voor het nationale team en daar besloot bondscoach Octavio Zambrano meteen gebruik van te maken. In de met 2-1 gewonnen oefeninterland tegen Curaçao mocht Davies op 13 juni 2017 debuteren. Met zijn zestien jaar werd hij de jongste debutant ooit voor het Noord-Amerikaanse land.

Amper een maand na zijn debuut werd Davies opgenomen in de Gold Cup-selectie van Canada. De linksback bewees het gelijk van de technische staf door in de groepswedstrijden tegen Frans-Guyana (tweemaal) en Costa Rica zijn doelpunten mee te pikken. Canada sneuvelde in 2017 en 2019 in de kwartfinale van de Gold Cup. In 2021 lukte het de nationale ploeg wel om de halve finale te bereiken, maar door een blessure ging dat toernooi aan zijn neus voorbij.

(Pro Shots)

Davies behoorde in 2022 tot de WK-selectie van Canada. Het nationale team verloor in de groepsfase van België, Kroatië en Marokko, maar werd desalniettemin geroemd voor het getoonde veldspel. Vooral Davies maakte indruk en hij had zelfs de eer om tegen de Kroaten het eerste WK-doelpunt van Canada ooit te maken.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie