Matteo Guendouzi

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Matteo Guendouzi

Matteo Guendouzi is een Franse middenvelder. De international van Frankrijk verruilde Olympique Marseille in de zomer van 2023 voor SS Lazio.

  • Guendouzi speelt momenteel voor SS Lazio
  • De middenvelder kwam eerder uit voor FC Lorient, Arsenal en Hertha BSC en Olympique Marseille
  • In Engeland won hij de FA Cup
  • Guendouzi debuteerde in 2021 voor de Franse ploeg

Clubcarrière

Guendouzi werd op 14 april 1999 op de wereld gezet in het Franse Poissy, in de buurt van Parijs. In 2005 werd de getalenteerde voetballer opgenomen in de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain. De middenvelder verliet de Parijzenaars in 2014 voor FC Lorient.

FC Lorient

Guendouzi debuteerde op 15 oktober 2016 in de A-selectie van FC Lorient, dat met 1-2 verloor van FC Nantes. In zijn debuutseizoen eindigde de teller bij negen officiële wedstrijden. De middenvelder veroverde in het seizoen 2017-2018 een basisplaats bij Les Merlus, waar hij eindigde op een totaal van dertig officiële wedstrijden.

Arsenal

In de zomer van 2018 werd Guendouzi voor zo’n zeven miljoen euro (exclusief bonussen) verkocht aan de Engelse topclub Arsenal. Op 12 augustus 2018 debuteerde de Fransman tegen Manchester City in de Premier League. Hij speelde negentig minuten in de met 0-2 verloren competitietopper. Ook tegen Chelsea (3-2 nederlaag) genoot de middenvelder een basisplaats bij The Gunners.

Guendouzi speelde niet alle wedstrijden in zijn eerste seizoen bij Arsenal, maar noteerde een zeer respectabel aantal van 48 officiële wedstrijden (één doelpunt). De middenvelder behield zijn basisplaats in het seizoen 2019-2020. Door de coronapandemie werd het Premier League-seizoen tijdelijk stilgelegd. Guendouzi kreeg het in juni 2020 aan de stok met Neal Maupay van Brighton & Hove Albion. Arsenal greep hard in door hem disciplinair te schorsen voor de rest van het voetbalseizoen.

Hertha BSC

In het seizoen 2020-2021 werd Guendouzi door Arsenal uitgeleend aan Hertha BSC. De middenvelder debuteerde op 1 november 2020 in de Bundesliga-wedstrijd tegen VfL Wolfsburg (1-1). In Berlijn moest hij de eindfase van het seizoen missen door een gebroken middenvoetsbeentje, waardoor diens teller bleef steken op 24 gespeelde wedstrijden en twee doelpunten.

(Pro Shots)

Olympique Marseille

In de zomer van 2021 maakte Guendouzi op huurbasis de overstap naar Olympique Marseille, net als William Saliba. Bij de Ligue 1-club speelde hij dat seizoen maar liefst 56 officiële wedstrijden (vijf doelpunten). Guendouzi kwam eveneens in actie tijdens de halve finale van de Conference League tegen Feyenoord. Zijn team verloor met 3-2 in Rotterdam, waardoor het 0-0 gelijkspel in de return niet volstond om de finale te bereiken.

Guendouzi vertrok in de zomer van 2022 bij Arsenal. Voor elf miljoen euro verhuisde hij definitief naar Olympique Marseille, waar hij opnieuw vijf doelpunten maakte in zijn tweede contractjaar (43 wedstrijden).

SS Lazio

In de zomer van 2023 vertrok Guendouzi voor achttien miljoen euro (inclusief bonussen) naar het Italiaanse SS Lazio. De rechtspoot maakte zijn debuut in de Serie A-wedstrijd tegen Napoli (1-2 overwinning) op 2 september. Ruim drie maanden later, op 5 december, maakte hij tegen Genoa zijn eerste doelpunt en dat bezorgde hem meteen de status van matchwinner (1-0).


Interlandcarrière

Guendouzi speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Frankrijk. In 2017 werd hij benaderd om te kiezen voor een interlandloopbaan namens Marokko, maar bondscoach Hervé Renard kon de middenvelder uiteindelijk niet overtuigen. Guendouzi koos definitief voor Frankrijk door op 16 november 2021 te debuteren in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (0-2 overwinning).

Voorafgaand aan het WK 2022 stond de teller van Guendouzi op zes interlands. Bondscoach Didier Deschamps selecteerde hem desondanks voor de eindronde in Qatar, waar hij 79 minuten mocht aantreden in de laatste groepswedstrijd tegen Tunesië (1-0 nederlaag). Frankrijk bereikte de WK-finale, maar verloor na strafschoppen van Argentinië.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie