Adrien Rabiot

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Adrien Rabiot

Adrien Rabiot is een Franse middenvelder. De international van Frankrijk verruilde Paris Saint-Germain in de zomer van 2019 voor Juventus.

  • Rabiot speelt momenteel voor Juventus
  • De middenvelder won in 2020 de Italiaanse Scudetto
  • Met PSG werd hij vier keer kampioen van Frankrijk
  • In 2016 debuteerde Rabiot voor de Franse ploeg

Clubcarrière

Rabiot werd op 3 april 1995 op de wereld gezet in het Franse Saint-Maurice, een buitenwijk van Parijs. Hij is de zoon van Veronique Rabiot en Michel Provost. Zijn vader zit door het Locked-in syndroom (als gevolg van een hartinfarct) opgesloten in zijn eigen lichaam. Moeder Veronique fungeert als zijn zaakwaarnemer en is uitgegroeid tot een gevreesde onderhandelspartner voor clubs. Journalist Dominique Severac van Le Parisien liet al eens weten: “Ze is betrokken bij al zijn beslissingen en initieert ze zelfs. Ze dringt zich aan hem op. Haar invloed is groot en totaal.”

Rabiot trapte zijn voetbalcarrière in 2001 af bij US Créteil. Bij de club uit Parijs nam hij in 2003 afscheid, maar hij keerde er als jeugdspeler nog tweemaal terug (2004-2008 en 2008-2009). Tussendoor kwam de middenvelder uit voor UJA Alfortville (2003-2004) en Manchester City (2008). Na een kort verblijf bij FC Pau (2009-2010) verdiende Rabiot in 2010 een kans in de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain.

Paris Saint-Germain

In de zomer van 2012 tekende Rabiot zijn eerste profcontract bij Paris Saint-Germain. Trainer Carlo Ancelotti haalde hem in het daaropvolgende seizoen bij de A-selectie van de Franse topclub. Zijn officiële debuut voor de Parijzenaars maakte de middenvelder op 26 augustus in de Ligue 1-wedstrijd tegen Girondins de Bordeaux (0-0). In de daaropvolgende maanden steeg zijn aandeel naar negen gespeelde wedstrijden, waaronder zijn Champions League-debuut tegen Dinamo Zagreb (4-0 zege).

Paris Saint-Germain verhuurde Rabiot in het tweede deel van het seizoen 2012-2013 aan competitiegenoot Toulouse. Hij speelde hier dertien officiële wedstrijden, waaronder zijn debuutwedstrijd op 10 februari 2013 tegen Stade Rennes (2-0 nederlaag). Op 9 maart van datzelfde jaar maakte Rabiot zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Stade Brest maakte de PSG-huurling in de 45ste minuut het enige doelpunt van de avond.

Rabiot keerde in de zomer van 2013 terug naar Paris Saint-Germain. Zijn Toulouse-periode deed de middenvelder zichtbaar goed, want vanaf dat moment mocht hij regelmatig opdraven voor de Parijzenaars. Tot en met het seizoen 2017-2018 groeide hij uit tot een vaste waarde in de hoofdmacht. In het daaropvolgende seizoen mocht hij nog twintig keer opdraven, waardoor zijn totale aandeel steeg naar 227 wedstrijden in het PSG-tenue. Scoren deed hij 24 keer en veertien keer fungeerde hij als aangever.

Als speler van Paris Saint-Germain won Rabiot zes landstitels, vijf keer de Coupe de la Ligue, vier keer de Coupe de France en driemaal de Trophée des Champions. Zijn bijdrage aan het kampioenschap van 2019 bleef beperkt. De middenvelder weigerde zijn contract te verlengen en daarop werd hij door trainer Thomas Tuchel uit de A-selectie verwijderd. De PSG-leiding schorste Rabiot na de Champions League-uitschakeling tegen Manchester United. Hij werd gespot in een nachtclub en ook het liken van een post van Patrice Evra viel niet in goede aarde.

(Pro Shots)

Juventus

In de zomer van 2019 maakte Rabiot transfervrij de overstap naar de Italiaanse topclub Juventus. Op 24 augustus van dat jaar debuteerde hij als invaller in de competitiewedstrijd tegen Parma (0-1 overwinning). In zijn eerste seizoen bij De Oude Dame werd de middenvelder 37 keer ingezet. Tijdens zijn eerste contractjaar liet hij één doelpunt aantekenen, in de met 4-2 verloren competitietopper tegen AC Milan. Met Juventus werd Rabiot andermaal landskampioen, maar als bankzitter zag hij zijn team de bekerwinst mislopen door toedoen van Napoli (na strafschoppen).

Rabiot speelde in het seizoen 2020-2021 47 officiële wedstrijden (vijf doelpunten) voor Juventus. In zijn derde contractjaar werd er 45 keer een beroep op hem gedaan. In de zomer van 2022 werd zijn naam gelinkt aan Manchester United, maar deels vanwege de stevige eisen van moeder Veronique leidde dat niet tot een overstap naar de Premier League. Juventus eindigde mede dankzij een puntenstraf slechts als zevende in het seizoen 2022-2023, maar met elf doelpunten en zes assists in 48 wedstrijden kon Rabiot terugkijken op een acceptabel seizoen.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Rabiot doorliep verschillende Franse jeugdelftallen. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Frankrijk maakte hij op 15 november 2016 in de oefeninterland tegen Ivoorkust (0-0). De middenvelder behoorde ook in 2018 regelmatig tot de selectie van Les Bleus, maar werd niet opgenomen in de WK-selectie. Zonder Rabiot werd Frankrijk wereldkampioen in Rusland.

Op het EK in 2021 werd Rabiot vier keer ingezet door Frankrijk, dat in de achtste finale werd uitgeschakeld door Zwitserland (na strafschoppen). Zelf mocht de middenvelder niet aanleggen vanaf elf meter. Dat was evenmin het geval op 18 december 2022. Door een blessure viel Rabiot tijdens de verlenging van de WK-finale uit tegen Argentinië, dat vanaf de penaltystip de status van wereldkampioen afpakte van de Fransen.

Laatste update: 8 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie