William Saliba

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over William Saliba

William Saliba is een Franse centrale verdediger van beroep. Sinds de zomer van 2019 draagt hij het tenue van de Engelse topclub Arsenal.

  • Saliba speelt momenteel voor Arsenal
  • Met Arsenal won de verdediger tweemaal de Community Shield
  • Hij speelde eerder voor Saint-Étienne, OGC Nice en Olympique Marseille
  • Saliba debuteerde in 2022 voor de Franse ploeg

Clubcarrière

Saliba werd op 24 maart 2001 geboren in het Franse Bondy, op een paar kilometer afstand van Parijs. Op zesjarige leeftijd ging zijn voetbalcarrière. Hij sloot zich aan bij AS Bondy, waar hij als aanvaller speelde onder leiding van de vader van Kylian Mbappé. Saliba vertrok in 2014 naar FC Montfermeil en daar werd de jonge Fransman omgeturnd tot centrale verdediger. “Ik was altijd lang voor mijn leeftijd, dus ik vond het leuk om daar te spelen”, vertelde hij later.

Saint-Étienne

Als centrale verdediger maakte Saliba een goede ontwikkeling door. In 2016 besloot Saint-Étienne om hem op te nemen in de jeugdopleiding. Op 25 september 2018 maakte hij hier zijn debuut in de A-selectie, tijdens de met 2-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Toulouse. Al na één seizoen werd Saliba opgepikt door Arsenal, dat hem nog wel een jaar aan Saint-Étienne verhuurde. Zijn teller bij Les Verts eindigde op 36 officiële wedstrijden.

OGC Nice

Saliba had bij Arsenal niet meteen uitzicht op speeltijd. In de winterse transferperiode werkten de Londenaren mee aan een uitleenperiode van de verdediger, die dankzij OGC Nice opnieuw neerstreek op de Franse velden. Voor de club uit Zuid-Frankrijk speelde Saliba 22 officiële wedstrijden en hier maakte hij tevens zijn allereerste doelpunt als profvoetballer, in de laatste speelronde tegen Olympique Lyon.

Olympique Marseille

Arsenal besloot Saliba in de zomer van 2021 opnieuw te verhuren aan een Franse club. De verdediger werd ondergebracht bij Olympique Marseille, waar hij uitgroeide tot een vaste waarde: 52 officiële wedstrijden. Zeven wedstrijden speelde de Fransman in de Conference League, waaronder de halve finalewedstrijden tegen Feyenoord. Door een 3-2 nederlaag en een 0-0 gelijkspel liep Marseille de finale van dit Europese clubtoernooi mis.

(Pro Shots)

Arsenal

Saliba maakte pas drie jaar na zijn overstap eindelijk zijn debuut voor Arsenal. Op 5 augustus 2022 speelde de verdediger mee in de competitiewedstrijd tegen Crystal Palace, dat met 2-0 opzij werd gezet in het Emirates Stadium. Saliba groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van manager Mikel Arteta, maar door een rugblessure bleef hij steken op 33 wedstrijden in alle competities. Arsenal verspeelde gedurende zijn absentie het kampioenschap aan Manchester City.

In 2023 won Arsenal alsnog een trofee: de Community Shield.


Interlandcarrière

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk selecteerde Saliba in maart 2022 voor het eerst. Op de 25ste van deze maand debuteerde de verdediger in de oefeninterland tegen Ivoorkust (2-1 overwinning). Saliba verdiende in de daaropvolgende maanden een plekje in de definitieve selectie van Les Bleus, maar speelde in Qatar slechts 27 minuten mee in de groepswedstrijd tegen Tunesië (1-0 nederlaag). Frankrijk verloor de WK-finale van Argentinië.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie