Declan Rice

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Declan Rice

Declan Rice is een Engelse middenvelder met een Ierse achtergrond. In de zomer van 2023 maakte de international van Engeland de overstap van West Ham United naar Arsenal.

  • Rice speelt momenteel voor Arsenal
  • Hij speelde eerder voor Chelsea (jeugd) en West Ham United
  • Met ‘The Hammers’ won de middenvelder de Conference League
  • Rice debuteerde in 20218 als international van Engeland

Clubcarrière

Rice werd op 14 januari 1999 geboren in de Engelse hoofdstad Londen. Zijn grootouders zijn afkomstig uit Ierland, waardoor hij een dubbele nationaliteit bezit. Rice groeide op in Kingston upon Thames en werd op zevenjarige leeftijd toegevoegd aan de jeugdopleiding van Chelsea, waar hij tussen 2006 en 2013 zijn voetbalkunsten mocht vertonen.

West Ham United

Op veertienjarige leeftijd werd Rice uitgezwaaid bij Chelsea. Zijn droom om profvoetballer te worden was daarmee geenszins over, aangezien de middenvelder doorstroomde naar de opleiding van West Ham United. Bij The Hammers doorliep hij het resterende traject. Ruim een jaar na zijn overstap, op 16 december 2015, tekende de destijds zestienjarige Rice zijn eerste profcontract.

(Pro Shots)

Rice maakte op 21 mei 2017 zijn officiële debuut bij West Ham United, op bezoek bij Burnley (0-2). In het seizoen 2017-2018 ontwikkelde de middenvelder zich stormachtig. Hij veroverde een vaste basisplaats en eindigde achter aanvaller Marko Arnautovic als tweede in de verkiezing Hammer of the Year, de prijs voor beste West Ham-speler van het seizoen. Gedurende het seizoen werd Rice ook steeds vaker gebruikt op zijn favoriete positie, die van verdedigende middenvelder.

Bij West Ham United werd Rice een absolute ster. In 2020 en 2022 werd de middenvelder telkens verkozen tot Hammer of the Year, waarmee de Londenaar in de voetsporen wist te treden van spelers als Bobby Moore, Geoff Hurst, Trevor Brooking, Rio Ferdinand, Paolo Di Canio, Joe Cole, Teddy Sheringham, Carlos Tévez en Dimitri Payet. In 2023 beleefde hij zijn grootste succes in West Ham-tenue door de Conference League te winnen.

(Pro Shots)

Arsenal

Met het winnen van de Conference League sloot Rice in stijl af. Op 15 juli 2023 werd de middenvelder voor een Premier League-record (naar verluidt 122 miljoen euro) verkocht aan een andere club uit Londen: Arsenal. Met zijn nieuwe werkgever won hij in zijn officiële debuutwedstrijd op 6 augustus meteen weer een prijs: de Community Shield.


Interlandcarrière

Rice was als jeugdinternational actief voor Ierland. Op 23 maart 2018 debuteerde de middenvelder van West Ham United ook voor het Ierse team, in de met 1-0 verloren oefeninterland tegen Turkije. Hij speelde daarna nog twee vriendschappelijke wedstrijden voor het land van zijn grootouders, maar in februari 2019 besloot hij alsnog te switchen naar Engeland. Voor The Three Lions debuteerde Rice in de met 5-0 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Rice behoorde tot de selectie van de Final Four van de Nations League (2019), het EK van 2021 en het WK van 2022. Op het Europees kampioenschap schopte Engeland het tot de finale, maar uitgerekend op het vertrouwde Wembley ging de strafschoppenserie tegen Italië verloren. In de EK-finale werd Rice na 74 minuten afgelost door Jordan Henderson.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie