Oleksandr Zinchenko

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Oleksandr Zinchenko

Oleksandr Zinchenko is een Oekraïense verdediger, die ook als middenvelder uit de voeten kan. De international van Oekraïne maakte in de zomer van 2022 de overstap van Manchester City naar Arsenal.

  • Zinchenko speelt momenteel voor Arsenal
  • De verdediger kwam eerder uit voor FK Ufa, PSV en Manchester City
  • Hij boekte grote successen met City, waaronder vier landstitels
  • Zinchenko is international van Oekraïne

Clubcarrière

Oleksandr Volodymyrovych Zinchenko werd op 15 december 1996 geboren in Radomyshl. De linkspoot lanceerde zijn voetbalcarrière in het tenue van Karpatiya Radomyshl, waarna hij één seizoen voor Monolit Illichivsk actief was. In 2009 maakte de defensief ingestelde voetballer vervolgens de overstap naar de voetbalacademie van Shakhtar Donetsk. Zinchenko was hier vijf jaar lang actief, maar bereikte de hoofdmacht niet.

Doorbraak bij FK Ufa

Na zijn vertrek bij Shakhtar Donetsk zat Zinchenko enige tijd zonder werkgever. Pas in februari 2015 vond hij in FK Ufa een nieuwe werkgever. Op 20 maart van datzelfde jaar debuteerde hij in het profvoetbal tijdens de competitiewedstrijd tegen FK Krasnodar (0-2 nederlaag). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte Zinchenko op 25 juli in de thuiswedstrijd tegen FK Rostov. Een speciaal moment in zijn carrière, hoewel de opponent met een 1-2 zege van het veld stapte.

Zinchenko speelde tot de zomer van 2016 voor het Russische FK Ufa. In deze periode werd er in 33 officiële wedstrijden een beroep op hem gedaan (twee doelpunten).

Eén seizoen bij PSV

In de zomer van 2016 maakte Zinchenko voor zo’n twee miljoen euro de overstap van FK Ufa naar Manchester City. De Oekraïner werd na deze deal voor een jaar ondergebracht bij PSV, dat ook een optie voor een tweede seizoen bedong in de onderhandelingen. Hij debuteerde op 1 oktober in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (1-1) voor de Eindhovenaren. Trainer Phillip Cocu zag geen zekerheidje in de huurling, die daardoor bleef steken op ‘slechts’ zeventien wedstrijden in alle competities (vier wedstrijden).

Zinchenko noemde zijn PSV-periode in 2023 een ‘geweldige ervaring’. “Het was een heel belangrijk jaar in mijn carrière”, vertelde hij destijds op een persconferentie. Als je kijkt naar de statistieken dan heb ik niet zoveel gespeeld, maar eerlijk gezegd had ik deze ervaring nergens op deze manier op kunnen doen als ik hier heb gedaan. Als iemand me iets vraagt over PSV zal ik altijd iets positiefs zeggen, omdat het hier fantastisch is geweest. Qua voetbal maar ook qua leven.”

Succes met Manchester City

In de zomer van 2017 keerde Zinchenko terug naar Manchester City. Manager Pep Guardiola liet hem op 24 oktober 2017 debuteren in de FA Cup-wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers, dat pas na strafschoppen over de knie werd gelegd. The Citizens beleefden een teleurstellend seizoen door ‘slechts’ de League Cup te winnen. Met veertien gespeelde wedstrijden was het aandeel van de Oekraïner sowieso beperkt. In het daaropvolgende seizoen groeide zijn hoeveelheid speeltijd, wat zelfs leidde tot een League Cup-treffer tegen Burton Albion (9-0).

Zinchenko bleef Manchester City tot de zomer van 2022 trouw. In deze periode speelde hij 128 officiële wedstrijden voor de formatie van Guardiola, waar hij twee doelpunten en twaalf assists liet aantekenen. Hij bouwde een indrukwekkende erelijst op: vier Premier League-titels, vier League Cups, twee FA Cups en twee Engelse Supercups. Alleen de Champions League bleef uit, hoewel zijn team in 2021 wel de finale van het miljoenenbal bereikte (0-1 nederlaag tegen Chelsea).

Transfer naar Arsenal

Manchester City verkocht Zinchenko in de zomer van 2022 aan competitiegenoot Chelsea, dat zo’n 35 miljoen euro voor hem neertelde. De linksback vierde zijn debuut voor The Gunners met een assist in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace (0-2 overwinning). Onder leiding van manager Mikel Arteta ging Arsenal in het seizoen 2022-2023 lange tijd aan kop in de Premier League, maar door een matige eindspurt moest men het kampioenschap toch weer aan City laten. Met vijf punten achterstand eindigde de Londenaren als tweede.

Geconcentreerd als speler van Arsenal (Pro Shots)

Interlandcarrière

Zinchenko maakte als voormalig jeugdinternational op 12 oktober 2015 zijn debuut voor de nationale ploeg van Oekraïne. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje (0-2 nederlaag) liet bondscoach Mykhaylo Fomenko hem vlak voor tijd invallen. De toenmalig speler van FK Ufa maakte zijn eerste interlanddoelpunt in zijn daaropvolgende interland tegen Roemenië, dat in de voorbereiding op het EK van 2016 met 3-4 aan de zegekar werd gebonden. Zinchenko behoorde tot de EK-selectie, maar kon niet verhinderen dat Oekraïne puntloos werd uitgeschakeld in de groepsfase.

Oekraïne kwalificeerde zich niet voor de WK’s van 2018 en 2022. Tussendoor was het nationale team wel actief op het EK van 2021. Ondanks een 3-2 nederlaag tegen Nederland bereikte men de achtste finale, waarin Zweden door toedoen van Zinchenko (doelpunt en een assist) met 2-1 werd verslagen na verlenging. In de kwartfinale werd men gestuit door de latere finalist Engeland (0-4).

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie