Zinchenko in tranen bij interview: ‘Ze zullen sterven’

Foto: Zinchenko in tranen bij interview: ‘Ze zullen sterven’

Oleksandr Zinchenko zei onlangs al dat hij ‘Vladimir Poetin de meest pijnlijke dood’ gunt, maar wat natuurlijk vooral overheerst is de angst en het verdriet voor zijn geboorteland Oekraïne. In gesprek met Gary Lineker houdt de speler van Manchester City het dan ook niet droog.

Zinchenko vertelt: “Ik huil alleen maar. Ik huil als ik de beelden voorbij zie komen. Het is nu een al een week gaande. Als ik met mijn auto het trainingscomplex verlaat, of waar dan ook, het maakt niet uit. Ik begin gewoon met huilen. Vanuit het niets. Het zit voortdurend in mijn hoofd.”

“Stel je voor dat de plek waar je bent geboren en opgegroeid ineens helemaal leeg is. Er is niks meer..” Als Lineker begint over het moedige en kranige verweer van de Oekraïners, breekt Zinchenko. “Ik ben zo trots. Ik ben zo trots om een Oekraïner te zijn. En dat zal ik voor altijd zijn, de rest van mijn leven. Als je ziet hoe de mensen vechten voor hun leven… Daar zijn geen woorden voor. Ik ken de mentaliteit van mijn landgenoten. Ze sterven liever, en ze zullen sterven, dan dat ze zich zomaar overgeven.”

‘We moeten dit stoppen’

Dat Rusland het een ‘veiligheidsoperatie’ noemt, steekt enorm bij de oud-PSV’er. “Ik kan je een miljoen foto’s laten zien. Ik kan je een miljoen video’s laten zien. Ik kan je elke stad in mijn land laten zien die ze hebben verwoest. En dan zou het een veiligheidsoperatie moeten zijn? Dat is onmogelijk. Het is een echte oorlog. Datgene wat ze met mijn mensen aan het doen zijn, is niet te accepteren. We moeten dit stoppen. Mensen sturen mij feiten. Ze zijn aan het sterven. Ze proberen alleen maar te overleven. Ze slapen ondergronds en in bunkers.”

“Ik zal eerlijk zijn, als mijn dochter en mijn familie er niet waren, zou ik ook daar zijn. Ik ken de mensen van mijn land, hun mentaliteit en ze staan er net zo in. (…) Ik ben alle mensen zo dankbaar voor de steun die ik hier krijg. Het is alsof de mensen die Oekraïne steunen, ons proberen te pushen: geef niet op. En ik weet dat mijn mensen dat niet zullen doen.”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie