Thomas Tuchel

Thomas Tuchel is een voetbaltrainer uit Duitsland en zwaait momenteel de scepter bij Bayern München. Tevens is hij een voormalig profvoetballer.

  • Tuchel is momenteel trainer van Bayern München
  • Eerder leidde hij FSV Mainz 05, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain en Chelsea
  • In 2021 won hij de Champions League als manager van Chelsea
  • Tuchel werd als trainer kampioen in Frankrijk en Duitsland
  • Zelf speelde hij voor SV Stuttgarter Kickers en SSV Ulm

Voetbalcarrière

Tuchel werd op 29 augustus 1973 op de wereld gezet in het Zuid-Duitse Krumbach, een bescheiden plaats in de deelstaat Beieren. In zijn geboorteplaats speelde hij onder leiding van vader Rudolf voor TSV Krumbach. In 1988 verdiende Tuchel een kans in de jeugdopleiding van FC Augsburg. Op negentienjarige leeftijd werd de verdediger weggestuurd. Zijn jeugdtrainer Heiner Schuhmann omschreef hem als ‘een gepassioneerde speler’, die zijn emoties niet altijd de baas was. Zo clashte hij regelmatig met teamgenoten.

In 1992 maakte Tuchel de overstap naar SV Stuttgarter Kickers. In het seizoen 1992-1993 speelde de verdediger acht wedstrijden voor de club uit de Tweede Bundesliga, maar in het daaropvolgende seizoen werd hij uit de selectie gezet. De Zuid-Duitser maakte in 1994 de overstap naar SSV Ulm, dat onder leiding stond van trainer Hermann Badstuber (vader van Holger Badstuber). Tuchel bleef hier actief tot 1998. In dat jaar moest hij op slechts 24-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière beëindigen vanwege problemen met het kraakbeen in zijn knie.

PeriodeClub
1992-1994SV Stuttgarter Kickers
1994-1998SSV Ulm

Trainerscarrière

Tuchel weigerde de voetbalwereld permanent vaarwel te zeggen. Hij besloot zijn trainerspapieren te halen en werd in 2000 aangesteld als jeugdtrainer van VfB Stuttgart, waar de voormalig verdediger de Onder 19-selectie onder zijn leiding kreeg. Tuchel was niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van spelers als Mario Gómez en Holger Badstuber, maar leidde zijn team eveneens naar de Bundesliga-titel voor spelers onder negentien jaar.

In 2005 besloot VfB Stuttgart de samenwerking met Tuchel te beëindigen. Zijn persoonlijkheid zorgde voor irritaties binnen de club, maar desondanks durfde FC Augsburg het aan om hem naar voren te schuiven als coördinator van de jeugdopleiding. Tijdens het dienstverband bij de Fuggerstädter haalde Tuchel zijn UEFA Pro-diploma. In het seizoen 2007-2008 leidde hij ook het tweede elftal van Augsburg, met onder meer de blessuregevoelige Julian Nagelsmann in de gelederen.

Hoofdtrainer van Mainz

Tuchel maakte als jeugdtrainer naam in Duitsland. In 2008 stapte hij over naar FSV Mainz 05. Ook in Mainz fungeerde de ambitieuze Zuid-Duitser in eerste instantie als jeugdtrainer, maar in augustus 2009 promoveerde de clubleiding hem voor het eerst in zijn carrière tot hoofdtrainer. Tuchel trad daarmee in de voetsporen van trainers als René Vandereycken en Jürgen Klopp.

In zijn debuutseizoen als hoofdtrainer leidde Tuchel zijn team naar een negende positie in de Bundesliga. Zijn tweede jaar begon fantastisch met zeven opeenvolgende Bundesliga-overwinningen, waaronder een uitzege op Bayern München. FSV Mainz 05 sloot het seizoen 2010-2011 af als vijfde. Dat was mede te danken aan André Schürrle, die vijftien doelpunten voor zijn rekening nam.

Schürrle maakte in de zomer van 2011 de overstap naar Bayer Leverkusen. Zonder de topscorer eindigde FSV Mainz 05 in het seizoen 2011-2012 slechts als dertiende en daarnaast werd het team al in de groepsfase van de Europa League uitgeschakeld. Ook het seizoen 2012-2013 werd afgesloten met een dertiende plaats op de ranglijst, maar in zijn vijfde en laatste jaar seizoen als Mainz-trainer steeg zijn team weer naar een aansprekende positie (zevende).

Bekerwinnaar in Dortmund

Tuchel verdiende in 2015 een driejarig contract bij Borussia Dortmund. Bij BVB werd hij de opvolger van succestrainer Klopp, die in 2008 dezelfde overstap had gemaakt. In zijn eerste seizoen leidde hij het team naar een tweede plaats achter kampioen Bayern München (tien punten verschil). Tuchel hoopte Klopp te evenaren door een landstitel te veroveren met Dortmund, maar in het seizoen 2016-2017 verdween het kampioenschap nog verder uit zicht door als derde te eindigen in de Bundesliga.

In het seizoen 2016-2017 won Tuchel wel zijn eerste hoofdprijs als trainer: de DFB-Pokal. In de bekerfinale werd Eintracht Frankfurt met 2-1 verslagen dankzij doelpunten van Ousmane Dembélé en Pierre-Emerick Aubameyang. De bekerwinst resulteerde niet in een blijk van vertrouwen. Sterker, drie dagen later werd Tuchel op straat gezet vanwege onenigheid met de clubleiding en een deel van de spelersgroep. Peter Bosz werd bij Ajax opgehaald als diens vervanger.

Bijna de perfecte score met PSG

Tuchel moest na zijn ontslag in Dortmund bijna een jaar wachten op een nieuwe kans die hem aansprak. In mei 2018 werd de trainer aangesteld bij Paris Saint-Germain, waar hij een tweejarige verbintenis ondertekende. De Duitser leidde zijn team in het seizoen 2018-2019 naar de landstitel en de Trophée des Champions, waar de finale van de Coupe de France verloren ging. De Parijzenaars werden in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door Manchester United (op basis van uitdoelpunten).

Het seizoen 2019-2020 verliep naar wens voor Paris Saint-Germain. Niet alleen werd de club uitgeroepen tot landskampioen (door de coronapandemie werd het seizoen niet uitgespeeld), maar ook de twee Franse bekers en de Trophée des Champions werden aan de prijzenkast toegevoegd. Alleen de Champions League-bokaal kon niet naar Parijs worden gebracht. PSG bereikte in 2020 weliswaar de finale van het miljoenenbal, maar verloor met 0-1 van Bayern München.

Tuchel werd in december 2020 ontslagen als trainer van Paris Saint-Germain. Vooral zijn slechte relatie met technisch directeur Leonardo werd genoemd als oorzaak. Mauricio Pochettino werd diens opvolger in het Parc des Princes.

Champions League-winnaar met Chelsea

In januari 2021 besloot het bestuur van Chelsea om de samenwerking met clubicoon Frank Lampard te beëindigen. Tuchel werd vervolgens aangesteld als diens opvolger. De Duitser leidde de Londenaren in het seizoen 2020-2021 niet alleen naar de vierde plaats van de Premier League (ten koste van Leicester City), maar ook werd de finale van de Champions League bereikt. Een doelpunt van Kai Havertz in de 42ste minuut bezorgde Chelsea de Europese glorie ten koste van het Manchester City van Pep Guardiola.

Als Champions League-winnaar mocht Chelsea in het seizoen 2021-2022 strijden om de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. Ten koste van respectievelijk Villarreal (na strafschoppen) en Palmeiras (2-1 na verlenging) wisten The Blues beide prijzen naar Stamford Bridge te halen. Chelsea besloot het seizoen als nummer drie van de Premier League, maar in de daaropvolgende maanden bleven de prestaties uit. Na zijn honderdste wedstrijd als manager van de Londenaren werd hij op 7 september 2022 ontslagen.

(Pro Shots)

Opvolger van Nagelsmann

Bayern München verraste in maart 2023 met het ontslag van Julian Nagelsmann, die nog op alle fronten actief was. Tuchel werd vervolgens aangesteld als diens opvolger. Onder zijn leiding werd Der Rekordmeister in korte tijd uitgeschakeld in zowel de DFB Pokal als de Champions League. Ook de Duitse titelstrijd leek in het nadeel van Bayern uit te pakken, maar op de slotdag volstond een 1-2 overwinning bij 1. FC Köln dankzij de misstap van aartsrivaal Borussia Dortmund.

PeriodeTeamFunctie
2007-2008FC AugsburgJeugdtrainer
2008-2009FSV Mainz 05Jeugdtrainer
2009-2014FSV Mainz 05Hoofdtrainer
2015-2017Borussia DortmundHoofdtrainer
2018-2020Paris Saint-GermainHoofdtrainer
2021-2022ChelseaHoofdtrainer
2023-hedenBayern MünchenHoofdtrainer

Laatste update: 28 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie