Ousmane Dembélé

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Ousmane Dembélé

Ousmane Dembélé is een Franse vleugelaanvaller van beroep. De international van Frankrijk verruilde verruilde FC Barcelona in de zomer van 2023 voor Paris Saint-Germain.

  • Dembélé speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • Hij won driemaal de Spaanse titel en twee keer de Copa del Rey
  • Met Borussia Dortmund won de aanvaller de DFB-Pokal
  • Dembélé staat in de topvijf van duurste voetballers aller tijden
  • In 2018 werd hij wereldkampioen met Frankrijk

Clubcarrière

Dembélé werd op 15 mei 1997 geboren in het Franse Vernon, een plaats aan de Seine. Zijn vader is van Malinese afkomst, waar zijn moeder de Senegalese en Mauritaanse nationaliteit heeft. In 2004 werd hij aangemeld bij de plaatselijke amateurclub ALM Évreux, dat na een fusie met Évreux AC verder ging als Évreux FC 27. Als dertienjarige werd hij opgepikt door Stade Rennes.

Doorbraak in Ligue 1

In Rennes doorliep Dembélé de jeugdopleiding met verve. De vleugelaanvaller behoorde tot de grootste talenten van Frankrijk en verdiende in het seizoen 2015-2016 een kans in de A-selectie van Stade Rennes. Op 6 november 2015 maakte hij tegen Angers (0-2 overwinning) zijn debuut door vier minuten voor tijd in te vallen. Dembélé maakte in de daaropvolgende competitiewedstrijd tegen Girondins de Bordeaux (2-2) zijn eerste treffer.

Dembélé maakte in het seizoen 2015-2016 veel indruk. Met twaalf doelpunten en vijf assists werd de aanvaller van Stade Rennes verkozen tot Talent van het Jaar in de Franse Ligue 1. Dembélé speelde zich daarmee in de kijker van andere clubs. Uiteindelijk besloot de Franse club hem voor zo’n vijf miljoen euro te transfereren naar het Duitse Borussia Dortmund.

Borussia Dortmund

Dembélé tekende in Dortmund een contract voor vijf seizoenen. De aanvaller maakte zijn officiële debuut op 14 augustus 2016 in de met 0-2 verloren wedstrijd tegen Bayern München (Duitse Supercup). Met tien doelpunten en 21 assists in 49 officiële wedstrijden was de Fransman meteen van grote waarde namens BVB. Dembélé scoorde onder meer in de finale van de DFB-Pokal tegen Eintracht Frankfurt, dat met 2-1 opzij werd gezet.

In het seizoen 2017-2018 speelde Dembélé zijn vijftigste wedstrijd voor Borussia Dortmund. Net als een jaar eerder verloor de club de strijd om de Duitse Supercup van Bayern München, dat ditmaal een strafschoppenserie nodig had om de rivaal van een nieuwe prijs af te houden. Het bleek ook meteen de laatste wedstrijd van Dembélé in Duitse dienst.

(Pro Shots)

FC Barcelona

Ruim een jaar na zijn komst naar Duitsland ontving Borussia Dortmund een niet te weigeren bod voor Dembélé. De Franse aanvaller werd voor 105 miljoen euro verkocht aan FC Barcelona, dat ook nog 42 miljoen euro aan bonussen aan de deal koppelde. Dembélé werd gehaald met de zak geld voor Neymar, die voor een recordbedrag van 222 miljoen euro aan Paris Saint-Germain was verkocht. Zelf werd hij op dat moment de op één na duurste speler ooit.

Dembélé werd in 2018 en 2019 landskampioen met FC Barcelona, waar hij ook twee Spaanse bekers en een Spaanse Supercup wist te winnen. De Fransman bouwde in Catalonië een controversieel imago op. Dembélé, die ook nog eens werd geteisterd door blessures, werd beschuldigd van het hebben van een gameverslaving. Hij zou om die reden zelfs meermaals trainingen hebben overgeslagen.

In de zomer van 2022 leek Dembélé te vertrekken bij FC Barcelona. De Fransman weigerde meerdere contractaanbiedingen en liep daadwerkelijk uit zijn contract, maar uiteindelijk besloot hij alsnog in te gaan op het laatste voorstel van de Catalanen. Dembélé moest een deel van het seizoen 2022-2023 missen door een hamstringblessure, maar eiste wel een rol op in het winnen van de Spaanse titel en de Supercopa.

Paris Saint-Germain

Dembélé vertrok in augustus 2023 alsnog bij FC Barcelona. Hij maakte de overstap naar Paris Saint-Germain, dat hem op 19 augustus liet debuteren in de uitwedstrijd tegen Toulouse (1-1). Zijn eerste doelpunt voor de Parijzenaars maakte de aanvaller op 24 november voor eigen publiek tegen AS Monaco (5-2 zege). Dembélé won in het seizoen 2023-2024 de Trophée des Champions.


Interlandcarrière

Dembélé debuteerde op 1 september 2016 in de oefeninterland tegen Italië (1-3 overwinning) voor de nationale ploeg van Frankrijk. De aanvaller wist een vaste plek af te dwingen in de selectie van bondscoach Didier Deschamps. Ook was hij aanwezig op het WK van 2018 in Rusland, waar Frankrijk dankzij een 4-2 overwinning op Kroatië de wereldtitel veroverde. Dembélé speelde mee in alle groepswedstrijden en mocht kort invallen tijdens de kwartfinale tegen Uruguay.

Deschamps selecteerde Dembélé ook voor het EK in 2021. In de groepsfase raakte de vleugelaanvaller geblesseerd, waardoor hij het toernooi voortijdig moest verlaten. Frankrijk werd in de achtste finale verrassenderwijs uitgeschakeld door Zwitserland (na strafschoppen).

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie