Frankrijk

Parijs

Prijzenkast

2x Wereldkampioen

2x Europees kampioen

1x Nations League

2x Confederations Cup

1x Olympische Spelen

Het laatste nieuws over Frankrijk

Het nationale team van Frankrijk draagt de bijnamen Les Bleus (een verwijzing naar het blauwe thuistenue) en De Haantjes. De Fransen hebben sinds de jaren tachtig meerdere grote toernooien gewonnen, waaronder twee WK’s en twee EK’s.

  • Het Franse nationale team maakt deel uit van de FFF
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stade de France
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les Bleus’
  • Frankrijk werd tweemaal wereldkampioen
  • Het team werd tweemaal Europees kampioen

Tweemaal het beste land ter wereld

In 1904 speelde Frankrijk de eerste officiële interland tegen België (3-3). In de beginjaren waren er twee Franse teams actief, wat er zelfs toe leidde dat het land zelfs geen vertegenwoordigend elftal naar de Olympische Spelen van 1912 mocht sturen. In 1919 werd dat probleem eindelijk getackled door een fusie onder de huidige voetbalbond: Fédération Française de Football (FFF).

WK-geschiedenis

Frankrijk debuteerde in 1930 op het WK in Uruguay, de allereerste ooit. De Fransen wonnen met 4-1 van Mexico, maar werden huiswaarts gestuurd door nederlagen tegen Argentinië en Chili. Ook in de twee daaropvolgende wereldkampioenschappen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog was Frankrijk actief. In 1934 sneuvelde Les Bleus meteen in de eerste ronde door een 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk, waar in 1938 de kwartfinale het eindstation bleek door toedoen van Italië (3-1).

Frankrijk kwalificeerde zich niet voor het WK 1950 en weigerde deel te nemen toen het alsnog werd gevraagd om deel te nemen. In 1954 keerden de Fransen alsnog terug op dit podium, waar het in de groepsfase werd geëlimineerd. Het WK 1958 was aanzienlijk succesvoller met een derde plaats. Just Fontaine werd de absolute sensatie door maar liefst dertien keer te scoren op dit wereldkampioenschap, nog altijd een record. In de halve finale kon hij echter niet voorkomen dat het Brazilië van Pelé een maatje te groot bleek (5-2).

Frankrijk was de daaropvolgende decennia behoorlijk wisselvallig. De Fransen kwalificeerden zich niet voor de eindrondes van 1962, 1970, 1974, 1990 en 1994, maar bereikten de halve finales van 1982 (vierde) en 1986 (derde). In de succesvollere jaren was Michel Platini de grote man aan Franse zijde. In 72 interlands maakte de latere FIFA-president maar liefst 41 interlandgoals. Het WK van 1982 leverde nog een grof schandaal op: de Duitse doelman Harald Schumacher blesseerde Patrick Battiston ernstig na een wilde actie en toonde pas weken later zijn medeleven.

In 1998 organiseerde Frankrijk voor de tweede keer het WK. Met Zinédine Zidane als sterspeler won het nationale team voor het eerst in de geschiedenis de wereldbeker door Brazilië met 3-0 te verslaan. Zidane scoorde tweemaal in de finale, waar Emmanuel Petit vlak voor tijd het slotakkoord opeiste. Twintig jaar later werd Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen met ditmaal Kroatië (4-2) als slachtoffer in de finale. Kylian Mbappé werd ditmaal gezien als de grote ster van de Fransen.

Frankrijk presteerde tussen beide wereldtitels in bijzonder grillig. De Fransen werden twee keer in de groepsfase uitgeschakeld en werden geconfronteerd met verschillende incidenten, maar in 2006 werd eveneens de WK-finale bereikt. In Duitsland zorgde Zidane, die vanaf elf meter de score had geopend, voor verbazing door tijdens de verlenging wraak te nemen op Marco Materazzi middels een kopstoot. Zidane kreeg rood in zijn afscheidsduel en zag Frankrijk de strafschoppenserie verliezen van Italië.

Kylian Mbappé (Pro Shots)

In 2022 stond Frankrijk voor de tweede keer op rij in de WK-finale. Mbappé evenaarde een record door driemaal te scoren in de finale, maar na strafschoppen bleek Argentinië te sterk.

EK-geschiedenis

Frankrijk organiseerde het eerste EK in de geschiedenis. In 1960 bestond het deelnemersveld uit welgeteld vier landen en het gastland maakte weinig indruk: een 5-4 nederlaag tegen Joegoslavië in de halve finale en een 2-0 nederlaag tegen Tsjecho-Slowakije in de troostfinale betekende een vierde plaats. Frankrijk ontbrak vervolgens vijf opeenvolgende toernooien, maar nam in 1984 (opnieuw in eigen land) wraak door Spanje in de finale met 2-0 te verslaan. Platini was één van de doelpuntenmakers.

Frankrijk plaatste zich als Europees kampioen niet voor het EK van 1988, dat door Nederland werd gewonnen. Vanaf 1992 zijn de Fransen op alle EK’s actief geweest. In 2000 won de nationale ploeg het toernooi voor de tweede keer. De Haantjes moesten de groepswinst nog aan mede-gastland Nederland laten, maar daarna werden achtereenvolgens Spanje, Portugal en Italië met 2-1 verslagen. Tegen de Italianen maakte David Trezeguet in de verlenging de toen nog bestaande Golden Goal en bezorgde zijn land daarmee de EK-titel.

In 2016 organiseerde Frankrijk het EK voor de derde keer. De Fransen bereikten de finale, maar werden in de verlenging met 1-0 verslagen door Portugal. Vier jaar later werd de als topfavoriet bestempelde formatie van bondscoach Didier Deschamps al in de achtste finale verslagen door Zwitserland, dat de penaltyserie in eigen voordeel besliste. Steraanvaller Mbappé liet als enige een strafschop onbenut.

Laatste update: 18 december 2022

Populaire spelers Frankrijk

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie