Héctor Moreno

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Héctor Moreno

Héctor Moreno is een Mexicaanse centrumverdediger. Hij is international van Mexico en speelt sinds de zomer van 2021 voor CF Monterrey.

  • Moreno speelt momenteel voor CF Monterrey
  • De centrale verdediger kwam in Nederland uit voor PSV en AZ
  • Ook was hij actief bij clubs als Espanyol, AS Roma en Real Sociedad
  • Moreno debuteerde in 2007 als international van Mexico
  • Hij won tweemaal de Gold Cup met zijn thuisland

Clubcarrière

Héctor Alfredo Moreno Herrera werd op 17 januari 1988 geboren in het Mexicaanse Culiacán. In 2003 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Club Universidad Nacional, dat ook wel bekend staat als UNAM Pumas.

Club Universidad Nacional

Moreno debuteerde op 22 januari 2006 tegen Santos Laguna (1-0 zege) in de hoofdmacht van Club Universidad Nacional. De centrale verdediger ontwikkelde zich uitstekend. In totaliteit speelde hij 48 wedstrijden voor de Mexicaanse club, waarin hij twee doelpunten maakte.

AZ

In december 2007 tekende Moreno een contract voor vierenhalf jaar bij AZ. Trainer Louis van Gaal liet de Mexicaan op 1 maart 2008 debuteren in de Eredivisie-wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (1-1). Het was de bedoeling dat hij langzaam worden gebracht, maar blessures en tegenvallende resultaten zorgden ervoor dat hij al in zijn eerste half jaar een basisplaats veroverde. Moreno speelde de laatste acht competitieduels van het seizoen zonder één minuut te missen.

Moreno bleef basisspeler in het seizoen 2008-2009, maar in december 2008 werd hij door een gebroken middenvoetsbeentje voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Zonder de Mexicaan bleef AZ uitstekend presteren. De Alkmaarse formatie veroverde de landstitel voor de tweede keer in de clubgeschiedenis. Na dit historische seizoen keerde Moreno weer terug in de wedstrijdselectie. Na het winnen van de Johan Cruijff Schaal volgde een nieuw hoogtepunt: de groepsfase van de Champions League.

Espanyol

Moreno vertrok na 99 wedstrijden (zeven doelpunten) bij AZ. De centrale verdediger koos voor een avontuur bij het Spaanse Espanyol, waar hij op 28 augustus 2011 debuteerde in de competitiewedstrijd tegen Real Mallorca (1-0 nederlaag). In zijn debuutseizoen werd hij meteen verkozen tot Speler van het Jaar. Hij groeide uit tot een sterkhouder bij Espanyol door 136 officiële wedstrijden (zeven doelpunten) af te werken over een periode van vier jaar.

PSV

In augustus 2015 keerde Moreno terug naar Nederland. Marcel Brands haalde hem in 2007 naar AZ en herhaalde dit kunstje acht jaar later door hem binnen te halen als aanwinst van PSV. In het shirt van de Eindhovense club maakte hij op 12 september 2015 zijn debuut in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur (0-6 overwinning). Drie dagen later scoorde de nieuwkomer zelfs in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United, dat met 2-1 opzij werd gezet. Moreno veroorzaakte eerder in de wedstrijd nog een zware blessure bij tegenstander Luke Shaw.

In het seizoen 2015-2016 werd Moreno voor de tweede keer in zijn voetbalcarrière landskampioen. PSV zegevierde op de slotdag van het Eredivisie-seizoen met 1-3 bij PEC Zwolle en dat bleek voldoende dankzij het verrassende gelijkspel van Ajax bij De Graafschap (1-1). Dat succes kon niet worden doorgetrokken in zijn tweede contractjaar. Zelf speelde Moreno in totaliteit tachtig officiële wedstrijden voor PSV, waarin hij dertien keer doel wist te treffen.

AS Roma

Moreno vertrok na twee seizoenen bij PSV. Hij tekende een vierjarig contract bij AS Roma, dat zo’n zes miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Het Romeinse avontuur bleek geen succes. De Mexicaan speelde na zijn debuutwedstrijd tegen Hellas Verona (3-0 overwinning) nog maar een handvol wedstrijden. In Roma-tenue bleef de teller steken op een schamele 317 speelminuten.

Real Sociedad

AS Roma liet Moreno al na een half jaar vertrokken. Real Sociedad bood een soortgelijke transfersom en slaagde erin om hem los te weken. De Mexicaan debuteerde op 15 februari 2018 in de Europa League-wedstrijd tegen RB Salzburg (2-2) voor de Baskische club. Zijn eerste doelpunt in Sociedad-shirt maakte hij op 4 maart in de competitiewedstrijd tegen Deportivo Alavés (2-1 zege). Moreno zou uiteindelijk 38 wedstrijden spelen voor Sociedad, waarin hij twee keer wist te scoren.

Al-Gharafa

In de zomer van 2019 maakte Moreno de overstap naar het Qatarese Al-Gharafa. De voormalig speler van AZ en PSV debuteerde op 22 augustus in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Al-Shahania. Hij speelde hier 37 officiële wedstrijden (één doelpunt).

CF Monterrey

Moreno keerde in de zomer van 2021 transfervrij terug naar Mexico, waar hij zich aansloot bij CF Monterrey. Op 12 september maakte hij tegen Atlas Guadalajara (2-1 nederlaag) zijn eerste minuten voor de club. Datzelfde jaar won hij meteen de CONCACAF Champions League dankzij een 1-0 overwinning op Club América.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Als voormalig jeugdinternational debuteerde Moreno op 17 oktober 2007 als A-international voor Mexico. Het betrof een oefeninterland tegen Guatemala (2-3 nederlaag). Zijn teller bleef enige tijd steken op twee interlands, waardoor de Gold Cup van 2009 aan zijn neus voorbij ging. Moreno keerde echter tijdig terug om een plek af te dwingen in de selectie voor het WK van 2010. Hij speelde mee in de groepswedstrijden tegen Frankrijk (2-0 zege) en Uruguay (0-1 nederlaag), maar zat op de bank tijdens de achtste finale tegen Argentinië. Dit bleek ook het eindstation.

Moreno behoorde ook tot de selectie van Mexico voor de WK’s van 2014, 2018 en 2022. Zijn team kwam nooit verder dan de achtste finale. De verdediger was ook actief op drie Gold Cups (twee eindzeges) en één Copa América.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie