Matthijs de Ligt

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt is uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde centrale verdedigers ter wereld. De Nederlander begon zijn profcarrière bij Ajax en is sinds de zomer van 2022 actief voor de Duitse topclub Bayern München.

  • De Ligt speelt momenteel voor Bayern München
  • De verdediger speelde eerder voor Ajax en Juventus
  • Met al zijn clubs werd hij minimaal één keer landskampioen
  • De Ligt bereikte met Ajax de halve finale van de Champions League
  • In 2017 debuteerde hij in het Nederlands elftal

Clubcarrière

De Ligt is op 12 augustus 1999 geboren in het ziekenhuis van Leiderdorp, onder de rook van Leiden. Vanwege het werk van zijn vader Frank verhuisde het gezin een jaar later naar Abcoude. In het Utrechtse dorp groeide hij op en in 2005 werd hij aangemeld bij de plaatselijke amateurvereniging: FC Abcoude. Hoewel De Ligt ook aan tennis deed en zijn familie vooral in de hockeywereld actief was, lukte het de jonge voetballer na vier seizoenen om een droom te verwezenlijken door naar Ajax te verhuizen.

Ajax

Op negentienjarige leeftijd werd De Ligt opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. Hij doorliep verschillende jeugdteams, waarbij hij in 2015 werd verkozen tot beste speler op zowel de Future Cup als de Copa Amsterdam. Een jaar later werd de centrale verdediger zelfs uitgeroepen tot Ajax Talent van de Toekomst. Met die laatste onderscheiding wist De Ligt in de voetsporen te treden van spelers als Rafael van der Vaart, John Heitinga, Wesley Sneijder, Daley Blind, Christian Eriksen, Davy Klaassen en zijn generatiegenoot Donny van de Beek.

De Ligt stond bekend als een slimme jongen. Hij deed een vwo-opleiding, maar besloot over te stappen naar de havo. “Achteraf is het een verstandige keuze geweest”, vertelde De Ligt later aan Het Parool refererend aan zijn doorbraak bij Ajax. Ook verklapte hij op zeventienjarige leeftijd dat het uitgaansleven hem helemaal niet trekt. “Ik vind het fijn om lekker thuis op de bank te zitten. Ook niks mis mee toch?”, zo liet hij optekenen in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De Ligt speelde zich in de kijker en dus stonden de zaakwaarnemers in de rij. De Ajax-verdediger besloot op gevoel te kiezen voor voormalig Ajax-speler Barry Hulshoff. Na diens overlijden in 2020 schreef De Ligt op Instagram: “Barry, ik ben onwijs dankbaar dat ik jou heb leren kennen. Je hebt mij altijd geholpen als mentor, zaakwaarnemer maar vooral als beste vriend. De dagen en uren dat wij samen over voetbal konden praten en lachen zullen mij altijd bij blijven. Je bent en blijft mijn grootste inspiratie. Ik zal je missen, Bar!”

Doorbraak bij Ajax

De Ligt tekende in september 2015 zijn eerste profcontract bij Ajax. In het seizoen 2016-2017 beleefde de verdediger zijn definitieve doorbraak in Amsterdam. De Ligt mocht in de voorbereiding meedraaien met de A-selectie, maar maakte eerst zijn professionele debuut in de Keuken Kampioen Divisie namens Jong Ajax. Daarna ging het snel voor de getalenteerde Ajacied. Al op 21 september 2016 liet trainer Peter Bosz hem voor het eerst opdraven in een officiële wedstrijd van Ajax 1, in de beker tegen Willem II. Op aangeven van Hakim Ziyech kopte hij vanuit een hoekschop ook meteen zijn eerste goal binnen en daarmee werd hij na Clarence Seedorf de jongste doelpuntenmaker van Ajax ooit.

In november 2016 debuteerde De Ligt ook in de Europa League (op de 24ste tegen Panathinaikos) en de Eredivisie (op de 27ste tegen sc Heerenveen). De verdediger noteerde dat seizoen zes basisplaatsen en vijf invalbeurten in de Eredivisie, waarin de Amsterdammers op de slotdag werden afgetroefd door Feyenoord. Dat seizoen noteerde hij wel meteen zijn eerste grote finale als profvoetballer: op 24 mei 2017 mocht De Ligt als zeventienjarige aantreden in de Europa League-finale tegen Manchester United, dat met 2-0 te sterk bleek.

Euforie bij Ajax (Pro Shots)

In de zomer van 2017 gebeurde er een hoop bij Ajax. Peter Bosz vertrok uit onvrede naar de Duitse topclub Borussia Dortmund en diens opvolger Marcel Keizer beleefde een dramatische start. Tijdens de voorbereiding werd Abdelhak Nouri, die op dezelfde avond als De Ligt in de hoofdmacht debuteerde, in Oostenrijk getroffen door een hartstilstand met blijvende hersenschade als resultaat. Het persoonlijke drama van Appie had een grote impact op Ajax, dat door OGC Nice uit de voorrondes Champions League werd gegooid en vervolgens door Rosenborg BK de weg naar de Europa League werd versperd.

De Ligt wist ondanks de problematiek bij Ajax, dat ook nog eens naast alle prijzen greep, een vaste basisplaats af te dwingen. Al in april 2018 volgde een nieuwe bekroning: Joël Veltman raakte zwaar geblesseerd aan de knie en de nieuwe trainer Erik ten Hag besloot De Ligt als nieuwe aanvoerder aan te wijzen. Daarmee werd hij de jongste Ajax-aanvoerder aller tijden. Na afloop van het seizoen 2018-2019 beloonden fans hem met de trofee Ajax-Talent van het Jaar, waar hij ook tot Nederlands Talent van het Jaar werd uitgeroepen.

Het seizoen 2018-2019

De Ligt werd halverwege het seizoen 2018-2019 nogmaals beloond met een individuele prijs: de Golden Boy Award voor het grootste talent van Europa. De Ajax-verdediger werd alom geroemd voor zijn kwaliteiten, maar klinkend succes met de Amsterdamse club ontbrak nog altijd op de erelijst. Ook daar kwam snel verandering in. Met aanwinsten als Daley Blind (terug op het oude nest) en Dusan Tadic won Ajax met overtuiging zowel de Eredivisie als de KNVB Beker. Als aanvoerder mocht De Ligt beide trofeeën als eerste in ontvangst nemen.

Ajax mocht dat seizoen ook deelnemen aan de Champions League. Achter Bayern München kwalificeerden de Amsterdammers zich voor de achtste finales en daarin werd het gekoppeld aan de Spaanse topclub Real Madrid. Na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd stond Ajax voor een loodzware opgave, maar het team steeg boven zichzelf uit door met 1-4 te winnen in het Bernabéu. In de kwartfinales stuntte Ajax opnieuw door het Italiaanse Juventus over twee duels te verslaan (1-1 en 1-2), met een doelpunt van De Ligt in Turijn. Een Champions League-finale zat er echter niet in, omdat Tottenham Hotspur in de slotseconden op basis van het aantal uitdoelpunten aan het langste eind trok.

Juichen bij Juventus (Pro Shots)

Juventus

Na het seizoen 2018-2019 was het niet de vraag óf De Ligt zou vertrekken bij Ajax, maar welke club er met zijn handtekening vandoor zou gaan. De Europese topclubs stonden in de rij voor de Oranje-international. FC Barcelona leek dankzij het binnenhalen van zijn maatje Frenkie de Jong en de terugkerende vergelijkingen met Ajax als absolute topfavoriet bestempeld. Na vele maanden wikken en wegen besloot De Ligt uiteindelijk zijn jawoord te geven aan het Italiaanse Juventus, dat maar liefst 75 miljoen euro voor hem neertelde.

Op 31 augustus 2019 maakte De Ligt zijn officiële debuut bij Juventus. De Oude Dame won met 4-3 van Napoli, maar de oud-Ajacied beleefde een stroeve start. Anderhalf jaar later verklaarde hij tegenover The Athletic het volgende over zijn gewenningsperiode: “Het was heel anders dan bij Ajax, waar ik was gewend om te letten op de aanvaller. Hij was mijn referentiepunt. Bij Juventus moest ik opeens alles vergeten wat ik bij Ajax had geleerd. Ik moest opletten waar mijn ploeggenoten zich bevonden.”

De Ligt werd in Turijn bij de arm genomen door Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini, twee ervaren centrale verdedigers. In zijn eerste seizoen noteerde de topaankoop van Juventus, dat hem beloonde met een salaris van naar verluidt twaalf miljoen euro (inclusief boussen), uiteindelijk 39 officiële wedstrijden en vier doelpunten. De Italiaanse topclub wist zich opnieuw tot kampioen van de Serie A te kronen, maar verloor de finale van de Coppa Italia na strafschoppen van Napoli. Ook sneuvelde de Champions League-campagne voortijdig door toedoen van Olympique Lyon.

Na zijn debuutseizoen liet De Ligt zich vanwege aanhoudende klachten opereren aan zijn schouder. Pas op 21 november 2020 maakte de centrale verdediger zijn rentree bij Juventus, dat na een jarenlange hegemonie genoegen moest nemen met een teleurstellende vierde plaats op de ranglijst met dertien punten achterstand op Internazionale. Ook nu eindigde de Champions League voortijdig voor Juventus, dat de pijn enigszins wist te compenseren door de Coppa Italia te winnen.

In actie voor Bayern München (Pro Shots)

Transfer naar Bayern München

Eind 2021 maakte Mino Raiola, zijn in 2022 overleden zaakwaarnemer, bekend dat De Ligt wel oren had naar een nieuw avontuur. De Juventus-verdediger werd in de daaropvolgende maanden aan verschillende clubs gelinkt. Chelsea leek in de zomer van 2022 de beste papieren te hebben, maar plotseling nam Bayern München het initiatief over. De Ligt maakte daarop kenbaar dat hij alleen naar Bayern wilde luisteren en uiteindelijk resulteerde dat in een deal van 67 miljoen euro.

Met Bayern München won De Ligt in zijn officiële debuutwedstrijd meteen de Duitse Supercup. Op de slotdag van het seizoen 2022-2023 voegde hij daar de Duitse landstitel aan toe. Tussendoor groeide de verdediger uit tot een gevestigde naam.


Interlandcarrière

In maart 2017 maakte De Ligt zijn debuut in het Nederlands elftal. Zijn invitatie zorgde voor commotie, aangezien de verdediger pas een handvol volledige wedstrijd in Ajax 1 achter de rug had. Op 27 maart debuteerde de tiener in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije en werd daarmee de jongste speler ooit in een officiële wedstrijd van het Nederlands elftal. Zijn debuutwedstrijd was geen gelukkige. De Ligt ging in de fout bij de 1-0 van de Bulgaren en hij werd in de rust gewisseld, waarna de oefeninterland tegen Italië aan hem voorbij ging. Bondscoach Danny Blind werd na de nederlaag in Sofia ontslagen door de KNVB.

De interlandcarrière van De Ligt begon sowieso teleurstellend. In een oefenduel met Marokko kreeg hij de rode kaart, waarna hij enige tijd uit het Nederlands elftal verdween. Pas in november 2017 kreeg hij onder leiding van Dick Advocaat de kans op revanche als Oranje-international. Ditmaal wist de Ajax-verdediger wel te overtuigen en daarmee groeide hij uit tot een belangrijke kracht in het elftal. De matige prestaties onder Blind en de nederlaag in Frankrijk onder Advocaat bleken wel fataal voor het WK 2018: Nederland plaatste zich, net als voor het EK 2016, niet.

Als Oranje-international (Pro Shots)

Onder Ronald Koeman bleef De Ligt een zekerheidje in het Nederlands elftal. De oranjehemden behaalden revanche door de finale van de Nations League te bereiken (1-0 nederlaag tegen Portugal) en het EK 2020 te bereiken. Door de coronacrisis werd het laatste toernooi pas in de zomer van 2021 gespeeld. Oranje won alle groepswedstrijden, maar ging in de achtste finale met 2-0 onderuit tegen Tsjechië. Bij een 0-0 stand kreeg De Ligt rood vanwege een handsbal waarmee hij een grote kans voor de doorgebroken tegenstander voorkwam.

De Ligt moest de eerste WK-kwalificatiewedstrijd onder Louis van Gaal missen door een schorsing. De Juventus-verdediger werd hiervan de dupe, aangezien de bondscoach de kwalificatiefase door besloot te trekken met het centrale duo Virgil van Dijk en Stefan de Vrij. Van Gaal schakelde later over op een 5-3-2 formatie. Op het WK 2022 begon De Ligt als basisspeler, maar daarna moest hij zijn plek afstaan aan Jurriën Timber.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie