Jadon Sancho

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Jadon Sancho

Jadon Sancho is een Engelse vleugelaanvaller. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van het Duitse Borussia Dortmund naar Manchester United, dat hem in januari 2024 verhuurde aan zijn oude club.

  • Sancho speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • De Duitse club huurt hem van Manchester United
  • In 2023 won de aanvaller de Carabao Cup
  • Sancho debuteerde in 2018 als international van Engeland
  • Hij werd racistisch bespot na de EK-finale van 2021

Clubcarrière

Sancho werd op 25 maart 2000 geboren in de Engelse hoofdstad Londen. De aanvaller werd op zevenjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Watford, dat hij in 2015 inruilde voor Manchester City. Zijn debuut als profvoetballer maakte Sancho echter niet in Engeland.

Borussia Dortmund

In de zomer van 2017 streek Sancho neer bij Borussia Dortmund na een deal ter waarde van twintig miljoen euro. De aanvaller mocht meteen rugnummer 7 overnemen van Ousmane Dembélé, die naar FC Barcelona was getransfereerd. Sancho maakte zijn debuut voor de Duitse topclub op 21 oktober 2017 in de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (2-2). Mede door blessureleed bleek zijn debuutseizoen in Dortmund geen groot succes: hij speelde maar twaalf wedstrijden (één goal, vier assists).

Sancho bloeide in zijn tweede seizoen bij Dortmund alsnog op. De Engelsman produceerde dertien goals en twintig assists in 43 officiële wedstrijden in Duitse dienst, gevolgd door twintig goals en twintig assists in 44 officiële wedstrijden in het seizoen 2019-2020. Manchester United raakte daardoor zeer gecharmeerd en deed verwoede pogingen om hem terug te halen naar Engeland, maar de hoge transfersom stond een deal tussen beide clubs in de weg.

(Pro Shots)

Manchester United

In het seizoen 2020-2021 bleef Sancho van grote waarde voor Borussia Dortmund. In 38 officiële wedstrijden liet de vleugelaanvaller zestien keer het net bollen en daarnaast produceerde hij voor het derde seizoen op rij exact twintig assists. Manchester United bleef ondertussen zeer gecharmeerd en wist in de zomer van 2021 alsnog een megadeal te sluiten met de Bundesliga-club: circa 85 miljoen euro. Sancho ondertekende een contract voor vijf seizoenen met optiejaar in Manchester.

Sancho debuteerde op 14 augustus 2021 bij Manchester United, dat met 5-1 wist te winnen van Leeds United. De topaankoop kon de hoge verwachtingen niet inlossen in zijn eerste jaar. Managers Ole Gunnar Solskjaer en Ralf Rangnick gunden hem in totaal 38 wedstrijden, maar met vijf doelpunten en drie assists was zijn aandeel zeer gering. United eindigde het seizoen op een teleurstellende zesde plaats.

Manchester United herstelde zich in het seizoen 2022-2023 onder leiding van Erik ten Hag. De Engelse topclub eindigde als derde en bereikte de twee bekerfinales, waaronder de gewonnen Carabao Cup-finale. Met zeven doelpunten in 41 duels bleef de inbreng van Sancho echter beperkt. In het daaropvolgende seizoen botste hij hardhandig met de Nederlandse trainer, waarna hij in januari 2024 werd uitgeleend aan Borussia Dortmund.


Interlandcarrière

Sancho doorliep verschillende jeugdteams van Engeland. Op 12 oktober 2018 maakte hij zijn debuut voor het nationale team, in de Nations League-wedstrijd tegen Kroatië (0-0). Indien fit behoorde Sancho nadien tot het keurkorps van bondscoach Gareth Southgate. Zo behoorde Sancho tot de spelersgroep voor het EK dat in 2021 werd afgewerkt. In de EK-finale viel de aanvaller vlak voor tijd in om een penalty te nemen, maar hij faalde en werd in de nasleep net als verschillende teamgenoten racistisch bespot.

Laatste update: 11 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie