Noni Madueke

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Noni Madueke

Noni Madueke is een Engelse aanvaller met Nigeriaanse roots. In januari 2023 maakte hij een miljoenentransfer van PSV naar Chelsea.

  • Madueke speelt momenteel voor Chelsea
  • Met PSV won hij de TOTO KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal
  • De aanvaller speelde in de jeugd van Crystal Palace en Tottenham Hotspur
  • Madueke won in 2023 het jeugd-EK met Engeland

Clubcarrière

Madueke zag op 10 maart 2002 het levenslicht in Barnet, een wijk in de Engelse hoofdstad Londen. Officieel luidt zijn voornaam Chukwunonso Tristan, maar de voetbalfans leerden hem kennen via zijn bijnaam ‘Noni’. Hij groeide in dezelfde wijk op en daar ontwikkelde ook zijn passie voor het voetbal. In het voetbalgekke Londen werd Madueke ontdekt door een scout van Crystal Palace, waar hij na een succesvolle stage werd opgenomen in de jeugdopleiding. Na een aantal seizoenen ‘promoveerde’ hij naar het meer aansprekende Tottenham Hotspur.

Verrassende transfer naar PSV

In de academie van Tottenham Hotspur ontwikkelde Madueke zich uitstekend. De jonge Engelsman blonk op verschillende posities uit en werd zelfs geselecteerd voor vertegenwoordigende jeugdteams. Hij speelde zich daarmee in de kijker bij een aantal Engelse grootmachten, maar al snel bekroop Madueke het gevoel dat hij niet zou doorbreken bij een club van dit kaliber gezien de immense concurrentie en de grote belangen in de Premier League. Om die reden koos hij voor een verrassende overstap naar PSV.

Zaakwaarnemer Johan Hansma verklaarde begin 2020 tegenover De Telegraaf het volgende over die overstap: “Noni had er weinig behoefte aan om via Tottenham te worden uitgeleend aan bijvoorbeeld een club in de League One en verder. Of in een ‘verplicht’ League Cup-duel mee te doen.” Volgens de oud-verdediger koos de familie Madueke ‘heel bewust’ voor Nederland als volgende stap. “PSV is daar heel zorgvuldig mee omgegaan en heeft er veel energie in gestopt om hem het goede gevoel te geven.”

Doorbraak in Eindhoven

In de zomer van 2018 streek Madueke neer bij PSV, waar hij een jaar later zijn professionele debuut maakte. Op 26 augustus 2019 mocht de Engelsman namens Jong PSV een klein half uur voor tijd invallen tegen MVV Maastricht (0-1 nederlaag) in de Eerste Divisie. Voor het beloftenteam speelde Madueke slechts zes competitiewedstrijden, maar zijn rendement lag wel bijzonder hoog: vier goals en één assists. Zijn geringe speeltijd voor Jong PSV had alles te maken met het feit dat hij al snel naar de A-selectie werd gepromoveerd.

(Pro Shots)

Madueke speelde in het seizoen 2019-2020 zodoende in de A-junioren, de beloften én de A-selectie. Voor PSV 1 noteerde de buitenspeler vier officiële wedstrijden. Op 8 maart 2020 mocht Madueke zelfs starten in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen, dat dankzij een snelle goal van Denzel Dumfries met 0-1 werd geklopt. De wedstrijd in de Euroborg was ook meteen de laatste van het Nederlandse voetbalseizoen. De laatste maanden van het seizoen werden niet meer afgewerkt vanwege de uitbraak van het coronavirus.

In het seizoen 2020-2021 behoorde Madueke vast bij de selectie van PSV 1. De vleugelaanvaller wisselde basisplaatsen af met invalbeurten, maar kwam tot een zeer respectabel aantal van 32 officiële wedstrijden. Daarin liet de Engelsman negen goals en acht assists aantekenen. Al na speelronde vier in de Eredivisie stond zijn teller op twee goals en drie assists, waar Madueke op 1 november 2020 tegen ADO Den Haag (4-0 zege) voor het eerst twee goals in één wedstrijd maakte op het hoogste niveau.

Het seizoen 2021-2022 begon eveneens stormachtig voor Madueke. De aanvaller was de absolute ster in de met 0-4 gewonnen wedstrijd tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal, waar hij zich eveneens liet gelden tijdens de competitiestart en de voorronde Champions League-wedstrijden. Dat leidde meteen tot belangstelling van grote Europese clubs, maar zowel PSV als Madueke wilde niets weten van een uitgaande transfer. Vlak voor de zomerse transferdeadline verlengde hij zelfs zijn contract tot medio 2025.

De uitstekende seizoenstart van Madueke werd op een vervelende manier een halt toegeroepen. De Engelsman zag niet alleen zijn rendement teruglopen, maar hij werd ook nog eens geveld door meerdere spierblessures. Tot twee keer toe viel hij na zijn comeback meteen weer terug richting de ziekenboeg van PSV, maar in februari 2022 herpakte Madueke zich weer middels een aantal uitstekende optredens in het elftal van trainer Roger Schmidt.

(Pro Shots)

Transfer naar Chelsea

Madueke begon fit aan het seizoen 2022-2023, maar vlak voor de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Ajax sloeg het noodlot wéér toe. Door een blessure werd hij voor de rest van 2022 uitgeschakeld. In januari 2023 kwam het huwelijk tussen PSV en Madueke zelfs helemaal ten einde: de weer herstelde Brit maakte voor 38 miljoen euro de overstap naar Chelsea.

Op 3 februari 2023 debuteerde Madueke in het shirt van Chelsea, dat op 0-0 bleef steken in de thuiswedstrijd tegen Fulham. Zijn eerste doelpunt maakte de aanvaller in een andere Londens onderonsje: op 2 mei 2023 in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Arsenal. Madueke speelde twaalf Premier League-duels in zijn eerste half jaar bij Chelsea, maar kon niet verhinderen dat zijn team roemloos in de middenmoot eindigde en daarmee naast een Europees ticket greep.


Interlandcarrière

Madueke debuteerde als jeugdinternational in de Onder 16 van Engeland. Hij kwam daarna ook in actie voor de Onder 17, Onder 18 en Onder 21 van zijn geboorteland. Met het hoogste jeugdelftal werd Madueke in de zomer van 2023 Europees kampioen, maar debuteren voor het A-team van Engeland deed hij nog niet.

Laatste update: 24 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie