Kan PSV de ‘gele muur’ ombeuken?

Foto: Kan PSV de ‘gele muur’ ombeuken?

De landstitel in de Eredivisie bungelt al losjes in de achterzak van PSV, maar tussendoor is daar nóg een belangrijke confrontatie: die in de achtste finale van de Champions League met Borussia Dortmund. Eerst in eigen huis, de mannen van Peter Bosz zijn gewaarschuwd. Maar of dat genoeg is?

Voorbeschouwing: PSV moet waken voor doorslaan van eigen ‘flow’ tegen topclub Borussia Dortmund

Borussia Dortmund werd heel knap eerste in de zogenoemde poule des doods tijdens de groepsfase van het Europese miljoenenbal door topploegen als Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle United voor te blijven. Een zeer uitzonderlijke prestatie, want in de eigen Bundesliga presteren de Duitsers uit de zogeheten Ruhrpott tot op heden nog niet echt om over naar huis te schrijven.

Anders gezegd: waar Dortmund normaliter lang weet mee te strijden om de landstitel, gaat die dit seizoen zeker niet meer gepakt worden omdat Bayer 04 Leverkusen veel en veel beter is en naar alle waarschijnlijkheid ook met de hoogste eer zal gaan strijken. Borussia zelf ziet zich op dit moment terug op de vierde plaats, 17 punten achter de koploper.

Dortmundd is counterploeg in Champions League

Het team van trainer Edin Terzic wist tijdens de wedstrijden tegen de – op papier vaak sterkere – Europese topploegen vooral indruk te maken met reactievoetbal, het op de counter spelen. Belangrijke pion hierin is targetman en tevens Duits international Niclas Füllkrug, aan het begin van dit seizoen overgekomen van Werder Bremen.

Andere cruciale factor is creatief brein Julian Brandt die voor de steekballen moet zorgen, terwijl hij zo nu en dan ook nog zelf een doelpuntje weet mee te pikken. De derde man die in het plaatje van technische baas in de dug-out past, is toevalligerwijs een oud-PSV’er: Donyell Malen. Met zijn snelheid en explosiviteit is hij een belangrijk wapen voor de Dortmundenaren.

Donyell Malen in basis Dortmund?

De grote vraag is echter of hij dinsdagavond (21.00 uur) in Eindhoven aan de aftrap zal staan. Afgelopen weekend zat hij namelijk wel met zijn medespelers in de bus op weg naar Wolfsburg, maar tijdens de warming-up moest de pijlsnelle aanvaller echter alsnog verstek laten gaan. Een eventuele absentie van hem, zou PSV zeker niet slecht uitkomen. Malen is in ieder geval wél al afgereisd met zijn Duitse teammaten naar Brabant.

Bij de Eindhovenaren staat het in ieder geval sowieso al vast dat Noa Lang geen speelminuten kan maken vanwege een ernstige spierblessure. Daar staat tegenover dat Joey Veerman als regisseur wel weer terug is gekeerd op het middenveld in het elftal van trainer Peter Bosz, die overigens in het verleden nog korte tijd hoofdtrainer was bij Borussia Dortmund.

Oud-Feyenoorder Sahin bij Dortmund

Binnen die club heeft zich tijdens de voorbije winterstop nog wat opmerkelijks afgespeeld: de technische top heeft namelijk besloten om de oud-spelers Nuri Sahin (oud-Feyenoord) en Sven Bender toe te voegen van de staf van hoofdtrainer Terzic. Als een soort van ondersteuning, vooral op tactisch vlak.

Sahin geldt als een slimme trainer die qua oefenstof vooral iets aan het aanvalsspel van Borussia kan toevoegen, terwijl zijn collega Bender de achterhoede van nieuwe ideeën voorzien. De komende tegenstander van PSV heeft hierdoor aan de bal inmiddels al laten zien dat het spel beter is geworden.

Maken de Brabanders een kans tegen de geel-zwarte Duitsers? Het antwoord hierop is klip en klaar: ja. Maar: dan moet wel alles goed op zijn plaats vallen. Een club die uitkomt in één van de sterkste competities van Europa, zal immers wat anders als opponent zijn als pakweg Heracles waar afgelopen weekend nog heel gemakkelijk van werd gewonnen.

PSV moet vooral verdedigend waken

Dat realisme zal dus zeker bij de Bosz-formatie aanwezig moeten zijn. De Eindhovense club begint met een thuiswedstrijd, waardoor een eerste klap meteen een daalder waard zou kúnnen zijn. Zaak is daarom zeker ook dat het achterin heel goed moet staan. Aanvallend weet PSV doorgaans namelijk wel hoge(re) ogen te gooien, maar in Europa moet je op alle fronten goed zijn als dat gevraagd wordt.

PSV gaat winnen van Borussia Dortmund?

  • Ja
  • Nee
91+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie