Fortuna Düsseldorf

Düsseldorf

Prijzenkast

bundesliga logo

1x landskampioen

2x DFB-Pokal

1x Tweede Bundesliga

Het laatste nieuws over Fortuna Düsseldorf

Fortuna Düsseldorf is een Duitse voetbalclub uit Düsseldorf. Thuiswedstrijden van de Flingeraner worden afgewerkt in de Merkur Spiel-Arena.

  • Fortuna Düsseldorf werd in 1895 opgericht als turnvereniging
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Merkur Spiel-Arena
  • De bijnaam van het team luidt ‘Flingeraner’
  • Fortuna Düsseldorf werd één keer kampioen van Duitsland
  • De DFB-Pokal werd tweemaal veroverd

Kampioen van Duitsland in 1933

Op 5 mei 1985 werd de Turnverein Flingern 1895 gesticht om inwoners van Düsseldorf te stimuleren om te bewegen. Deze turnclub fuseerde op 15 november 1919 met Düsseldorfer Fußballklub Fortuna 1911, waardoor de Düsseldorfer Turn- und Sportverein Fortuna 1895 ontstond. De oorspronkelijke voetbalclub ontstond in 1913 eveneens door een fusie: Fortuna 1911 en Düsseldorfer Fußballklub Spielverein werden één geheel.

Het voetbalteam van de Düsseldorfer Turn- und Sportverein Fortuna 1895 werd ingedeeld in de Bergisch-Markse competitie. Op dat moment werd het lokale voetbal gedomineerd door andere voetbalclubs. In 1920 promoveerde de club nog wel naar de hoogste klasse, maar door als voorlaatste te eindigen in de stadsliga Düsseldorf degradeerde het team meteen weer. Een jaar later promoveerde Fortuna nogmaals om ditmaal beter voor de dag te komen.

In 1927, 1929, 1931 en 1933 werd Fortuna kampioen van de Bergisch-Markse competitie. In 1931 werd het team eveneens kampioen van West-Duitsland. De club slaagde er meermaals in om door te dringen tot de Duitse eindronde en dat leidde in 1933 tot het grootste succes uit de clubgeschiedenis. Ten koste van Eintracht Frankfurt bereikte Fortuna de finale en daarin werd afgerekend met Schalke 04. Op 11 juni van dat jaar werd de formatie uit Gelsenkirchen voor zestigduizend fans met 3-0 verslagen.

Tweede Wereldoorlog

In het voorjaar van 1933 werd de NSDAP de grootste partij van Duitsland. Onder aanvoering van Adolf Hitler werden grote veranderingen doorgevoerd, waaronder de opzet van de voetbalpiramide. De West-Duitse voetbalbond werd ontbonden en daardoor werd Fortuna ingedeeld in één van de nieuwe Gauliga’s (Gauliga Niederrhein). Het team presteerde uitstekend door deze competitie zowel in 1936, 1937, 1938, 1939 als 1940 winnend af te sluiten, maar een nieuwe landstitel bleef uit. Zo verloor Fortuna de finale van het Duitse kampioenschap in 1936 ten koste van 1. FC Nürnberg.

In de jaren veertig presteerde Fortuna een stuk minder overtuigend. In 1942 degradeerde het team zelfs uit de Gauliga Niederrhein, maar dat verblijf bleef slechts beperkt tot één seizoen. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog maakte het voetbal in Duitsland een doorstart. De Gauliga’s werden ontbonden en Fortuna werd ingedeeld in de Oberliga, destijds het hoogste niveau. Op twee seizoenen na bleef het team tot 1963 actief in deze competitie, zonder al te groot succes. Een derde plaats in 1959 en een aantal verloren bekerfinales bleek het hoogst haalbare.

Invoering van de Bundesliga

In 1963 eindigde Fortuna Düsseldorf in de middenmoot van de Oberliga. Dat had sportieve consequenties, aangezien deze klassering niet volstond voor deelname aan de nieuwe Bundesliga. Fortuna kwam terecht in de Regionalliga West en had drie seizoenen nodig om terug te keren in de hoogste divisie van Duitsland, maar na één seizoen daalde men alweer af. Ditmaal hadden de Flingeraner vier seizoenen nodig om promotie naar de Bundesliga af te dwingen.

De promotie van 1971 bleek een succes. Fortuna Düsseldorf handhaafde zich in 1972 in de Bundesliga en wist in de daaropvolgende seizoenen door te stoten naar de top van de ranglijst, met twee derde plaatsen als beloning. Het team wist dit succes niet door te trekken en zakte geleidelijk weer af op de ranglijst. Dit resulteerde in 1987 tot een nieuwe degradatie naar het tweede niveau van West-Duitsland.

Tweemaal bekerwinnaar

Het tweede Bundesliga-verblijf leverde geen nieuwe landstitel op, maar in de DFB-Pokal slaagde het team er wel in om tastbaar succes binnen te slepen. Zowel in 1979 (1-0 tegen Hertha BSC) als 1980 (2-1 tegen 1. FC Köln) kroonden de manschappen uit Düsseldorf zich tot bekerwinnaar. Fortuna bleef maar liefst achttien wedstrijden op rij ongeslagen in de DFB-Pokal, maar daarna kwam de klad in de prestaties.

In de jaren negentig presteerde Fortuna Düsseldorf zeer wisselvallig. In 1990 promoveerde de club naar de Bundesliga, maar na drie seizoenen degradeerde men opnieuw om in het daaropvolgende jaar zelfs af te dalen naar het derde niveau. Fortuna herpakte zich vervolgens door binnen twee jaar terug te keren op Bundesliga-niveau door twee opeenvolgende promoties. Ditmaal bleef het verblijf beperkt tot twee jaar.

Zware decennia

Fortuna Düsseldorf maakte een forse val na de sportieve tegenvaller van 1997. In 1999 daalde de club opnieuw af naar de 3. Liga om in 2002 zelfs te degraderen naar de Oberliga (inmiddels het vierde niveau). Het dieptepunt uit de clubgeschiedenis bleef beperkt tot twee jaar, maar zowel sportief als financieel lukte het om een wederopstanding in te luiden. Na vijf seizoenen in de 3. Liga en drie seizoenen in de Tweede Bundesliga maakte het team in 2012 een comeback op het hoogste niveau van Duitsland.

Fortuna Düsseldorf degradeerde in 2013 al na één seizoen uit de Bundesliga. Vijf jaar later promoveerde het team nogmaals door kampioen te worden op het tweede niveau, maar een zeventiende plaats bleek in 2020 fataal. Sindsdien is Fortuna onafgebroken actief in de Tweede Bundesliga.

Rivaliteit

Fortuna Düsseldorf ziet 1. FC Köln als de aartsrivaal. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Rheinland Derby. Ook Bayer Leverkusen, Rot-Weiss Essen en Wuppertaler SV worden op basis van het verleden gekenmerkt als rivalen. In een verder verleden kregen ook confrontaties met Bayern München extra lading, maar het sportieve verschil is in de loop der jaren te groot geworden.

De stad Düsseldorf heeft meer voetbalclubs dan alleen Fortuna Düsseldorf. Onderlinge wedstrijden vinden echter nauwelijks plaats door het grote krachtsverschil tussen deze clubs.


Europees voetbal

Fortuna Düsseldorf debuteerde in het seizoen 1973-1974 op het Europese podium. In de UEFA Cup overleefden de Duitsers een dubbele confrontatie met Naestved IF en FC Admira/Wacker, maar Lokomotiv Leipzig bleek vervolgens een maatje te groot. Twee seizoenen later bleken de achtste finale opnieuw het eindstation door toedoen van FC Amsterdam (1-5 over twee duels).

In de seizoenen 1978-1979 tot en met 1980-1981 was Fortuna Düsseldorf actief in de Europacup II. Het eerstgenoemde seizoen bleek veruit de meest succesvolle. De Bundesliga-club verraste door de finale te bereiken, maar in het Zwitserse Bazel bleek de Spaanse topclub FC Barcelona na verlenging te sterk (3-4). Fortuna werd in het daaropvolgende seizoen al in de eerste ronde verschalkt door Glasgow Rangers om in 1980-1981 als kwartfinalist te worden uitgeschakeld door Benfica.


Jorrit Hendrix als speler van Fortuna Düsseldorf (Pro Shots)

Nederlandse invloed

Naam (periode)Naam (periode)
Peter Bakkers (1925-1929)Jorrit Hendrix (2022-2023)
Charlison Benschop (2014-2015)Hannes Lalopua (1975-1976)
Virgil Breetveld (1999-2001)Severino Pusic (1995-1996)
Mike van Duinen (2015-2016)Vincent Vermeij (2023-heden)
Henri Heeren (2005-2008)Jordy de Wijs (2022-heden)

Het stadion

Fortuna Düsseldorf speelt sinds 2004 in de Merkur Spiel-Arena, dat verschillende naamsveranderingen heeft doorgemaakt. Op dezelfde locatie speelde de club daarvoor in het voormalige Rheinstadion. De huidige capaciteit bedraagt 54.600 plaatsen.

Het onderkomen van Fortuna Düsseldorf bezit de mogelijkheid om het dak te sluiten. Er worden ook andere activiteiten georganiseerd, waaronder het Eurovisiesongfestival van 2011.

Laatste update: 22 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie