Interview De Wijs: “Terugkeren bij PSV zou mijn carrière compleet maken”

Foto: Interview De Wijs: “Terugkeren bij PSV zou mijn carrière compleet maken”

Jordy de Wijs zit op zijn plek bij Fortuna Düsseldorf. De oud-speler van PSV vertrok op huurbasis van Q.P.R. naar de Tweede Bundesliga en heeft zijn ritme in Duitsland gevonden. SoccerNews.nl belde De Wijs op om te vragen hoe het gaat. “Terugkeren bij PSV zou mijn carrière compleet maken.” 

Hey Jordy, wat heb je tot nu toe gedaan vandaag?

“We hebben twee keer getraind en ik zit nu op mijn hotelkamer in Düsseldorf. Ik heb geen huis hier, omdat de kans groot is dat ik na het seizoen terugkeer naar Londen. Ik woon in Nederland vlakbij Den Bosch en kan hier in een hotel slapen rond wedstrijddagen of als we een druk schema hebben. We trainen erg intensief en werken de hele week toe naar de wedstrijd. De dag erna ontbijten we op de club, hebben we een bespreking en kun je je laten masseren. Daarna rijd ik naar Nederland, want de volgende dag zijn we vrij.”

Vind je dat lekker zo’n vast ritme?

“Ik merk dat ik daar heel erg aan toe was. In Engeland is het voetbal fantastisch, met de sfeer in de stadion en het leven in Londen. Maar ik merkte dat het voor mijn lichaam pittig is om zoveel wedstrijden te spelen. Je hebt elke drie dagen een wedstrijd en tussendoor wordt er weinig getraind. Het gaat van heel intensief naar rust. In Duitsland speel je één keer in de week en zit er een constante opbouw in de trainingen, net zoals in Nederland. Dat is voor mijn lichaam prettiger.” 

Bij Q.P.R. had je twee vervelende blessures. Heeft dat hiermee te maken?

“Dat zou goed kunnen. Ik raakte eerst geblesseerd aan mijn linkerkuit en daarna aan mijn rechterkuit. Ik wil niet het trainingsschema de schuld geven, want andere spelers waren daar wel belastbaar voor. Maar voor mijn lichaam is dat ritme van spelen en rusten misschien niet het beste. Je ziet dat veel spelers in het Championship klachten krijgen. Je bent een grote man als je 55 wedstrijden in één seizoen haalt. Dat eist veel van je lichaam. Daarom zijn de trainingen minder intensief, maar die wisseling in intensiteit kan blessures opleveren.”

Onderschatten mensen hoe zwaar het is om in het Championship te spelen?

“Ja, zeker. Dat zeg ik tegen iedereen. Mensen denken: het is lange ballen, vroeg thuis. Maar er komt meer bij kijken. Het spel is heel intensief, fysiek en direct. In Nederland had ik drie tot vijf kopduels per wedstrijd. In Engeland zijn dat er twaalf tot vijftien. Dat zag ik terug in mijn statistieken. Op de GPS-data kun je zien hoeveel je had gesprongen. Ik ga fysiek voetbal en duels niet uit de weg, maar op dit moment was het voor mijn lichaam beter om een goede structuur te hebben.”

Heb je daarom gekozen om tijdelijk te vertrekken bij Q.P.R.?

“Ik heb in de eerste seizoenshelft bij Q.P.R. twaalf wedstrijden gespeeld, maar tijdens mijn blessures hebben ze een andere centrale verdediger gehaald. Mijn zaakwaarnemer heeft toen gevraagd wat het plan met mij was. Q.P.R. heeft eerlijk gezegd dat ik nauwelijks minuten zou krijgen. Die openheid waardeer ik enorm. Er zijn clubs die eromheen draaien en spelers aan het lijntje houden. Dan rijd je elke dag naar de club en train je keihard, terwijl je weet dat je niet gaat spelen. Dat is het ergste wat je als voetballer kan overkomen.” 

Hoe kwam Fortuna Düsseldorf op je pad?

“Ik heb wekelijks contact met mijn zaakwaarnemer, Fulco van Kooperen. We hebben een hele goede band en hij helpt me met alles. Hij vertelde me dat Fortuna al vier keer had gebeld. Ze volgden me al vanaf Jong PSV. Nu was ik beschikbaar en kon ik op huurbasis de overstap maken. Er waren dit seizoen nog dertien wedstrijden te gaan en ik wilde weer spelen na die vervelende blessures. Fortuna is een geweldige club en het bevalt goed hier. Na dit seizoen keer ik normaal gesproken terug naar Q.P.R., maar het is afwachten wat er in de zomer gebeurt.”

Jouw zaakwaarnemer heeft dus een grote rol gespeeld bij deze transfer. Hoe belangrijk is hij voor jou?

“Hij is als een tweede vader voor me. Ik zat eerst bij SEG, een groot zaakwaarnemersbureau, maar in 2018 maakte ik de overstap. Dat is een bepalend moment geweest in mijn carrière. Bij SEG had ik het gevoel dat ik een nummertje was. Ik moest altijd alles vragen en het duurde lang voordat het geregeld was. Ze waren volgens mij druk met andere spelers. Met Fulco van Kooperen en ook zijn zoon Nathan is het contact anders. Ze staan altijd voor mij en mijn familie klaar en regelen alles, van voetbalschoenen tot een reservering in een restaurant. Ik ben ze daar eeuwig dankbaar voor.” 

Kun je als voetballer tegenwoordig nog zonder zaakwaarnemer?

“Dat is wel lastig, denk ik. Een zaakwaarnemer kent de clubs en kan de contacten leggen. Het is moeilijk om als speler zelf contact te zoeken met voetbalclubs. Dat leidt af van het voetbal en in de onderhandelingen is het fijn als er iemand tussen zit. Een zaakwaarnemer kan eisen stellen voor zijn speler of met zijn vuist op tafel slaan als er problemen zijn. Het zou niet handig zijn om dat als speler zelf te doen. Ik focus me op het voetbal en hij helpt mij met alle randzaken. Ik hoef hem maar iets te vragen en hij regelt het voor me. Hij heeft me bijvoorbeeld geholpen met de transfer naar Hull City en later Q.P.R., omdat het mijn droom was om in Engeland te spelen.”

Naast je zaakwaarnemer kun je terecht bij jouw vader, die ook profvoetballer is geweest.

“Dat is absoluut een groot voordeel. In de jeugd van PSV is mijn vader een aantal keer mijn trainer geweest. Hij heeft me enorm geholpen in mijn ontwikkelingen me mentaal sterk gemaakt. Veel mensen dachten: je vader is trainer, dus daarom speel je. Maar het was juist andersom. Elke keer als ik iets fout deed, werd het door mijn vader uitvergroot en thuis nog een keer uitgelegd. Dat heeft me alleen maar sterker gemaakt en daar ben ik mijn vader en ook mijn moeder dankbaar voor.” 

Ook jouw opa is oud-prof en voetbaltrainer. Was het voorbestemd dat jij voetballer zou worden?

“In mijn geboorteboekje schreven mijn ouders al dat ik profvoetballer zou worden. Dat boekje ligt thuis op zolder. Als ik nu terugkijk, moest het inderdaad zo zijn. Veel jonge jongens willen profvoetballer worden. Dat besef ik heel goed en daarom geniet ik er extra van. Dat is soms moeilijk, omdat je in een stroomversnelling zit. De volgende wedstrijd en training komt altijd. Je gaat op de automatische piloot. Pas aan het einde van een seizoen kun je terugkijken.” 

Is het leven van een profvoetballer wat je ervan had gehoopt?

“Dat denk ik wel. Het is min of meer vanzelf gegaan. Dingen komen op je pad en je maakt keuzes als voetballer en persoon. Geen één speler heeft dezelfde verhaal. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen, successen, dieptepunten en hoogtepunten. Het is niet alleen maar positief. Je moet er veel voor laten. Ik zit hier nu alleen op een hotelkamer terwijl ik liever thuis aan tafel zit met mijn gezin. Maar je moet profiteren van de jaren die je hebt. Een profcarrière duurt pakweg vijftien jaar. Aan het einde moet je jezelf recht in de spiegel kunnen aankijken en zeggen dat je het maximale eruit hebt gehaald. Ik ben blij dat ik dit leven mag leiden en wil er alles uit halen.” 

Ben je tot nu toe tevreden?

“Ik ben zeker tevreden waar ik nu sta. Ik heb mijn eigen pad bewandeld. Als jong talent droomde ik ervan om bij PSV door te breken. Ik was ballenjongen bij het eerste en mocht later zelf debuteren en spelen in de Champions League. Dat pakt niemand mij meer af. Ik ben helaas nooit vaste basisspeler geworden. Daar baal ik van, maar het knaagt niet aan me. Ik heb mijn eigen dromen en doelen, die zijn niet veranderd. PSV blijft altijd mijn club en ik zal een terugkeer nooit uitsluiten. Dat zou mijn carrière compleet maken. Ik droom ook nog altijd van de Premier League, maar op dit moment ben ik op mijn plek in Duitsland. Ik wil na die vervelende blessures vooral lekker genieten van het spelletje.”

Verdien 2.75 keer je inleg als Fortuna Düsseldorf van Paderborn wint!

Zie jij hem bij PSV terugkeren?

  • Ik wel
  • Ik niet
327+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie