Jordy de Wijs

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Jordy de Wijs

Jordy de Wijs is een Nederlandse centrale verdediger. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Queens Park Rangers naar Fortuna Düsseldorf.

  • De Wijs speelt momenteel voor Fortuna Düsseldorf
  • De verdediger kwam eerder uit voor PSV, Excelsior, Hull City en Queens Park Rangers
  • Hij is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière

De Wijs werd op 8 januari 1995 geboren in het Belgische komaf. Hij is een zoon van Edwin de Wijs, die destijds als profvoetballer actief was voor KV Kortrijk. Ook zijn grootvader Hans van der Pluijm was actief in het betaald voetbal. Zijn eigen voetbalcarrière ging van start bij amateurclub Vlijmense Boys, waar de linkspoot werd ontdekt door RKC Waalwijk. In 2005 verhuisde de verdediger naar de jeugdopleiding van PSV.

Debuut voor PSV

Op 28 februari 2014 debuteerde De Wijs in het betaald voetbal. Met Jong PSV boekte de verdediger een 1-3 overwinning op het veld van Almere City FC. Op 29 september 2014 maakte hij zijn eerste doelpunt als prof in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (5-1 overwinning). De Wijs speelde in totaal 67 officiële wedstrijden voor het tweede team van PSV, waarvoor hij zeven keer wist te scoren.

De Wijs maakte op 21 oktober 2015 zijn debuut voor de hoofdmacht van PSV. In de Champions League-wedstrijd tegen VfL Wolfsburg (2-0 nederlaag) verscheen hij na 74 minuten binnen de lijnen voor Simon Poulsen. Ruim een jaar later, op 23 november 2016, mocht de verdediger ook minuten maken in de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid (2-0 nederlaag). De Wijs speelde opmerkelijk genoeg ook maar twee Eredivisie-duels en mocht daarnaast één bekerwedstrijd toevoegen aan zijn erelijst.

Verhuurd aan Excelsior

PSV verhuurde De Wijs in januari 2017 aan Eredivisie-laagvlieger Excelsior. Een dag na de onderlinge wedstrijd streek hij neer in Kralingen, waar hij met vijftien gespeelde wedstrijden een vaste waarde werd. Op 22 januari maakte de linkspoot zijn debuut in de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-1). In de zomer keerde hij aanvankelijk terug naar Eindhoven, maar vanwege een gebrek aan perspectief besloot de clubleiding hem nog een seizoen onder te brengen bij de club uit Rotterdam.

In het seizoen 2017-2018 veroverde De Wijs opnieuw een basisplaats bij Excelsior. Ondanks een meniscusblessure mocht hij dat seizoen twintig keer opdraven voor de club. Met een elfde plaats handhaafden de Kralingers zich tamelijk probleemloos.

Degradatie met Hull City

Verschillende clubs uit het buitenland toonden medio 2018 belangstelling voor De Wijs. PSV werd het uiteindelijk eens met Championship-club Hull City, waar hij voor drie seizoenen tekende. Op 6 augustus 2018 maakte de verdediger zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa (1-3 overwinning). Hij maakte op 10 april 2019 zijn eerste doelpunt voor The Tigers in de thuiswedstrijd tegen Wigan Athletic (2-1 overwinning).

In 2020 werd het seizoen enige tijd stilgelegd vanwege de coronapandemie. Na de hervatting van het voetbalseizoen mocht De Wijs enige tijd de aanvoerdersband dragen bij Hull City. Erg eervol werd deze periode niet, aangezien zijn team stijf onderaan eindigde en daarmee degradeerde naar de League One. Voor de Nederlander bleef zijn periode op het derde niveau van Engeland beperkt tot zeven wedstrijden.

Eén jaar bij QPR

De Wijs verloor bij Hull City zijn basisplaats door de ontwikkeling van Jacob Greaves. In januari 2021 liet de verdediger zich verhuren aan Championship-club Queens Park Rangers, dat ook een optie tot koop bedong. Op 6 maart debuteerde hij in de uitwedstrijd tegen Bristol City (0-2 overwinning). De Londenaren activeerden de koopclausule, maar mede vanwege een kuitblessure bleef zijn teller steken op in totaal 22 QPR-optredens.

In het shirt van Fortuna Düsseldorf (Pro Shots)

Fortuna Düsseldorf

QPR verhuurde De Wijs in januari 2022 aan Fortuna Düsseldorf. De Tweede Bundesliga-club liet hem op 6 februari debuteren tegen Holstein Kiel (1-0 nederlaag). Op 22 april scoorde hij in de thuiswedstrijd tegen Dynamo Dresden (2-2). Door gebroken ribben moest hij de eindfase van het seizoen missen, maar alsnog werd de verdediger in de zomer permanent overgenomen.


Interlandcarrière

De Wijs doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Bondscoach Remy Reijnierse liet hem op 29 mei 2015 debuteren voor Jong Oranje, dat met 3-1 verloor van de leeftijdsgenoten van de Verenigde Staten. In totaal speelde hij drie wedstrijden voor dit team.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie