1. FC Nürnberg

Neurenberg

Prijzenkast 1. FC Nürnberg

bundesliga logo

9x landskampioen

4x DFB-Pokal

4x 2. Bundesliga

Het laatste nieuws over 1. FC Nürnberg

Het Duitse 1. FC Nürnberg is een voetbalclub uit Neurenberg. Thuiswedstrijden van Der Club worden afgewerkt in het Max Morlock-Stadion.

  • 1. FC Nürnberg speelt momenteel in de Tweede Bundesliga
  • Het Max Morlock-Stadion is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Der Club’
  • 1. FC Nürnberg won negen landstitels en vier DFB-Pokals
  • Alleen Bayern München won meer landstitels

1. FC Nürnberg in nationaal clubverband

Op 4 mei 1900 werd 1. FC Nürnberg opgericht als rugbyclub. Voor de rugbysport had men echter dertig spelers nodig en daarom besloot men in 1901 over te schakelen naar het voetbal. Het team trapte op 29 september van dat jaar af met een thuiswedstrijd tegen 1. FC 01 Bamberg, dat met 2-0 klop kreeg. De eerste wedstrijd gaf zelfvertrouwen, maar een 0-6 nederlaag tegen Bayern München zette de spelersgroep met beide benen op de grond.

In 1904 mocht 1. FC Nürnberg voor het eerst deelnemen aan een competitie. Het krachtsverschil bleek enorm: de eerste selectie werd met de maximale score kampioen, waar het tweede team als runner-up eindigde. Deze opmerkelijke situatie hield maar één seizoen stand. In 1905 mocht de club uit Neurenberg toetreden tot de Noord-Beierse competitie. Dit leidde tot vier opeenvolgende titels, maar in daaropvolgende eindrondes bleef groter succes uit.

Glorietijdperk

Na de Eerste Wereldoorlog groeide de hegemonie van 1. FC Nürnberg. Niet alleen kroonde het team zich regelmatig tot kampioen van Noord-Beieren, maar ook in de eindronde van Beieren (drie keer) en Zuid-Duitsland (zeven keer) werden titels behaald. Dit succes leidde tot deelname aan het kampioenschap van Duitsland. Nürnberg had het uitstekend voor elkaar en behaalde maar liefst vijf landstitels binnen in de periode 1920-1927.

In 1933 kwam de NSDADP van Adolf Hitler aan de macht. De opkomst van de nazi’s leidde tot het afschaffen van de Zuid-Duitse voetbalbond en de introductie van de zestien Gauliga’s. FC Nürnberg werd ingedeeld in de Gauliga Bayern, waarin het zeven titels behaalde tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de Duitse eindronde bleef de oogst beperkt tot één extra landstitel (1936).

Fans van 1. FC Nürnberg
Fans van 1. FC Nürnberg tonen hun clubliefde (Pro Shots)

Periode na de Tweede Wereldoorlog

Het seizoen 1944-1945 werd niet meer uitgespeeld door de toenemende nederlagen van nazi-Duitsland. Op 2 februari 1945 speelde FC Nürnberg de laatste wedstrijd gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook de stad Neurenberg liep grote schade op. Daarbij sneuvelden onder meer het stadion en de terreinen van de voetbalclub, maar alsnog wist men op 23 september 1945 een nieuw team op de been te brengen voor een ontmoeting in Fürth.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen de Gauliga’s. De Oberliga’s fungeerden vanaf dat moment als de hoogste divisies van Duitsland. FC Nürnberg mocht het opnemen in de Oberliga Süd. FC Nürnberg bleef uitstekend presteren. Niet alleen eindigde het team tussen 1947 en 1962 zesmaal aan kop, maar ook toonde men zich nog tweemaal de sterkste in de eindronde (1948 en 1961).

Eén Bundesliga-titel

In 1963 voerde de Duitse voetbalbond (DFB) een nieuwe competitie in. FC Nürnberg kwalificeerde zich als vicekampioen voor het debuutseizoen van de Bundesliga, hoewel men daarbij wel werd verplicht om een profstatuur aan te nemen. In oktober van dat jaar had de clubleiding een primeur door als eerste Bundesliga-club ooit een trainer te ontslaan (Herbert Widmayer). Ook zijn opvolger kreeg het aanvankelijk niet aan de praat, maar uiteindelijk lukte het om degradatie te voorkomen door op te klimmen naar de negende plaats op de ranglijst.

FC Nürnberg eindigde in de daaropvolgende seizoenen tweemaal als zesde. In 1967 zakte het team af naar de negende positie op de ranglijst, maar in het daaropvolgende seizoen werd de oude succesformule hervonden. Der Club werd met 47 punten (tweepuntensysteem) voor de negende keer kampioen van Duitsland. Sindsdien ontbreekt de landstitel op de erelijst van Nürnberg, maar na het oppermachtige Bayern München staat men wel op de tweede plaats wat Duitse titels betreft.

Jojo-periode

In de jaren negentig stapelden de financiële problemen van 1. FC Nürnberg zich op. Dit leidde in 1996 tot een historisch dieptepunt door te degraderen naar de Regionalliga Süd. Der Club wist al na één seizoen een terugkeer in de Tweede Bundesliga af te dwingen. In de daaropvolgende periode wisselde men regelmatig van divisie. In 1998, 2001, 2004 en 2009 promoveerde Nürnberg naar de Bundesliga, maar langer dan vijf seizoenen hield men het niet vol in de hoogste klasse.

Zowel in 2007 als 2011 wist 1. FC Nürnberg wel een zesde plaats te noteren in de Bundesliga. Trainer Hans Meyer leidde de club in dat eerstgenoemde jaar eveneens naar de winst voor de DFB-Pokal, de vierde ooit. Voormalig Ajax-middenvelder Tomás Galasek en de Nederlander Gerald Sibon behoorden in dat seizoen tot de selectie. Deze successen konden niet verhinderen dat men zowel in 2008 als 2014 opnieuw degradeerde. Gertjan Verbeek werd daar onder meer het slachtoffer van.

Na de degradatie van 2014 spendeerde 1. FC Nürnberg vier seizoenen in de Tweede Bundesliga. Men keerde in 2018 terug als runner-up, maar een jaar later volgde een nieuwe degradatie. Sindsdien is men onafgebroken actief op het tweede niveau van Duitsland, hoewel de club in 2020 zelfs nog bijna afdaalde naar de 3. Liga. De formatie uit Neurenberg ontsnapte in de play-offs tegen FC Ingolstadt 04

Rivaliteit

Greuther Fürth geldt als de aartsrivaal van 1. FC Nürnberg. De rivaliteit dateert vooral van de beginjaren van het Duitse voetbal, waarin zij het nationale voetbal domineerden. In totaal stonden beide clubs al meer dan 250 keer tegenover elkaar. Greuther Fürth en FC Nürnberg leverden in 1921 alle wedstrijden aan het nationale team van Duitsland, dat een wedstrijd afwerkte in en tegen Nederland. Vanwege de onderlinge rivaliteit werden spelers door de bondscoach van elkaar gescheiden gedurende de treinreis naar Amsterdam.

In de 21ste eeuw worden wedstrijden tussen Bayern München en Borussia Dortmund als Der Klassiker bestempeld. Wedstrijden tegen de club uit München hebben voor 1. FC Nürnberg echter ook extra lading, aangezien dit de clubs zijn met de meeste Duitse titels uit de geschiedenis. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat Dortmund maar één kampioenschap minder heeft behaald.


1. FC Nürnberg in Europees clubverband

In de glorietijden van 1. FC Nürnberg was er nog geen sprake van Europees voetbal op clubniveau. Der Club debuteerde in het seizoen 1961-1962 als deelnemer aan de Europacup I in een officiële wedstrijd buiten de eigen landsgrenzen. Het Turkse Fenerbahçe werd tweemaal verslagen in de achtste finale (1-0 en 1-2), maar als kwartfinalist bleek het team een maatje te klein voor Benfica. Een 3-1 voorsprong hield in de returnwedstrijd in Lissabon totaal geen stand: 6-0 voor de Portugese topclub.

In het seizoen 1962-1963 bereikte FC Nürnberg de laatste vier van de Europacup II. De Duitsers wonnen thuis met 2-1, maar verloren de tweede halve finale van Atlético Madrid (2-0) en liepen daardoor een historische finale mis. Daaropvolgende deelnames aan de Jaarbeursstedenbeker, Europacup I en de UEFA Cup bleken geen succes. Zo hadden de manschappen uit Neurenberg in het seizoen 1968-1969 weinig te vertellen tegen Ajax (1-5 over twee wedstrijden).

In de 21ste eeuw was FC Nürnberg één keer actief in een Europees clubtoernooi. Mede dankzij een 2-1 overwinning op AZ overleefde de Bundesliga-formatie de groepsfase, maar in de derde ronde moest het team opnieuw buigen voor Benfica.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van 1. FC Nürnberg gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Dave Bulthuis (2014-2017)Virgil Misidjan (2018-2021)
Elroy Kromheer (1999-2001)Wilco Hellinga (2000)
René van Eck (1998-2000)Gerald Sibon (2006-2007)

Verschillende Nederlanders stonden als hoofdtrainer voor de groep in Neurenberg. Een overzicht:

NaamPeriode
Arie Haan1990-1991
Gertjan Verbeek2013-2014

Het stadion van 1. FC Nürnberg

In 1928 werd in Neurenberg het Städtisches Stadion geopend. Het toenmalige stadion werd voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelpunt van de Hitlerjugend. Na de oorlog onderging het onderkomen van 1. FC Nürnberg verschillende renovaties en naamsveranderingen. Tegenwoordig staat het stadion bekend als Max Morlock-Stadion, dat refereert aan een van de beste spelers uit de clubgeschiedenis. Max Morlock maakte 294 doelpunten in 472 wedstrijden voor de club en werd in 1954 wereldkampioen met West-Duitsland.

Eén van de renovaties vond plaats aan het begin van de 21ste eeuw. Het stadion van 1. FC Nürnberg, in 2006 gebruikt als onderkomen voor het WK in Duitsland, telt momenteel vijftigduizend plaatsen.


Veelgestelde vragen over 1. FC Nürnberg

Wanneer is 1. FC Nürnberg opgericht?

Op 4 mei 1900

Wat is het adres van het Max Morlock-Stadion?

Max Morlock-Stadion
Max-Morlock-Platz 1, 90471 Nürnberg
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Max Morlock-Stadion?

50.000 plaatsen

Wat is de website van 1. FC Nürnberg?

Klik hier om 1. FC Nürnberg online te bezoeken

Waar kan ik 1. FC Nürnberg vinden op sociale media?

1. FC Nürnberg is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 2 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie