Greuther Fürth

Fürth

Prijzenkast Greuther Fürth

bundesliga logo

3x landskampioen

1x Tweede Bundesliga

Het laatste nieuws over Greuther Fürth

Greuther Fürth is een Duitse voetbalclub uit de stad Fürth, gelegen in de deelstaat Beieren. Thuiswedstrijden van de Kleeblätter worden afgewerkt op Sportpark Ronhof (16.626 plaatsen).

  • Greuther Fürth speelt momenteel in de Tweede Bundesliga
  • Sportpark Ronhof is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Kleeblätter’
  • Greuther Fürth werd driemaal kampioen van Duitsland
  • Het team won één Tweede Bundesliga-titel

Greuther Fürth in nationaal clubverband

Op 23 september 1903 werd de voetbalclub SpVgg Fürth opgericht als onderdeel van turnvereniging TV Fürth 1860. De voetballers voelden in de beginjaren echter weinig steun en besloten in 1906 een zelfstandige status aan te nemen. In eerste instantie werd het team ingedeeld in de Noord-Beierse competitie om vanaf 1909 te worden ingedeeld in de Ostkreis-competitie.

SpVgg Fürth werd in 1912 en 1913 voor het eerst kampioen in de Ostkreis-competitie, maar in de Zuid-Duitse eindronde werd de ploeg telkens gestuit. In 1914 lukte het alsnog om het kampioenschap van Zuid-Duitsland binnen te slepen. Fürth kwalificeerde zich daarmee voor de eindronde van Duitsland en dit leverde meteen ultieme glorie op: de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. Na een bloedstollende verlenging viel het winnende doelpunt tegen VfB Leipzig in de 153ste (!) minuut. In die tijd was er nog geen sprake van een strafschoppenserie.

Pas na de Eerste Wereldoorlog kreeg SpVgg Fürth de mogelijkheid om de Duitse titel te verdedigen. Het team bereikte opnieuw de finale van de eindronde, maar aartsrivaal 1. FC Nürnberg bleek een maatje te groot (0-2). Pas in 1926 lukte het Fürth opnieuw om de landstitel binnen te slepen. Als bekerwinnaar van Zuid-Duitsland mocht men deelnemen aan de eindronde om uiteindelijk in de finale af te rekenen met Hertha BSC (4-1). In 1929 werd diezelfde formatie uit Berlijn nogmaals verslagen in de finale van het Duitse kampioenschap (3-2).

Tweede Wereldoorlog

In 1933 kwam de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, aan de macht in Duitsland. Dit leidde onder meer tot de herstructering van de voetbalpiramide. Nazi-Duitsland voerde de zogeheten Gauliga’s in. SpVgg Fürth kwam terecht in de Gauliga Bayern. In 1935 kroonde het team zich tot kampioen van deze competitie, maar dat leverde geen nieuwe landstitel op. Fürth wist nadien geen enkele Gauliga-titel meer binnen te slepen, al ging men aan kop op het moment dat het seizoen werd afgebroken door de ontwikkelingen aan het oorlogsfront.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de Gauliga’s weer opgeheven. Er werd een nieuw model bedacht: de Oberliga. Deze competitie bestond uit vijf verschillende divisies, waaronder de Oberliga Süd. SpVgg Fürth werd in deze competitie geplaatst, maar een succes werd het niet. In het seizoen 1947-1948 degradeerden de Kleeblätter zelfs voor het eerst in de geschiedenis uit de hoogste divisie. Het verblijf op het tweede niveau bleef wel beperkt tot één seizoen.

Als promovendus wist SpVgg Fürth meteen door te stoten naar het kampioenschap in de Oberliga Süd. Het team kreeg daarmee de kans om op te gaan voor het kampioenschap, maar VfB Stuttgart dwarsboomde deze route. In de daaropvolgende seizoenen zakte men geleidelijk weg naar de middenmoot.

Enorm verval

In 1963 besloot Duitsland opnieuw een ander competitieformat in te stellen door de Bundesliga in het leven te roepen. De hoogste divisie van Duitsland bestond nu uit één competitie en daarvoor wist SpVgg Fürth zich niet te kwalificeren. In de daaropvolgende decennia deed de club serieuze pogingen om alsnog door te dringen tot de Bundesliga, maar een derde plaats in de Regionalliga bleek het hoogst haalbare.

De Bundesliga-droom verdween steeds meer uit het zicht voor SpVgg Fürth. In de jaren tachtig ging het compleet mis door af te dalen naar het vierde niveau van Duitsland. Het team stuntte nog wel door Bundesliga-club Borussia Dortmund uit te schakelen in de DFB-Pokal, maar pas in 1997 wist men een terugkeer op het tweede niveau af te dwingen. Dat succes volgde een jaar na de fusie met TSV Vestenbergsgreuth, waardoor de huidige naam (SpVgg Greuther Fürth) een feit werd.

Jetro Willems als speler van Greuther Fürth (Pro Shots)

Spaarzame Bundesliga-jaren

Sinds 1997 speelt Greuther Fürth hoofdzakelijk in de Tweede Bundesliga. Tweemaal slaagde de club erin om door te dringen tot de Bundesliga, maar de promoties van 2012 en 2021 werden meteen weer gevolgd door degradatie. Het aantal seizoenen in de Bundesliga (sinds 1963) staat daarmee op twee.

Rivaliteit

Al meer dan honderd jaar leven SpVgg Greuther Fürth en 1. FC Nürnberg op gespannen voet met elkaar. De rivaliteit is vooral ontstaan door de sportieve strijd tussen beide clubs. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Frankenderby.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Greuther Fürth gedragen. Een overzicht:

TabelPeriode
Mark Flekken2013-2016
Justin Hoogma2021-2022
Arie van Lent1998-1999
Nick Viergever2021-2022
Jetro Willems2021-2022

Het stadion van Greuther Fürth

SpVgg Greuther Fürth speelt sinds 1910 op Sportpark Ronhof, dat aanvankelijk bekend stond onder de naam Sportplatz am Ronhofer Weg gegenüber dem Zentral-Friedhof. In 1951 werd een nieuwe hoofdtribune gerealiseerd, nadat de oude tribune door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verwoest raakte. Sindsdien heeft het onderkomen van de club verschillende naamswijzigingen doorgemaakt, waaronder Playmobil-Stadion.

Het stadion van Greuther Fürth heeft een huidige capaciteit van 16.626 plaatsen. Een deel daarvan betreft staanplaatsen.


Veelgestelde vragen over Greuther Fürth

Wanneer is Greuther Fürth opgericht?

Op 23 september 1903

Wat is het adres van Sportpark Ronhof?

Sportpark Ronhof
Laubenweg 60, 90765 Fürth
Duitsland

Wat is de capaciteit van Sportpark Ronhof?

16.626 plaatsen

Wat is de website van Greuther Fürth?

Klik hier om Greuther Fürth online te bezoeken

Waar kan ik Greuther Fürth vinden op sociale media?

Almere City FC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 26 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie