Nick Viergever

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Nick Viergever

Nick Viergever is een Nederlandse verdediger, die bij voorkeur centraal speelt. De oud-speler van clubs als Ajax en PSV speelt sinds de zomer van 2022 voor eredivisionist FC Utrecht.

  • Viergever speelt momenteel voor FC Utrecht
  • In Nederland speelde de verdediger eerder voor Sparta, AZ, Ajax en PSV
  • Hij was in het buitenland actief bij Greuther Fürth
  • In 2012 debuteerde Viergever in het Nederlands elftal

Clubcarrière

Viergever werd op 3 augustus 1989 geboren in Capelle aan den IJssel. In zijn geboorteplaats trapte hij zijn voetbalcarrière af bij amateurclub CVV Zwervers. Zijn kwaliteiten werden ontdekt door Sparta Rotterdam, waar de linkspoot werd opgenomen in de jeugdopleiding.

Sparta Rotterdam

Viergever debuteerde op 10 mei 2009 in het betaald voetbal. In de Eredivisie-wedstrijd tussen NEC en Sparta Rotterdam (1-1) mocht hij elf minuten voor tijd invallen. De eerste wedstrijden van het seizoen 2009-2010 gingen vervolgens aan zijn neus voorbij, maar daarna slaagde hij erin om onder Frans Adelaar een basisplaats te veroveren. Bij diens basisdebuut bleef Viergever meteen overeind in de uitwedstrijd tegen Ajax (0-0).

Viergever voetbalde één volledig seizoen in de hoofdmacht van Sparta Rotterdam. Zijn 36ste en laatste wedstrijd voor de club speelde hij op 16 mei 2010. In de play-offs om promotie/degradatie leek het team onder leiding van Aad de Mos lijfsbehoud af te dwingen door vlak voor tijd op voorsprong te komen tegen Excelsior, maar de Rotterdamse rivaal scoorde meteen daarna tegen en duwde de Kasteelheren daarmee naar de Eerste Divisie.

AZ

Viergever mocht zelf actief blijven in de Eredivisie. In de zomer van 2010 verliet hij Sparta Rotterdam voor een avontuur bij AZ, waar hij op 29 juli debuteerde in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen IFK Göteborg (2-0 overwinning). De verdediger kreeg rustig de tijd om te wennen aan het hogere niveau. In zijn eerste seizoen in AZ-tenue mocht hij negentien keer opdraven, waarvan zestien keer in de Eredivisie.

In het seizoen 2011-2012 veroverde Viergever een basisplaats bij AZ. Die status wist hij te behouden tot zijn vertrek in 2014, waardoor de teller opliep naar 163 officiële wedstrijden (acht doelpunten). Gedurende het seizoen 2012-2013 werd hij zelfs gepromoveerd tot aanvoerder. In die hoedanigheid mocht Viergever op 9 mei 2013 de KNVB Beker in ontvangst nemen na de gewonnen finale tegen PSV (1-2).

Viergever bleef ook overeind in Europa. Met AZ bereikte hij in het seizoen 2013-2014 de kwartfinales van de Europa League, waarin het Portugese Benfica over twee wedstrijden te sterk bleek.

Ajax

In de zomer van 2014 maakte Viergever de overstap naar provinciegenoot Ajax, dat zo’n twee miljoen euro betaalde aan AZ. Op 3 augustus maakte hij zijn officiële debuut in de met 0-1 verloren Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PEC Zwolle. Door een blessure moest de nieuwkomer al na 39 minuten worden afgelost door Thulani Serero. De fysieke schade viel mee, waardoor Viergever een week later zijn Eredivisie-debuut kon maken tegen Vitesse. Met de openingstreffer stond hij aan de basis van de 4-1 zege op de Arnhemmers.

Viergever stond in het seizoen 2014-2015 meestal aan de aftrap bij Ajax. Er werd 39 keer een beroep gedaan op de verdediger, die in de zomer van 2015 de concurrentiestrijd verloor in de voorbereiding. Om die reden moest hij in augustus zelfs opdraven in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen FC Eindhoven (0-0). Gaandeweg het seizoen wist Viergever zich weer in de basis te knokken, waardoor hij ook aan de aftrap stond tijdens de fatale uitwedstrijd tegen De Graafschap op 8 mei 2016. Door het 1-1 gelijkspel in Doetinchem verspeelde Ajax de landstitel aan PSV.

Trainer Peter Bosz liet Viergever in het seizoen 2016-2017 staan bij Ajax. De verdediger bleef goed overeind en maakte zelfs een cruciale treffer in de verlenging van de kwartfinalewedstrijd tegen Schalke 04 in de Europa League. Zijn team bereikte uiteindelijk de finale van het Europese clubtoernooi, maar Manchester United bleek te sterk. In de titelstrijd moest Ajax de meerdere erkennen in aartsrivaal Feyenoord.

Door een blessure kwam Viergever de tweede helft van het seizoen 2017-2018 niet meer in actie voor Ajax. Zijn bijdrage bleef daarmee steken op 119 officiële wedstrijden en negen doelpunten, want in de zomer van 2018 liep zijn contract af. De verdediger besloot zijn voetbalcarrière voort te zetten bij concurrent PSV. De Eindhovense club werd landskampioen en deelde een plaagstootje uit door de volgende tweet te plaatsen:

PSV

De desbetreffende tweet keerde als een boemerang terug in het gezicht van PSV. De Eindhovense club eindigde in het seizoen 2018-2019 op drie punten van zijn oude club Ajax, dat zich daarmee tot landskampioen kroonde. Voor Viergever waren de druiven zuur. Hij werd namelijk de eerste voetballer uit de Eredivisie-geschiedenis die vijf opeenvolgende seizoenen op de tweede plaats eindigde.

In de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 maakte Viergever deel uit van de basisformatie van PSV. In zijn derde contractjaar verloor hij de concurrentiestrijd van Olivier Boscagli. Ook in de zomer van 2021 lukte het de verdediger niet om trainer Roger Schmidt voor zich te winnen, waardoor hij aanstuurde op een vertrek uit Eindhoven. Na 104 gespeelde wedstrijden (één doelpunt) koos Viergever voor Greuther Fürth.

Greuther Fürth

Bij Greuther Fürth speelde Viergever samen met Jetro Willems, die dezelfde zomer neerstreek bij de Duitse promovendus. Op 11 september 2021 debuteerde het duo in de Bundesliga-wedstrijd tegen VfL Wolfsburg (0-2 nederlaag). Met drie schammele overwinningen degradeerde de club meteen weer naar de Tweede Bundesliga. Viergever, die 24 wedstrijden speelde, vertrok al na één jaar transfervrij.

(Pro Shots)

FC Utrecht

Een jaar na zijn vertrek bij PSV keerde Viergever alweer terug in Nederland. Hij tekende een tweejarig contract bij FC Utrecht, waar hij onder Henk Fraser op 6 augustus 2022 debuteerde in de Eredivisie-wedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-2). Door blessures moest de centrumverdediger een aantal wedstrijden missen in zijn eerste contractjaar, waardoor hij bleef steken op 23 officiële duels. Twee van zijn vier doelpunten maakte hij tegen diens oude werkgever AZ.


Interlandcarrière

Viergever debuteerde op 15 augustus 2012 in het Nederlands elftal. In de met 4-2 verloren oefeninterland tegen België viel de verdediger halverwege in voor Joris Mathijsen. Pas in 2017 speelde hij zijn tweede en derde A-interland, tegen respectievelijk Italië (1-2 nederlaag) en Marokko (1-2 overwinning). Viergever kwam nadien niet meer in aanmerking voor een nieuwe Oranje-interland.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie