Isac Lidberg

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Isac Lidberg

Isac Lidberg is een Zweedse aanvaller. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Go Ahead Eagles naar competitiegenoot FC Utrecht.

  • Lidberg speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De spits werd in 2023 overgenomen van Go Ahead Eagles
  • Hij speelde eerder in Zweden en Noorwegen
  • Lidberg is een voormalig Zweeds jeugdinternational
  • Zijn vader en oom waren professioneel worstelaar

Clubcarrière

Isac Alexi Sivert Lidberg zag op 8 september 1998 het levenslicht in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hij is de zoon van Martin Lidberg, die bekend staat als een van de beste worstelaars uit Zweden aller tijden. Zijn oom Jimmy Lidberg was eveneens worstelaar en behaalde een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2012. Zelf beoefende hij deze sport ook korte tijd, maar ondanks een aantal winstpartijen gaf de rechtspoot al op jonge leeftijd de voorkeur aan het voetbal.

Debuut voor Hammarby IF

Lidberg trapte zijn voetbalcarrière af bij het bescheiden Hägersten SK. Op elfjarige leeftijd maakte de aanvaller de overstap naar Hammarby IF, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Als doeltreffend talent verscheen Lidberg op de radar van de technische staf van de A-selectie. Op zestienjarige leeftijd werd hij de jongste Allsvenskan-debuut uit de clubgeschiedenis dankzij een invalbeurt tegen Falkenbergs FF (3-0 zege). Trainer Nanne Bergstrand liet hem na 89 minuten invallen.

In het vervolg van het Allsvenskan-seizoen (2015) mocht Lidberg nog één keer in actie komen voor Hammarby IF. In het 2016-seizoen werd er vijfmaal een beroep gedaan op de aanvaller, die niet wist te scoren voor Bajen. Dankzij de Zweedse reglementen mocht de aanvaller tussendoor ook wedstrijden afwerken voor Enskede IK. In de Ettan Norra, het derde niveau van Zweden, scoorde Lidberg zes keer in veertien wedstrijden. Zijn eerste twee doelpunten als profvoetballer maakte hij op 1 mei 2016 thuis tegen Pitea IF (3-1 zege).

Degradatie met Atvidabergs

Lidberg maakte ook in 2017 weinig aanspraak op speeltijd voor Hammarby IF. De aanvaller werd om die reden uitgeleend aan Superettan-club Atvidabergs FF, waar hij een bijzonder ongelukkig debuut doormaakte. In de uitwedstrijd tegen IFK Värnamo (4-0 nederlaag) pakte de ingevallen Lidberg in de slotfase zijn tweede gele kaart, waardoor hij met rood van het veld werd gestuurd. Hij herstelde zijn fout door te scoren bij diens rentree tegen Örgryte IS, dat wel met 2-1 te sterk bleek.

Met zes doelpunten en twee assists beleefde Lidberg een redelijk seizoen bij Atvidabergs FF. Zijn team degradeerde echter uit de Superettan, waardoor de spits besloot om zijn contract te laten ontbinden middels een clausule.

Transfer naar Noorwegen

Lidberg maakte in 2018 de overstap naar de Noorse club IK Start, waar de Zweed een tweejarig contract ondertekende. Trainer Mark Dempsey vond hem na de voorbereiding te licht en liet hem verhuren aan 1. divisjon-club FK Jerv, waar de aanvaller één doelpunt maakte in twaalf wedstrijden. In de zomer kreeg Lidberg een nieuwe kans in Kristiansand, maar opnieuw oordeelde de technische staf negatief. Hij werd om die reden uitgeleend aan HamKam, maar daar speelde hij slechts vijf wedstrijden.

In 2019 keerde Lidberg weer terug bij IK Start, maar zijn perspectief bleek nog altijd gering. De club uit de Noorse Eliteserien verhuurde hem daarom achtereenvolgens aan het Zweedse IF Brommapojkarna (drie doelpunten in negentien wedstrijden).

Goalgetter bij Gefle IF

Lidberg keerde in 2020 terug naar de Ettan Norra, het derde niveau van Zweden. Hij sloot zich aan bij Gefle IF en scoorde meteen in diens debuutwedstrijd tegen Sollentuna FK (1-2 overwinning). De aanvaller scoorde vervolgens eveneens in de competitieduels met Team TG, IK Frej Täby en IFK Haninge. Lidberg moest na deze vliegende start enige tijd toekijken, maar na zijn terugkeer in het elftal bleef hij doelpunten produceren. Hij sloot het seizoen af met negentien treffers uit 25 wedstrijden.

De scoringsdrift nam in het seizoen 2021 enigszins af. Lidberg stond ten tijde van de zomerse transferperiode op ‘slechts’ drie doelpunten uit twaalf wedstrijden, maar desalniettemin verscheen hij op de radar van de Nederlandse eredivisionist Go Ahead Eagles. In de zomer van 2021 tekende de Zweed een contract voor één seizoen met een optiejaar in Deventer.

In het shirt van Go Ahead Eagles (Pro Shots)

Belangrijk voor Go Ahead

In het shirt van Go Ahead Eagles debuteerde Lidberg op 13 augustus 2021 in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (0-1 nederlaag). Zijn eerste seizoenshelft dreigde doelpuntloos voorbij te gaan, maar op 15 december brak de spits dan toch de ban in het bekerduel met Roda JC Kerkrade. Tegen de Limburgers maakte hij meteen beide doelpunten (2-0). Lidberg had de smaak te pakken en scoorde op 23 januari 2022 voor het eerst in de Eredivisie. Heracles Almelo moest door zijn toedoen genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel.

Met zes doelpunten uit 36 wedstrijden beleefde Lidberg een stroef eerste contractjaar in De Adelaarshorst. Trainer René Hake hield echter vertrouwen in de spits, die dit in het seizoen 2022-2023 niet beschaamde. Ondanks de dramatische competitiestart van 2022 scoorde de Zweed tegen zowel PSV (2-5 nederlaag) als Feyenoord (3-4 nederlaag). Gaandeweg herpakte de formatie uit Deventer zich. Mede dankzij Lidberg, die acht doelpunten en vijf assists liet noteren.

Lidberg scoort voor FC Utrecht tegen Sparta (Pro Shots)

Deal met FC Utrecht

Lidberg had zijn contract met Go Ahead Eagles eerder opengebroken. Dat bleek gunstig voor de Deventenaren, die in de zomer van 2023 de kans kregen om hem door te verkopen aan FC Utrecht. Net als in zijn Go Ahead-tijd debuteerde de Scandinaviër op 20 augustus met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (0-2 nederlaag). Pas op 31 oktober maakte Lidberg in het bekerduel met RKC Waalwijk (3-2 zege) zijn eerste treffer in Utrecht-shirt. Een kleine maand later brak hij op bezoek bij Sparta Rotterdam (1-2 zege) de ban in Eredivisie-verband.


Interlandcarrière

Lidberg is een voormalig jeugdinternational van Zweden. Hij doorliep verschillende jeugdelftallen uit zijn geboorteland, waarvan de Onder 19-selectie als hoogste team.

Laatste update: 16 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie