Cillessen in Oranje, back-ups laten zich gelden | SN Team van de Week 28

Speelronde 28 was er één van uitersten. De midweekse speelronde leverde op woensdag een stortregen aan doelpunten op, maar donderdag was er haast een complete doelpuntendroogte. Feyenoord leverde kostbare punten in tegen FC Volendam (0-0), Ajax verspeelde in de laatste minuut nog een 1-0 voorsprong tegen Go Ahead Eagles, terwijl Heracles Almelo verrassend gehakt maakte van AZ (5-0). Opvallend genoeg deden vooral een aantal back-ups het deze speelronde erg goed en zij verdienen dan ook een plek in het SN Team van de Week. FC Utrecht, Heracles Almelo en Sparta wonnen allen ruim hun wedstrijden en zijn met elk twee spelers de hofleverancier van het SN Team van de Week.

SN Team van de Week 28: Cillessen solliciteert naar Oranje, back-ups floreren

SoccerNews.nl volgt alle Eredivisie-wedstrijden op de voet en maakt na elke speelronde de balans op met het SN Team van de Week. De uitverkoren spelers zijn geselecteerd op basis van prestaties, statistieken en een flinke dosis subjectiviteit.

Sparta, Heracles en FC Utrecht lieten zich gelden in deze midweekse speelronde met ruime overwinningen op respectievelijk Vitesse (1-4), AZ (5-0) en PEC Zwolle (5-1). De clubs zijn dan ook voor het grotendeel vertegenwoordigt in het SN Team van de Week. Zo zette clubicoon Mark van der Maarel Utrecht op het juiste spoor tegen Zwolle en liet Jizz Hornkamp zijn doelpunteninstinct maar weer eens gelden bij Heracles.

Daarnaast blonk ook Cillessen weer uit voor NEC en is het bijna de vraag of bondscoach Ronald Koeman hem niet eens weer moet gaan bellen. Anton Gaaei en Mauro Júnior, dit seizoen lang niet altijd zeker van een basisplaats bij Ajax en PSV lieten met wonderschone doelpunten wel hun waarde zien en verdienen mede daarom een plekje in het SN Team van de Week.

Keeper en SN Sterspeler: Jasper Cillessen (NEC)

De NEC-doelman keepte zaterdag tegen PSV al een sterke partij en stopte toen onder meer een strafschop van Luuk de Jong. Het heeft Cillessen duidelijk het nodige zelfvertrouwen gegeven, want ook tegen Fortuna Sittard was de routinier een sta-in-de-weg. Fortuna kreeg legio kansen, maar elke keer was daar weer Cillessen. Dat NEC uiteindelijk een punt overhield was vooral te danken aan subliem keeperswerk van Cillessen. De doelman gaat niet uit van een EK, maar blijft hij deze vorm vasthouden en blijft Justin Bijlow geblesseerd, dan kan Cillessen zo nog maar eens een telefoontje uit Zeist verwachten. Cillessen is door zijn uitstekende optreden dan ook de SN Sterpeler van de Week.

Rechterverdediger: Anton Gaaei (Ajax)

Matchwinner werd hij niet, maar dat had Gaaei gezien zijn wonderschone doelpunt wel verdiend. De rechtsback scoorde op fenomenale wijze de 1-0, maar zag zijn doelman Diant Ramaj in de laatste minuut in de fout gaan. Daardoor eindigde het treffen met de Eagles in 1-1. Gaaei, veelal verguisd en niet goed genoeg gevonden, hield in ieder geval zijn gram deze avond. De Deen lijkt er langzaam aan wat beter in te komen en maakte tegen de Eagles een solide indruk. Wellicht is de Deen toch te vroeg afgeschreven.

Centrale verdediger: Mark van der Maarel (FC Utrecht)

Mark van der Maarel hoeft onder trainer Ron Jans bij FC Utrecht niet op veel speeltijd te rekenen, maar mocht woensdag tegen Zwolle na 45 minuten komen opdraven. Het clubicoon neemt na dit seizoen afscheid van de Domstedelingen en wil dit seizoen niet geruisloos afsluiten. Dat liet de verdediger ook zien tegen Zwolle met zijn geweldige drive. Van de Maarel stond aan de basis van de 1-0 en zette Utrecht uiteindelijk op het spoor naar een ruime 5-1 overwinning.

Linkerverdediger: Djevencio van der Kust (Sparta)

Djevencio van der Kust laat bij Sparta zien moeiteloos mee te kunnen op Eredivisie-niveau. De vleugelverdediger speelde de afgelopen jaren veelal voor Jong FC Utrecht, maar maakt in Rotterdam snel stappen. Ook tegen Vitesse liet Van der Kust zijn waarde zien en gaf hij niet voor het eerst dit seizoen een assist. De 22-jarige Van der Kust is dan ook een betrouwbare schakel bij Sparta, dat volop in de race is voor de play-offs om Europees voetbal.

Rechtermiddenvelder: Koki Saito (Sparta)

Nog een Spartaan in het SN Team van de Week. Niet gek dat Saito een plekje heeft, want de Japanner is een leuke attractie op de Nederlandse velden. De vleugelspeler is voor menig defensie een plaag en ook Vitesse kon Saito niet in toom houden. De Japanner scoorde en gaf een assist en had daarmee een grote bijdrage in de overwinning van Sparta op Vitesse. Sparta heeft met Saito dan ook een Japanse voltreffer aangetrokken, die de clubkas in de nabije toekomst absoluut kan spekken.

Middenvelder: Mauro Júnior (PSV)

Mauro Júnior speelde de eerste helft, net als heel PSV, niet heel groots, maar zette de Eindhovenaren met een prachtige treffer in de tweede helft wel op voorsprong. De Braziliaan toonde verbetering en liet aan trainer Peter Bosz nog maar eens zien waarom de oefenmeester altijd op hem kan bouwen. De middenvelder wordt gezien als een loyale soldaat, waar PSV, op welke positie dan ook, op kan rekenen. De Braziliaan lijkt zich uitstekend in zijn (reserve)rol te kunnen schikken en is daarmee voor PSV en Bosz de ideale teamspeler.

Brian De Keersmaecker (Heracles Almelo)

Met een heerlijk afstandsschot opende De Keersmaecker de score tegen AZ. De Belgische middenvelder scoorde niet alleen fraai, maar was misschien wel de beste man op het veld. Met zijn dynamiek, loop- en voetballend vermogen gaf de Belg schwung aan het spel van Heracles. De Keersmaecker is dan ook een vaste basisklant onder Heracles-trainer Erwin van de Looi en kreeg vlak voor tijd dan ook een verdiende publiekswissel.

Linkermiddenvelder: Osame Sahraoui (sc Heerenveen)

In een spectaculair duel tussen Heerenveen en FC Twente (3-3) behoorde Sahraoui tot de uitblinkers. De smaakmaker van de Friezen was betrokken bij de eerste treffer van Heerenveen en scoorde zelf de tweede. De buitenspeler liet opnieuw zien toe te zijn aan een stap hogerop. Niet voor niets dat PSV Sahraoui op het lijstje heeft staan. Heerenveen lijkt dan ook opnieuw een pareltje af te gaan leveren, die wederom de Friese clubkas een flinke boost kan geven komende zomer.

Rechterspits: Ricky van Wolfswinkel (FC Twente)

De ervaren spits twijfelt nog enigszins of hij door moet gaan bij FC Twente, maar als de Tukkers slim zijn proberen ze zo snel mogelijk het contract van de routinier te verlengen Sinds het vertrek van Manfred Ugalde naar Spartak Moskou lijkt Van Wolfswinkel weer helemaal opgeleefd te zijn in Enschede. Ook tegen Heerenveen was Van Wolfswinkel trefzeker, die daarnaast ook een belangrijke pijler is in het spel van Twente. Tevens vervult de ervaren spits naar verluidt ook nog een belangrijke rol in de kleedkamer.

Spits: Jizz Hornkamp (Heracles Almelo)

In 2024 is Hornkamp niet te stoppen bij Heracles. Hoewel de spits tegen AZ niet de meeste moeilijke doelpunten in zijn carrière scoorde, daar voegde hij wel weer twee aan zijn totaal toe. De aanvaller schoot in de eerste helft twee strafschoppen binnen en is na Luuk de Jong de meest scorende spits in de Eredivisie in 2024. De teller staat op negen doelpunten, De Jong heeft er tien. De spits is dan ook van cruciaal belang voor Heracles om zich te handhaven in de Eredivisie. Daar is men hard op weg na de 5-0 overwinning op AZ, mede door een productieve Hornkamp.

Linkerspits: Isac Lidberg (FC Utrecht)

Lidberg staat niet bekend als een fervent doelpuntenmaker, maar liet tegen PEC Zwolle wel degelijk zien een neusje voor de goal te hebben. De aanvaller mocht na de eerste helft opdraven als invaller na een 0-0 ruststand en had een enorme impact in de tweede helft. Lidberg had pech dat de 1-0 niet op zijn naam kwam. Zijn inzet raakte beide palen, waarna Sam Lammers de bal simpel kon binnenwerken. Lidberg kreeg echter ook zijn doelpunten en maakte er zelfs twee. De aanvaller had dan ook een grote bijdrage in de 5-1 overwinning en rekende met zijn doelpunten enigszins af met de criticasters.