Vasilios Barkas

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Vasilios Barkas

Vasilios Baskas is een Griekse doelman van beroep. Hij is international van Griekenland en speelt sinds 2022 voor FC Utrecht, dat hem in 2023 permanent wist in te lijven.

  • Barkas speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De doelman kwam eerder uit voor Atromitos, AEK Athene en Celtic
  • In Griekenland en Schotland werd hij landskampioen
  • Barkas is A-international van Griekenland

Clubcarrière Vasilios Barkas

Vasilios Cornelius Barkas werd op 30 mei 1994 geboren in de Griekse hoofdstad Athene. Hij is de zoon van een Griekse vader en een Nederlandse moeder. De doelman trapte zijn voetbalcarrière af in de jeugdopleiding van het lokale Atromitos.

Doorbraak in Griekenland

Barkas debuteerde op 20 mei 2015 in het profvoetbal. In de play-offwedstrijd tegen PAOK Saloniki (1-1) mocht de doelman zeven minuten voor tijd invallen door de blessure van concurrent Andrej Gorboenov. Begin 2016 werd hij eene vaste waarde in de hoofdmacht van Atromitos, waar hij tot de zomer van dat jaar in totaal 21 wedstrijden onder de lat stond. Barkas noteerde maar liefst elf clean sheets.

Atromitos verkocht Baskas in de zomer van 2016 voor zo’n zes ton aan AEK Athene. In zijn eerste maanden kwam de doelman nog niet in actie voor zijn nieuwe club, maar in zijn debuutjaar kwam hij alsnog tot een respectabel aantal van 22 gespeelde wedstrijden (dertien clean sheets). In het daaropvallende seizoen kwam Barkas niet verder dan vijftien wedstrijden in het keeperstenue van AEK, maar opnieuw noteerde hij fantastische cijfers: tien keer de nul.

Barkas keepte in totaal 111 wedstrijden voor AEK Athene. In ruim de helft van de wedstrijden (61 keer) werd de doelman niet gepasseerd. Mede daardoor werd zijn team in 2018 kampioen van Griekenland en werd deelname aan de Champions League af te dwingen, maar in de groepsfase van het miljoenenbal lukte het Barkas niet om indruk te maken. In een groep met Bayern München, Ajax en Benfica haalde men geen enkel punt.

Ook kampioen met Celtic

Barkas streek in de zomer van 2020 neer bij Celtic. De Griek debuteerde op 9 augustus 2020 in de competitiewedstrijd tegen Kilmarnock (1-1) voor de Schotse topclub. Hij speelde veelvuldig in zijn eerste maanden, maar gaandeweg het seizoen verwees de technische staf hem naar de reservebank. Daardoor bleef Barkas in zijn eerste seizoen in Glasgow steken op 22 wedstrijden (elf clean sheets).

In zijn tweede seizoen nam het perspectief van Barkas verder af. Hij fungeerde als reservedoelman bij Celtic, maar ondanks het drukke speelschema bleef zijn aandeel beperkt tot twee wedstrijden. Wel mocht hij in 2022 de Schotse titel aan zijn erelijst toevoegen.

Vasilios Barkas (FC Utrecht)
In actie voor FC Utrecht (Pro Shots)

Sterkhouder in Utrecht

In de zomer van 2022 maakte Barkas de overstap naar FC Utrecht. De Domstedelingen huurden hem voor een jaar van Celtic. Trainer Henk Fraser was niet meteen enthousiast, maar durfde het desalniettemin aan om hem op te stellen bij de start van het Eredivisie-seizoen. Na zijn debuut tegen RKC Waalwijk (2-2) onderstreepte de Griek het gelijk van de technische staf. Barkas hield twaalf keer de nul in het seizoen 2022-2023, maar zijn team slaagde er niet in om Europees voetbal af te dwingen. Sparta Rotterdam bleek in de halve finale van de play-offs te sterk.

Celtic besloot het contract van Barkas in de zomer van 2023 te ontbinden. FC Utrecht wilde hem graag behouden, maar aanvankelijk leek dit financieel onhaalbaar. Fabian de Keijzer en Mattijs Branderhorst kregen zodoende de mogelijkheid om zich te bewijzen voor de bespeler van Stadion Galgenwaard. Tot teleurstelling van beide doelmannen besloot Barkas uiteindelijk toch in te stemmen met een terugkeer naar de Domstad. Hij werd vervolgens opnieuw verkozen tot de nummer één.

FC Utrecht begon dramatisch aan het seizoen 2023-2024. Barkas haalde in die periode ook niet zijn topvorm, maar herstelde zich gaandeweg. De Domstedelingen wisten de degradatiezone uiteindelijk in te ruilen voor de play-offs om Europees voetbal. Men bereikte de finaleronde, maar verloor na verlenging van Go Ahead Eagles (1-2). De Griek speelde in totaal 31 officiële duels (vijf clean sheets).

Vasilios Barkas (FC Utrecht)
Als doelman van FC Utrecht (Pro Shots)

Interlandcarrière Vasilios Barkas

Barkas debuteerde op 27 maart 2018 in de oefeninterland tegen Egypte (0-1 overwinning) als A-international van Griekenland. De doelman mocht halverwege invallen. Tot en met 2020 liep zijn teller op naar dertien wedstrijden, maar sindsdien wacht hij op een nieuwe kans in de nationale ploeg.

Laatste update: 7 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie