Mattijs Branderhorst

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Mattijs Branderhorst

Mattijs Branderhorst is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van NEC naar competitiegenoot FC Utrecht.

  • Branderhorst speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De doelman kwam eerder uit voor MVV Maastricht, Willem II en NEC
  • Hij promoveerde met NEC naar de Eredivisie
  • Branderhorst zat menig seizoen op de reservebank

Clubcarrière

Branderhorst werd op de laatste dag van 1993, 31 december, geboren in het Gelderse Tiel. In zijn geboorteplaats werkte hij zijn eerste voetbalwedstrijden af namens amateurvereniging Theole. “NEC was de dichtstbij zijnde BVO-club, dus ik hoopte altijd dat wel dat NEC me zou scouten. Maar toen kwam Willem II“, vertelde de doelman in 2019 aan Omroep Gelderland. De Tilburgse jeugdopleiding betrof een samenwerking met RKC Waalwijk.

Profdebuut bij MVV

In november 2012 zat Branderhorst voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Willem II. In de daaropvolgende jaren maakte de doelman echter geen minuten voor de Tricolores, dat hem in de zomer van 2015 voor een jaar verhuurde aan MVV Maastricht. Bij de Limburgers stond hij op 13 september 2015 tegen NAC Breda (1-1) voor het eerst onder de lat in het betaald voetbal. Vijf dagen later noteerde Branderhorst zijn eerste clean sheet als professioneel doelman, ten koste van Almere City FC (0-3 overwinning).

Branderhorst fungeerde ook bij MVV Maastricht hoofdzakelijk als reservedoelman. De teller bleef daardoor steken op zes officiële wedstrijden, waarvan vijf in de Eerste Divisie. In de KNVB Beker kwam hij eveneens één keer in actie, maar in de strafschoppenserie tegen amateurclub VV Capelle wist de huurling geen heldenrol op te eisen.

Debuut voor Willem II

In het seizoen 2016-2017 hield Branderhorst opnieuw de bank warm namens Willem II. In oktober 2017 verloor Timon Wellenreuther zijn basisplaats echter, waardoor hij eindelijk de kans kreeg. Met Branderhorst op doel bereikten de Tilburgers de halve finale van het bekertoernooi (exit tegen Feyenoord). De doelman moest de eindfase van het seizoen 2017-2018 echter missen als gevolg van een spierblessure.

Branderhorst moest na zijn terugkeer in de wedstrijdselectie weer genoegen nemen met een bijrol. Tussen de zomer van 2018 en januari 2019 bleef de doelman steken op drie optredens, waarvan twee in de KNVB Beker. Om die reden besloot hij in de winterse transferperiode in te gaan op een aanbieding van eerstedivisionist NEC. De Nijmeegse club huurde hem voor een half jaar van Willem II.

(Pro Shots)

Alsnog naar NEC

Op 1 februari 2019 kwam de droom van Branderhorst alsnog uit: spelen voor NEC. In de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht (4-1 overwinning) maakte de doelman zijn debuut voor de Nijmeegse club. Bij de bespeler van De Goffert werd hij een vaste waarde onder de lat. NEC bereikte de play-offs om promotie/degradatie, maar verspeelde een uitstekende uitgangspositie. Een 3-0 nederlaag bij RKC Waalwijk in de return maakte de Eredivisie-droom al in de eerste ronde onschadelijk.

NEC besloot Branderhorst in de zomer van 2019 permanent in te lijven. In het seizoen 2019-2020 (voortijdig afgebroken door de coronapandemie) fungeerde hij als de nummer één van de Nijmeegse club. Het Nederlandse voetbal werd later dat jaar hervat met het seizoen 2020-2021, maar aanvankelijk fungeerde hij als stand-in voor Norbert Alblas. Pas in februari 2021 keerde Branderhorst terug als eerste doelman van NEC. Mede dankzij diens reddingen promoveerde de club in mei van dat jaar naar de Eredivisie.

Komst Cillessen fataal

NEC opende de Eredivisie-rentree met een roemloze nederlaag bij Ajax (5-0). Het elftal van trainer Rogier Meijer herstelde zich in de daaropvolgende wedstrijden, mede dankzij drie opeenvolgende clean sheets van Branderhorst. De promovendus wist zich gedurende het seizoen in het linkerrijtje te spelen en maakte zelfs kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Een teleurstellend slotstuk, waaronder een thuisnederlaag tegen Fortuna Sittard, gaf sc Heerenveen echter de kans om het ticket weg te kapen.

Branderhorst begon het seizoen 2022-2023 als nummer één van NEC, maar dat veranderde na de terugkeer van Jasper Cillessen. De voormalig doelman van Ajax en FC Barcelona kreeg meteen de voorkeur. Branderhorst moest zich wederom schikken in een reserverol. Hij onderscheidde zich desalniettemin door 23 reddingen te produceren in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip. Een heldenrol lonkte, maar in de strafschoppenserie trok de Rotterdamse formatie alsnog aan het langste eind.

Pech in Utrecht

In de laatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen 2022-2023 mocht Branderhorst zijn laatste wedstrijd namens NEC keepen. Die zomer maakte hij de overstap naar competitiegenoot FC Utrecht. De Domstedelingen beloofden hem een eerlijke concurrentiestrijd met de getalenteerde Fabian de Keijzer, maar tijdens de zomer kwam zijn voorganger Vasilios Barkas toch weer beschikbaar door zijn contract met Celtic te ontbinden. Niet voor het eerst in zijn carrière moest Branderhorst zich schikken in een reserverol.

In het keeperstenue van NEC (Pro Shots)

Branderhorst maakte zijn onvrede in juli 2023 kenbaar tegenover ESPN. “Ik ben niet boos, wel teleurgesteld. Het klinkt misschien gek, maar ik begrijp hoe de voetbalwereld werkt en dat er soms gegrepen wordt naar buitenkansjes. Maar als ik afspraken maak, dan is mijn woord ook mijn woord. Ik baal ervan dat het in relatie tot mij niet wordt gedaan.”

Laatste update: 2 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie