Feyenoord sluit jaar af met nipte bekerzege op Utrecht

Feyenoord heeft de volgende ronde van het bekertoernooi bereikt. Thuis tegen FC Utrecht kwam het goed uit de startblokken en bouwde een marge van twee op. De Domstedelingen deden nog wat terug, en konden in de tweede helft niet meer echt op jacht gaan naar de gelijkmaker.

Rotterdammers wonnen met 2-1 in De Kuip

Na een aantal lastige wedstrijden op rij zagen we afgelopen zondag weer het Feyenoord dat onder Arne Slot veel indruk wist te maken. Met speels gemaakt werd Heracles Almelo met 0-4 aan de kant gezet. Waar veel clubs de opstelling behoorlijk wijzigen in het bekertoernooi doen de Rotterdammers dat niet. Enkel Igor Paixão loste Luka Ivanovic af. Utrecht bouwde ondertussen een serie op van negen duels zonder nederlaag. Doelman Mattijs Branderhorst kreeg zijn minuten in het bekertoernooi, Zidane Iqbal maakte daarnaast zijn basisdebuut voor Utrecht.

Razendsnelle openingstreffer

Feyenoord kwam flitsend uit de startblokken. Utrecht wist de passlijnen er maar moeilijk uit te halen, waardoor de stadionclub al snel naar hartenlust kon combineren. Dat leverde al na 7 minuten de openingstreffer op. Met een goede steekpass vond Quinten Timber de diep gelopen Calvin Stengs, die eenvoudig de 1-0 aantekende.

De gastheren creëerden veel kansen, maar Santiago Giménez, Dávid Hancko en Mats Wieffer hadden het vizier niet op scherp. In de 26ste minuut stuurde uitblinker Paixão weg. Oog in oog met Branderhorst vond hij de verre hoek: 2-0.

Utrecht vecht terug

Al vrij snel was er zo een op het oog comfortabele marge opgebouwd, al joeg Feyenoord snel door op de 3-0. Giménez kreeg een enorme kans met het hoofd, maar Branderhorst redde goed. Net als in de voorbije weken had de Mexicaanse spits het lastig. Werkelijk uit het niets maakte Utrecht vlak voor rust nog de aansluitingstreffer. Souffian El Karouani stoomde op aan de linkerkant en bracht voor. Taylor Booth kwam goed voor zijn tegenstander en maakte van dichtbij de 2-1. In plaats van een ruime voorsprong voor de ploeg van Slot was het verschil plots maar één.

In het tweede bedrijf pakte Feyenoord de handschoen weer op. Het had veel balbezit, maar de bezoekers stonden duidelijk beter opgesteld dan in het eerste deel van de wedstrijd. Zo kregen de Rotterdammers heel wat minder kansen. Een kopbal van Gernot Trauner ging nog naast. Utrecht kon in eerste instantie offensief weinig uitrichting, maar kende een opleving. Binnen een minuut hadden Victor Jensen en Ole Romeny een doelpoging, de gelijkmaker bleef echter uit.

Het spel van Feyenoord oogde ondertussen vrij stroperig al kreeg het tien minuten voor tijd nog een aardige kans. Paixão ging voor zijn tweede doelpunt, maar de poging zeilde net voorlangs. Utrecht ging voor een slotoffensief, wat nog een mogelijkheid opleverde en een gemiste schietkans voor Can Bozdogan. Het bleef bij 2-1 waardoor Feyenoord door is in de beker. Beide clubs kenden een behoorlijk bewogen 2023, en gaan zich opmaken voor een nieuw voetbaljaar.

Scoreverloop: 1-0 (7′) C. Stengs, 2-0 (26′) I. Paixão, 2-1 (41′) T. Booth