Mike van der Hoorn

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Mike van der Hoorn

Mike van der Hoorn is een Nederlandse centrale verdediger. Sinds augustus 2021 speelt hij opnieuw voor eredivisionist FC Utrecht.

  • Van der Hoorn speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De verdediger kwam eerder uit voor Ajax, Swansea City en Arminia Bielefeld
  • Met Ajax werd hij in 2014 landskampioen
  • Van der Hoorn is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Mike Adrianus Wilhelmus van der Hoorn werd op 15 oktober 1992 geboren in Almere. De rechtspoot begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub SC Buitenboys, waar hij de aandacht trok van FC Omniworld (het huidige Almere City FC). In 2006 stapte de centrumverdediger over naar de jeugdopleiding van FC Utrecht.

Doorbraak in Utrecht

Van der Hoorn debuteerde op 15 mei 2011 in de hoofdmacht van FC Utrecht, dat in de Eredivisie een 5-1 overwinning boekte op AZ. Na 77 minuten werd hij afgelost door Mark van der Maarel. In de eerste helft van het seizoen 2011-2012 speelde de verdediger nauwelijks, maar na zijn optreden tegen Feyenoord (2-2) in december veranderde zijn perspectief. Van der Hoorn kreeg vanaf dat moment regelmatig speeltijd en scoorde op 30 maart 2012 zelfs tweemaal in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-2).

Van der Hoorn werd in het seizoen 2012-2013 een vaste waarde bij FC Utrecht. Hij speelde 36 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van de Domstedelingen, die ten koste van FC Twente een Europees ticket veroverden in de play-offs. Als beloning verdiende de verdediger de David di Tommaso-trofee als beste speler van het seizoen. Zijn goede spel viel ook op bij clubs als Ajax en PSV.

Kampioen met Ajax

Voor circa vier miljoen maakte Van der Hoorn in de zomer van 2013 de overstap naar Ajax. De verdediger ondertekende een vierjarig contract en debuteerde op 17 augustus in de thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Feyenoord (2-1 overwinning). Na 88 minuten mocht hij Ruben Ligeon aflossen. Van der Hoorn speelde mee in vier van de zes Champions League-wedstrijden tegen Ajax, waaronder FC Barcelona-uit en het tweeluik met AC Milan. In San Siro veroorzaakte hij in blessuretijd een strafschop met een 1-1 eindstand als resultaat.

In het seizoen 2013-2014 speelde Van der Hoorn vaker in de Champions League dan in de Eredivisie (driemaal). Hij bleef steken op ‘slechts’ twaalf wedstrijden in alle competities, waardoor de verdediger ook regelmatig mocht opdraven met Jong Ajax. De rechtspoot mocht desondanks het kampioenschap op zijn erelijst plaatsen. Van der Hoorn maakte in de eerste speelronde van het seizoen 2014-2015 zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst, thuis tegen Vitesse (4-1 zege).

Met 22 optredens (drie doelpunten) kwam Van der Hoorn in het seizoen 2014-2015 vaker in actie voor Ajax. De hegemonie werd doorbroken door PSV, dat door een Amsterdamse misstap tegen De Graafschap ook in 2016 het kampioenschap veroverde. Trainer Frank de Boer liet hem in zijn derde contractjaar achttien keer opdraven (één doelpunt).

Vier seizoenen bij Swansea

In 2016 nam Van der Hoorn afscheid van Ajax. De verdediger werd nooit helemaal onomstreden in Amsterdam, waardoor hij voor circa tweeënhalf miljoen euro naar Swansea City mocht overstappen. Hij plaatste zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen met een optiejaar. Op 23 augustus 2016 debuteerde Van der Hoorn in de League Cup-wedstrijd tegen Peterborough United (3-1 overwinning). Zijn Premier League-debuut volgde op 24 september in de met 1-3 verloren thuiswedstrijd tegen Manchester City.

Van der Hoorn speelde in het seizoen 2016-2017 maar elf officiële wedstrijden voor Swansea City. De verdediger scoorde tegen Manchester United en gaf een assist tegen Liverpool, maar beide wedstrijden gingen wel verloren. Met de club uit Wales degradeerde hij in 2018 uit de Premier League. Van der Hoorn bleef The Swans trouw en mocht in zijn derde seizoen zelfs veelvuldig de aanvoerdersband dragen. In zijn vierde seizoen verloor de oud-Ajacied zijn basisplaats, maar in de eindfase keerde hij terug in het elftal. Swansea werd in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie uitgeschakeld door Brentford.

Lijfsbehoud met Bielefeld

Na vier seizoenen liep Van der Hoorn uit zijn contract bij Swansea City. Hij vertrok naar de Duitse Bundesliga, waar de verdediger neerstreek bij Arminia Bielefeld. In de competitiewedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (1-1) op 19 september 2020 maakte hij zijn eerste minuten voor Die Arminen. Van der Hoorn speelde mee in 22 van de 34 Bundesliga-wedstrijden, maar raakte gaandeweg het seizoen zijn basisplaats kwijt. Zijn team stelde lijfsbehoud veilig door op de vijftiende positie te eindigen.

Juichen met FC Utrecht (Pro Shots)

Terugkeer naar Utrecht

Al na één seizoen vertrok Van der Hoorn bij Arminia Bielefeld, dat hem voor een seizoen aan FC Utrecht verhuurde. Beide clubs kwamen overeen dat hij vanaf de zomer van 2022 definitief zou overstappen naar de Domstad. Op bekend terrein speelde de verdediger in het seizoen 2022-2023 in totaal 34 officiële wedstrijden (drie doelpunten). Zijn team stuntte met een 0-1 overwinning op Ajax, maar werd door Vitesse in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal uitgeschakeld.


Interlandcarrière

Van der Hoorn maakte op 8 september 2012 zijn debuut als jeugdinternational. De verdediger kwam met de Onder 20-selectie in actie tegen de leeftijdsgenoten van Turkije (2-1 nederlaag). Hij speelde twee interlands voor het op één na hoogste jeugdteam van Nederland. Van der Hoorn wist door te stoten naar Jong Oranje, waarmee hij dertien interlands afwerkte. Zo behoorde hij tot het team dat in 2013 de halve finale van het EK bereikte.

In maart 2013 werd Van der Hoorn door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Een debuut als A-international bleef echter uit.

Laatste update: 22 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie