Frankrijk
21 juni 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Europees sprookje Go Ahead Eagles compleet na knotsgek duel in Utrecht

Go Ahead Eagles heeft geschiedenis geschreven door de play-offs voor Europees voetbal te winnen. Tijdens een sensationeel duel tegen FC Utrecht (1-2), dat tijdelijk werd stilgelegd wegens onrust op de tribune, pakte de nummer negen van de Eredivisie een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Het verslag van een veelbewogen, knotsgekke en chaotische middag in De Galgenwaard.

Verslag FC Utrecht – Go Ahead vanuit het stadion

Na vuurwerk tijdens de opkomst bracht Utrecht ook vuurwerk in de wedstrijd. De thuisploeg zocht meteen de aanval; een schot van Jens Toornstra zorgde voor de eerste opwinding. Maar net als bij een latere kopbal van Sam Lammers werd het doel niet gevonden. Utrecht bleef het eerste kwartier dreigend, daarna kreeg Go Ahead Eagles drie grotere kansen.

Jakob Breum schoot naast het doel. Bobby Adekanye kon van dichtbij wél op doel schieten, maar schoot precies tegen doelman Vasilis Barkas aan. Ook een volley van Philippe Rommens werd gepakt door de Griekse keeper van Utrecht. Het was weer de beurt aan de thuisploeg om aan te vallen en via een corner lukte het om te scoren. Can Bozdoğan nam de corner, Ryan Flamingo kopte goed op doel, maar Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange kreeg zijn vuisten ertegenaan. De rebound kwam echter binnen bereik van Nick Viergever, die raak kopte en Utrecht op 1-0 zette.

Gemiste kans

Vlak voor rust kreeg Utrecht via een counter een opgelegde kans om uit te lopen. Sam Lammers, de laatste maanden toch in goede vorm, had de 2-0 op zijn schoen, maar schoot van dichtbij matig in, waardoor De Lange zijn poging kon tegenhouden. Go Ahead kreeg via een vrije trap op randje zestien nog de kans om gelijk te maken, maar Rommens schoot in de muur.

Go Ahead ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en zocht naar meer balbezit en controle over het spel. Dat lukte eventjes, maar de kansen waren niet groot genoeg om terug in de wedstrijd te komen. Utrecht kreeg in minuut 65 de grootste mogelijkheid toen Hidde ter Avest op de lat kopte na een voorzet van Sam Lammers. Kansen over en weer volgde, maar de 1-0 stand leek aanvankelijk niet meer te veranderen. Ook niet nadat Utrecht vijf minuten voor tijd met tien man kwam te staan na een directe rode kaart voor Oscar Fraulo. De slotfase zou echter een hoop sensatie brengen.

Een harde strijd in De Galgenwaard, op en naast het veld.

Onrust op de tribunes

Na opstootjes op de tribunes tussen een deel van het thuispubliek en het uitvak werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. De spelers, beveiligers en politie moesten er aan te pas komen om iedereen tot bedaren te brengen. De Bunnikside daalde zelfs naar beneden om zich bij het conflict te melden, maar de harde kern werd tegengehouden door stewards. Een deel van het publiek zong ze toe met: “Schaam je kapot.” Ergens anders in het stadion klonk naar: “Wij gaan Europa in.” Maar de zege was nog niet binnen, bleek toen de wedstrijd hervat werd.

Er waren nog vijf minuten extra tijd te spelen en bij de eerste kans viel meteen de 1-1. Adekanye bracht de bal in de zestien van Utrecht en Viergever gleed hem ongelukkig in zijn eigen doel. Het uitvak en de bank van Go Ahead ontploften. Ze pakten de laatste strohalm en zetten ineens een verlenging op het programma. Lammers kreeg daarin opnieuw een uitgelezen kans om te scoren, maar faalde net als de eerste keer. In de tweede helft van de extra tijd dat hij aan ‘drie keer is scheepsrecht’, maar een rake inzet werd afgekeurd wegens buitenspel.

Ongekend slotstuk

Go Ahead, dat in de halve finales ook al in de slotfases scoorde, bewaarde het beste voor het laatst. In de 116ste minuut kopte Joris Kramer een vrije trap van Rommens binnen. De bezoekers maakten een geweldige comeback. De technische staf en wisselspelers renden het veld op richting uitvak om feest te vieren. De 1-2 werd tot het einde volgehouden en het uitvak kon een lange neus trekken naar de supporters in Utrecht, die nog wel het veld bestormden. de spelers van Go Ahead werden, nog steeds half juichend, van het veld begeleid door de politie. De Deventenaren mogen zich voorbereiden op Europees voetbal.