Jetro Willems

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Jetro Willems

Jetro Willems is een Nederlandse linksback van Curaçaose afkomst. In de zomer van 2023 maakt hij transfervrij de overstap van FC Groningen naar Heracles Almelo.

  • Willems speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • De linksback speelde in Nederland eerder voor Sparta, PSV en FC Groningen
  • In Eindhoven won hij twee landstitels en één KNVB Beker
  • Willems debuteerde in 2012 voor het Nederlands elftal
  • Met Oranje onder 17 won hij het jeugd-EK van 2011

Clubcarrière

Willems werd op 30 maart 1994 geboren in Willemstad, Curaçao. Op negenjarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Nederland. Het gezin had het moeilijk en besloot cocaïne binnen te smokkelen om een nieuw avontuur mogelijk te maken. In het televisieprogramma Andy Niet te Vermeijde onthulde Willems jaren later: “In eerste instantie hebben mijn ouders geprobeerd het mee te nemen, maar dat ging niet. Toen heb ik mezelf opgeofferd. Ik zei: ‘Doe maar bij mij.’ Ik was toch al een beetje die gekke. Als ik dat voor mijn familie moet doen, dan doe ik dat gewoon.”

Debuut voor Sparta Rotterdam

In Nederland kwam Willems terecht in Rotterdam-Zuid. Hij zag veel criminaliteit in zijn omgeving en school interesseerde hem amper, maar het was uiteindelijk de voetbalsport die hem uit de problemen hield. Gedreven door zijn vader werd hij aangemeld bij amateurclub Spartaan’20. Willems werd in no-time ontdekt door Sparta Rotterdam, waar hij in de jeugdopleiding speelde. Wel maakte hij op aandringen van zijn ouders en met advies van de club zijn VMBO-opleiding af.

Jan Everse liet Willems op zestienjarige leeftijd debuteren in de hoofdmacht van Sparta Rotterdam. Op 16 januari 2011 maakte hij tegen Go Ahead Eagles (1-1) zijn eerste minuten als profvoetballer. De linksback ontwikkelde zich stormachtig en speelde in het seizoen 2010-2011 meteen dertien wedstrijden in de Eerste Divisie. Willems, wiens neven Brutil Hosé en Sherel Floranus eveneens het profvoetbal hebben bereikt, speelde zich daarmee in de kijker bij PSV en het Italiaanse Internazionale.

Succesvol met PSV

In augustus 2011 speelde Willems drie competitiewedstrijden voor Sparta Rotterdam in de Eerste Divisie. Op de laatste dag van de maand verdiende hij een transfer naar PSV, dat een deal sloot van 1,1 miljoen euro (inclusief bonussen). De linkervleugelverdediger ging er financieel fors op vooruit. Als dankbaarheid kocht hij een huis en een auto voor zijn ouders. Aanvankelijk kwam Willems terecht in Jong PSV, maar al op 23 oktober 2011 mocht hij tegen Vitesse (1-1) debuteren in de A-selectie. Hij viel 23 minuten voor tijd in voor de geblesseerd geraakte Abel Tamata.

Door blessureleed van Erik Pieters en Tamata lukte het Willems om als zeventienjarige een basisplaats te veroveren bij PSV. Niet alleen de technische staf raakte enthousiast over zijn kwaliteiten, maar ook technisch directeur Marcel Brands. Hij beloonde de linksback met een gloednieuw contract met een looptijd tot medio 2016. Op 22 april 2012 maakte Willems zijn eerste doelpunt in PSV-shirt. Het betrof de gelijkmaker tegen NEC, dat uiteindelijk met 2-1 werd verslagen.

(Pro Shots)

Op 3 februari 2015 speelde Willems maar 29 seconden voor PSV. Op bezoek bij NAC Breda kreeg de vleugelverdediger in de openingsminuut de rode kaart gepresenteerd door scheidsrechter Kevin Blom, die zijn tackle op Gill Swerts als buitensporig beoordeelde. Achteraf moest de leidsman echter vaststellen dat Willems de NAC’er nooit had geraakt en dat de rode kaart onterecht was toegekend. Ook Swerts gaf dit eerlijk toe, waardoor de KNVB niets anders kon besluiten dan de kaart seponeren. Het Eredivisie-record staat echter wel op zijn naam.

Willems bleef tot en met het seizoen 2016-2017 actief voor PSV. De linksback behield in deze periode steevast zijn basisplaats. Alleen in zijn voorlaatste contractjaar zakte zijn aandeel naar achttien gespeelde wedstrijden, maar dat had te maken met een serieuze knieblessure. Willems speelde in totaliteit 192 officiële wedstrijden voor de Eindhovenaren. Met twaalf doelpunten 34 assists was hij regelmatig van waarde voor PSV.

In dienst van PSV wist Willems verschillende trofeeën te winnen. In 2015 en 2016 werd hij landskampioen met de Eindhovenaren, waarmee hij in 2012 al de KNVB Beker veroverde. De Johan Cruijff Schaal mocht de linksback tweemaal op zijn palmares plaatsen (2012 en 2016). Gedurende deze periode overleefde Willems één keer de groepsfase van de Champions League, maar de achtste finale tegen Atlético Madrid ging in 2016 verloren door een fatale strafschoppenserie.

Transfer naar Eintracht Frankfurt

Willems had in 2016 al de mogelijkheid om PSV te verlaten, maar hij wees een transfer naar AS Monaco van de hand. Uiteindelijk tekende hij nog één keer bij (tot medio 2018) in de hoop om een derde landstitel binnen te slepen. In het seizoen 2016-2017 eindigde zijn team echter als derde achter landskampioen Feyenoord en Ajax. Na afloop van dit seizoen maakte Willems alsnog de overstap naar het buitenland. Voor circa zeven miljoen euro werd hij verkocht aan het Duitse Eintracht Frankfurt.

Willems debuteerde op 12 augustus 2017 in het shirt van Eintracht Frankfurt, dat in de DFB-Pokal met 0-3 won bij TuS Erndtebrück. Met een assist bewees de oud-PSV’er meteen zijn waarde voor Die Adler. De overwinning in het Leimbachstadion bleek de opmars naar een uiterst succesvolle bekercampagne. Voor het tweede opeenvolgende seizoen bereikte Eintracht Frankfurt de finale en ditmaal trok het team wel aan het langste eind: 3-1 tegen Bayern München. Na een dubbelslag van Ante Rebic besliste Mijat Gacinovic in blessuretijd de wedstrijd op aangeven van Willems.

In zijn debuutseizoen bij Eintracht Frankfurt werd er in 29 wedstrijden een beroep gedaan op Willems, die vijfmaal als aangever fungeerde. In het daaropvolgende contractjaar verloor de Nederlander zijn basisplaats. Zijn aandeel steeg weliswaar naar 36 officiële wedstrijden, maar een significant deel bestond uit invalbeurten. Willems viel onder meer in tijdens de halve finale van de Europa League, thuis tegen Chelsea (1-1). De Bundesliga-club werd in Londen uitgeschakeld na strafschoppen.

Zware blessure bij Newcastle United

In de zomer van 2019 maakte Willems op huurbasis de overstap naar Newcastle United. Op 11 augustus debuteerde de linksback in de thuiswedstrijd tegen Arsenal (0-1 nederlaag) door in de 54ste minuut in te vallen voor Jonjo Shelvey. Hij veroverde al snel een basisplaats bij The Magpies, waar hij in zijn debuutseizoen meteen wist te scoren tegen twee aansprekende tegenstanders: Liverpool (3-1 nederlaag) en Manchester City (2-2). Ook wist hij een assist te produceren in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Manchester United.

Willems speelde uiteindelijk twintig officiële wedstrijden voor Newcastle United. Op 18 januari 2020 sloeg het noodlot toe voor de linksback, die in de thuiswedstrijd tegen Chelsea (1-0 overwinning) al in het openingskwartier vervelend terecht kwam na een duel met Callum Hudson-Odoi. Hierbij scheurde hij de kruisband van zijn linkerknie af. Zijn periode op St. James’ Park kwam daarmee abrupt ten einde. De clubleiding besloot de optie tot koop niet te lichten vanwege de ernst van de blessure.

Eén seizoen Greuther Fürth

In het seizoen 2020-2021 behoorde Willems weer tot de selectie van Eintracht Frankfurt. Bij aanvang van het seizoen was hij nog altijd geblesseerd. Pas in januari 2021 kon de voormalig PSV-verdediger weer begroet worden in de wedstrijdselectie, maar hij kwam tegen Arminia Bielefeld (1-5 overwinning) niet in actie. Ook in de daaropvolgende maanden werd hem geen minuut speeltijd gegund. Na afloop van het seizoen werd het aflopende contract van Willems dan ook niet verlengd.

Promovendus Greuther Fürth profiteerde van de transfervrije status van Willems. In augustus 2021 tekende hij hier een contract voor twee seizoenen. De linksback debuteerde op 11 september in de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg zijn debuut voor zijn nieuwe werkgever. Uiteindelijk speelde Willems 24 Bundesliga-wedstrijden in het tenue van de Kleeblätter. Op 23 april 2022 scoorde hij tegen Bayer Leverkusen, maar dat leverde slechts een spaarzame glimlach op. Greuther Fürth degradeerde uit de Bundesliga.

(Pro Shots)

Degradatie FC Groningen

Willem speelde in juli 2022 nog twee wedstrijden voor de Duitse club. Greuther Fürth deed vervolgens geen beroep meer op de linksback, die in september zijn contract liet verscheuren. Willems flirtte nadien met een terugkeer naar PSV, maar de Eindhovense club gaf geen gehoor. Er moest uiteindelijk een proefperiode aan te pas komen om een comeback in de Eredivisie mogelijk te maken. Bij het kwakkelende FC Groningen debuteerde hij op 25 februari 2023 thuis tegen Excelsior (3-0 overwinning).

FC Groningen hoopte na de zege op Excelsior de weg naar boven in te slaan, maar niets bleek minder waar. De daaropvolgende wedstrijden gingen allemaal verloren. Tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (0-2) ging het zelfs behoorlijk mis. Er ontstond chaos op de tribunes, waardoor Willems besloot om de boel te sussen. Tijdens deze goedbedoelde poging kreeg hij een klap op zijn hoofd. Samen met de club deed hij aangifte, hoewel de verdediger na afloop aangaf erger te zijn gewend.

In april 2023 kwam Willems negatief in het nieuws. Er bleek een inval te zijn gedaan in een woning van de voetballer, waarbij onder meer wapens werden aangetroffen. Later bleek Willems het huis ‘slechts’ te verhuren. Voor hem had de kwestie zodoende geen consequenties, maar ondertussen moest hij wel met lede ogen toezien hoe FC Groningen roemloos uit de Eredivisie degradeerde. In juni 2023 vond hij in promovendus Heracles Almelo een nieuwe club in Nederland.

(Pro Shots)

Heracles Almelo

Willems maakte op 12 augustus 2023 zijn debuut voor Heracles Almelo, dat met 4-1 verloor bij Ajax. In de daaropvolgende maanden wist de linksback geen vaste basisplaats af te dwingen.


Interlandcarrière

Willems speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Met de Onder 17-selectie werd hij in 2011 Europees kampioen. Het ging daarna snel voor de linksback, die op 26 mei 2012 al debuteerde in het Nederlands elftal tijdens de met 1-2 verloren oefeninterland tegen Bulgarije. Met twee interlands op zak behoorde hij meteen tot de definitieve EK-selectie van bondscoach Bert van Marwijk. Willems stond in alle groepswedstrijden in de basis, maar kon roemloze uitschakeling niet voorkomen.

Bondscoach Louis van Gaal liet Willems staan in de nieuwe cyclus van het Nederlands elftal. Door de concurrentie van Daley Blind en een blessure kwam hij echter niet in aanmerking voor een plaats in de selectie voor het WK 2014 in Brazilië, waar het team een bronzen medaille behaalde. Willems keerde terug in de selectie voor de cyclus van het EK 2016, maar de eindronde in Frankrijk werd niet bereikt.

Na oktober 2016 is Willems niet meer geselecteerd voor het Nederlands elftal. Zijn teller is daardoor blijven steken op 22 interlands, waarin hij geen enkele keer wist te scoren. Wel mocht hij in mei 2016 een assist noteren in de oefeninterland tegen Ierland (1-1). Luuk de Jong kopte zijn voorzet in de 85ste minuut tegen de touwen. Geen toeval, aangezien het duo bij PSV ook al een productief tandem vormde.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie