Cádiz CF

Cádiz

Prijzenkast

2x Segunda División

2x Segunda División A

2x Tercera División

Het laatste nieuws over Cádiz CF

Cádiz CF is een Spaanse voetbalclub uit Cádiz. Thuiswedstrijden van Los Piratas worden afgewerkt in het Estadio Nuevo Mirandilla.

  • Cádiz CF werd in 1910 opgericht
  • Het Estadio Nuevo Mirandilla is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Los Piratas’
  • In lagere divisies werd Cádiz meermaals kampioen

Strijden voor LaLiga-status

Op 8 september 1910 stonden Cádiz CF en Cádiz Sporting Club tegenover elkaar. Twee dagen later registreerden inwoners van de stad een voetbalclub onder de naam Cádiz Foot-Ball Club. In 1911 werd het team ingeschreven bij de Federación Sur, de voetbalbond van Zuid-Spanje. Door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog verliepen de beginjaren zonder echte vermeldingswaardigheden. Cádiz speelde jarenlang alleen maar oefenwedstrijden tegen clubs als Real Betis en Celta de Vigo.

Na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) debuteerde Cádiz CF in de Segunda División. Het tweede niveau bestond destijds uit vijf groepen. Los Piratas kroonden zich voor Granada tot kampioen door elf van de veertien wedstrijden in winst om te zetten, waardoor men mocht deelnemen aan de eindronde. Cádiz eindigde als derde achter Real Murcia en Deportivo la Coruña. Een bittere pil voor de club, aangezien alleen de bovenste twee teams in aanmerking kwamen voor promotie naar de Primera División.

Grijze decennia

Tussen 1943 en 1955 speelde Cádiz CF hoofdzakelijk in de Tercera División. Het kampioenschap halverwege de jaren vijftig bracht de club terug in de Segunda División. El Submarino Amarillo groeide uit tot een vertrouwde naam op dit niveau door tot 1977 actief te blijven in deze divisie, met een onderbreking van één seizoen (1969-1970) door een tijdelijke afdaling naar de Tercera División.

De jaren vijftig en zestig mochten als behoorlijk grijs worden getypeerd. Sporadisch zette Cádiz CF wel een aantal keurige klasseringen neer, maar promotie naar de Primera División bleef lange tijd buiten het bereik. Tot 1977. In dat jaar wist de club voor het eerst in de clubgeschiedenis de stap naar het hoogste niveau te zetten door als tweede te eindigen in de Segunda División.

Debuut in LaLiga

Cádiz CF debuteerde op 4 september 1977 met een 2-1 overwinning op Rayo Vallecano in de Primera División. Op 18 december stuntte de nieuwkomer in LaLiga met een 1-0 overwinning op Real Madrid. Het iconische doelpunt van Paco Baena bleek echter geen voorbode voor de rest van het seizoen. In totaal won de club dat seizoen maar zeven van de 34 competitiewedstrijden, waardoor het avontuur al na één seizoen sneuvelde. Aan het begin van de jaren tachtig keerde Cádiz CF tot tweemaal toe terug in de hoogste divisie, maar zowel in 1982 als 1984 degradeerde men opnieuw in het eerste jaar.

In 1985 promoveerde Cádiz CF voor de derde keer in vijf seizoenen naar de Primera División. Opnieuw moest de club strijden om lijfsbehoud, maar voor het eerst in de geschiedenis lukte het om lijfsbehoud veilig te stellen (vijftiende). In de daaropvolgende jaren eindigde Cádiz CF steevast tussen de twaalfde en achttiende plaats. Het team overleefde meermaals de Spaanse nacompetitie, maar in 1993 bleek degradatie uit de hoogste divisie dan toch onafwendbaar.

Ontsnapt aan faillissement

Het voortbestaan van Cádiz CF hing halverwege de jaren negentig aan een zijden draadje. Een investeringsgroep weigerde nog langer geld te steken in de club, waardoor een faillissement dreigde. Onder leiding van Antonio Muñoz en Manuel García wist een supportersgroepering een akkoord te sluiten met de schuldeisers. Zij zorgden voor een reorganisatie van de voetbalclub. Vanuit de Segunda División B (derde niveau) wist Cádiz CF langzaam maar zeker weer op te krabbelen.

In 2003 promoveerde Cádiz CF naar de Segunda División A. Twee jaar later volgde zelfs promotie naar de Primera División, maar ditmaal bleef het verblijf beperkt tot één schamel seizoen. De degradatie uit LaLiga werd niet lekker verwerkt. Los Piratas degradeerden in 2008 opnieuw naar de Segunda División B. Al na één seizoen keerde de formatie uit Cádiz alweer terug in de tweede divisie van Spanje, maar in 2010 volgde een nieuwe afdaling. Ditmaal had het team zes seizoenen nodig om terug te keren in de Segunda División A.

Spelers van Cádiz CF juichen
Juichende spelers van Cádiz CF (Pro Shots)

Weg omhoog

Cádiz CF presteerde uitstekend in de Segunda División. Na drie seizoenen in de subtop (tussen plek vijf en zeven) volgde in 2020 een nieuw hoogtepunt: promotie naar LaLiga. Een tweede plaats achter SD Huesca betekende rechtstreekse promotie. In het seizoen 2020-2021 evenaarde de club de hoogste klassering ooit op het hoogste niveau (twaalfde). Cádiz CF eindigde een jaar later ternauwernood boven de degradatiezone (zeventiende), maar bleef in 2023 vervolgens weer gevrijwaard van echte degradatiestress door als veertiende te eindigen.

Rivaliteit

Cádiz heeft een aantal lokale rivalen. Het gaat daarbij om Xerez CD (uit Jerez de la Frontera) en San Fernando SD (uit San Fernando).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het tenue van Cádiz CF gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Bobby Adekanye2020-2021
Lucas Bijker2017-2018

Het stadion

Het Estadio Nuevo Mirandilla is sinds 1955 de thuisbasis van Cádiz CF. Tot 2021 stond het stadion bekend onder de naam Estadio Ramón de Carranza. Het onderkomen, goed voor een capaciteit van 20.724 plaatsen, is sinds de bouw meermaals gerenoveerd.


Veelgestelde vragen over Cádiz CF

Wanneer is Cádiz CF opgericht?

Op 10 september 1910

Wat is het adres van het Estadio Nuevo Mirandilla?

Estadio Nuevo Mirandilla
Plaza de Madrid, s/n, 11010 Cádiz
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Nuevo Mirandilla?

20.724 plaatsen

Wat is de website van Cádiz CF?

Klik hier om Cádiz CF online te bezoeken

Waar kan ik Cádiz CF vinden op sociale media?

Cádiz CF is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie