Bobby Adekanye

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Bobby Adekanye

Bobby Adekanye is een Nederlandse aanvaller met Nigeriaanse roots. Sinds de zomer van 2022 staat hij op de loonlijst van Go Ahead Eagles.

  • Adekanye speelt momenteel voor Go Ahead Eagles
  • De aanvaller kwam eerder uit voor SS Lazio, Cádiz CF, ADO Den Haag en Crotone
  • Hij speelde in de jeugd van Ajax, FC Barcelona, PSV en Liverpool
  • Adekanye is een voormalig jeugdinternational van Nederland
  • Hij werd geboren in Nigeria

Clubcarrière

Habeeb Omobolaji (Bobby) Adekanye werd op 14 februari 1999 geboren in het Nigeriaanse Ibadan. Op zo’n vijf uur rijden van de hoofdstad Lagos groeide hij op in het bijzijn van zijn moeder en oudere broer. “Mijn vader was al eerder naar Nederland gekomen om een vaste baan en woning te vinden. Zo wilde hij aan een betere toekomst voor ons gezin bouwen”, vertelde Adekanye later op de website van Derbystar. “Mijn moeder hield mijn vader goed op de hoogte van mijn ontwikkeling. Zo vertelde zij ook aan mijn vader dat ik gek was op voetbal. Mijn vader vond dit geweldig om te horen. Als hij wat geld gespaard had, stuurde hij vaak voetbalkleding vanuit Nederland naar Nigeria.”

Adekanye had het goed naar zijn zin in Nigeria, maar op vijfjarige leeftijd was de tijd rijp voor gezinshereniging. Het gezin streek neer in Alphen aan de Rijn. Zijn vader besloot hem in te schrijven bij amateurclub VV Alphia. De aanvaller trok de aandacht van Ajax, Feyenoord en ADO Den Haag. Op advies van zijn vader besloot Adekanye overal een proefperiode af te werken, maar uiteindelijk viel de keuze op de club waar hij in zijn geboorteland al fan van was: Ajax.

Droom valt in het water

Op twaalfjarige leeftijd werd Adekanye tijdens een jeugdtoernooi gescout door FC Barcelona. De aanvaller werd opgenomen op het legendarische La Masia. Jeugdtrainers waren zeer te spreken over de geboren Nigeriaan, maar vanuit het niets kwam zijn droom ten einde. De Catalaanse club bleek de reglementen voor het aantrekken van buitenlandse spelers te hebben overtreden. Als gevolg van deze situatie moest Adekanye afscheid nemen van Barcelona.

Debuut voor Lazio

Via PSV en Liverpool vertrok Adekanye in 2017 met een driejarig contract op zak naar SS Lazio. Op 19 september 2019 debuteerde de aanvaller als profvoetballer in de Europa League-wedstrijd tegen CFR Cluj (2-1 nederlaag). Tien dagen later mocht hij voor het eerst opdraven in de Serie A, in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Genoa. Op 22 december won Adekanye zijn eerste prijs als profvoetballer: de Italiaanse Supercup. Spelen deed hij overigens niet in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Juventus.

Adekanye maakte zijn eerste doelpunt op 2 februari 2020 in de confrontatie met SPAL 2013 (5-1 zege). Zijn teller liep dat seizoen op naar vijftien wedstrijden in alle competities, waarvan elf in de Serie A.

Verhuur aan Cádiz, ADO en Crotone

In de zomer van 2020 werd Adekanye voor een jaar uitgeleend aan Cádiz CF. De Spaanse promovendus liet hem op 28 november 2020 debuteren in de uitwedstrijd tegen Elche CF (1-1), maar in de daaropvolgende maanden liep zijn teller op naar een handvol wedstrijden. Vanwege een gebrek aan perspectief werd de huurconstructie in januari 2021 alweer beëindigd.

Adekanye maakte het seizoen 2020-2021 af bij ADO Den Haag. Twee weken na zijn debuut tegen Sparta Rotterdam (1-1) maakte de Lazio-huurling tegen PSV (2-2) zijn eerste Eredivisie-doelpunt. In de 32ste speelronde besliste hij de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met de enige treffer van de wedstrijd, maar dat bleek niet voldoende om lijfsbehoud veilig te stellen. Met degradatie in de benen keerde Adekanye in de zomer van 2021 terug naar Rome.

In januari 2022 werd Adekanye nogmaals verhuurd door SS Lazio, dat een deal sloot met Crotone. De Serie B-club deed welgeteld 71 minuten een beroep op de aanvaller, verdeeld over een viertal invalbeurten. Na afloop van het seizoen 2021-2022 liep Adekanye uit zijn contract met Lazio.

In actie voor Go Ahead Eagles (Pro Shots)

Go Ahead Eagles

Adekanye sloot zich in de zomer van 2022 aan bij Go Ahead Eagles. Met nul punten uit vijf wedstrijden schoot de club uit Deventer dramatisch uit de startblokken, maar in de zesde speelronde van de Eredivisie werd de ban gebroken. Na de openingstreffer van Adekanye trok de formatie van trainer René Hake een 2-3 zege op FC Volendam over de streep. Go Ahead wist deze lijn door te trekken en handhaafde zich relatief eenvoudig. Dat was mede te danken aan de aanvaller, die met zes doelpunten en vier wedstrijden in 33 wedstrijden zijn waarde bewees

Go Ahead Eagles boekte in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2023-2024 een 4-1 overwinning op FC Volendam. Adekanye incasseerde vlak voor rust zijn eerste rode kaart als profvoetballer.


Interlandcarrière

Adekanye doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. De aanvaller debuteerde in 2019 voor de Onder 20-selectie, maar bleef steken op één interland. Na de oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten van Mexico (3-2 overwinning) kwam hij niet meer in actie als jeugdinternational.

Laatste update: 16 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie