Bas Kuipers

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Bas Kuipers

Bas Kuipers is een Nederlandse centrale verdediger. Hij verruilde NEC in de zomer van 2020 voor Go Ahead Eagles, waar hij sindsdien actief is.

  • Kuipers speelt momenteel voor Go Ahead Eagles
  • In Nederland speelde hij eveneens voor Ajax (jeugd), Excelsior, ADO Den Haag en NEC
  • De verdediger was in het buitenland actief voor FC Viitorul Contanta
  • In Roemenië won hij de nationale beker en Supercup

Clubcarrière

Kuipers werd op 17 augustus 1994 geboren in Amsterdam. In zijn geboorteplaats zette hij zijn eerste stappen als voetballer bij amateurclub De Volewijckers, maar al in 2001 werd zijn potentie ontdekt tijdens de talentendagen van Ajax. Hij doorliep vanaf de F-pupillen de volledige jeugdopleiding op De Toekomst.

Debuut bij Jong Ajax

Bij Ajax tekende Kuipers zijn eerste profcontract. In de zomer van 2013 mocht hij de voorbereiding meedraaien met de A-selectie, waarna hij werd opgenomen in de selectie van Jong Ajax. Dat team was toegetreden tot de Eerste Divisie (destijds de Jupiler League) en daar maakte de verdediger op 30 augustus 2013 zijn debuut in het betaald voetbal, thuis tegen Jong FC Twente (2-1 zege). Tegen Jong PSV (2-2) maakte Kuipers op 9 december 2013 zijn eerste treffer als profvoetballer.

Actief onder Groenendijk

Ajax verhuurde Kuipers in augustus 2014 aan Excelsior, dat in de Eredivisie actief was. Hij maakte hier als invaller zijn debuut op 30 augustus tegen Heracles Almelo (3-1 overwinning). Kuipers, die overigens familie is van astronaut André Kuipers, speelde in het seizoen 2014-2015 in totaal 33 wedstrijden in de hoofdmacht van de Kralingers, maar dat was voor de Amsterdammers onvoldoende aanleiding om zijn aflopende contract te verlengen. Excelsior nam hem vervolgens permanent over.

Kuipers speelde in totaal drie jaar voor Excelsior, waar hij tachtig wedstrijden noteerde. In de zomer van 2017 vertrok hij naar ADO Den Haag. Hij werd hier herenigd met trainer Alfons Groenendijk, die in Amsterdam en Rotterdam ook al zijn leermeester was. Het werd echter geen succes. Na tien officiële wedstrijden vertrok Kuipers in januari 2019 naar het Roemeense FC Viitorul Constanta.

Prijzen in Roemenië

Voor FC Viitorul Constanta bleef Kuipers maar een half jaar actief. De Amsterdammer speelde hier slechts negen officiële wedstrijden, maar behaalde er wel twee prijzen: de Roemeense beker en de Roemeense Supercup. In de na strafschoppen gewonnen bekerfinale tegen Astra Giurgiu kwam hij niet in actie, maar hij mocht wel opdraven in de Supercup-wedstrijd tegen CFR Cluj (1-0 zege).

Via NEC naar Go Ahead Eagles

Kuipers liet in de zomer van 2019 zijn contract in Roemenië ontbonden. Hij wist een contract te verdienen bij NEC, waar hij op 9 augustus van dat jaar debuteerde in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. Tot de uitbraak van de coronapandemie speelde hij in alle dertig wedstrijden mee, maar trainer Rogier Meijer adviseerde de clubleiding niet met hem door te gaan. De samenwerking bleef daardoor beperkt tot een klein jaar.

(Pro Shots)

Go Ahead Eagles profiteerde in de zomer van 2020 dankbaar door Kuipers naar Deventer te halen. Hij maakte zijn debuut op 30 augustus in de doelpuntloze wedstrijd tegen FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie. In de laatste speelronde van het seizoen kopte de Amsterdammer het winnende doelpunt tegen de touwen tegen Excelsior (0-1), waardoor de Deventenaren naar de Eredivisie promoveerden.

In De Adelaarshorst werd Kuipers een vaste waarde. Onder Kees van Wonderen werd hij zelfs de nieuwe aanvoerder van Go Ahead Eagles, waar hij vroeg in het seizoen 2023-2024 zijn honderdste officiële wedstrijd afwerkte. De verdediger maakte vooral indruk met een emotioneel interview met ESPN-verslaggever Hans Kraaij junior.

Laatste update: 5 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie