Rayo Vallecano

Madrid

Prijzenkast

1x Segunda División

2x Segunda División B

Het laatste nieuws over Rayo Vallecano

Rayo Vallecano is een Primera División-club uit de Spaanse hoofdstad Madrid. Het eigen Estadio Teresa Rivero is gelegen in de wijk Vallecas en telt ruim vijftienduizend plaatsen.

  • Rayo Vallecano werd in 1924 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio Teresa Rivero
  • De bijnaam van de club luidt ‘Los Franjirrojos’
  • Het team werd meermaals kampioen in lagere divisies
  • Rayo Vallecano speelt in de schaduw van Real en Atlético Madrid

De cultclub van Madrid

Rayo Vallecano werd opgericht op 29 mei 1924. In de schaduw van Real Madrid en Atlético Madrid wist Los Franjirrojos zich niet meteen te ontpoppen tot een club om rekening mee te houden. Het team maakte na de Tweede Wereldoorlog de stap naar de Tercera División (in die tijd het derde niveau) en slaagde er pas in 1977 in om te promoveren naar de hoogste divisie van Spanje: de Primera División. Met een tiende plek handhaafden de Madrilenen zich probleemloos, maar daarna zakte het geleidelijk af met degradatie in 1980 als consequentie.

Rayo Vallecano probeerde meteen terug te keren na de degradatie, maar kwam in het seizoen 1980-1981 niet verder dan een vijfde plaats in de Segunda División B. Promotie verdween in de daaropvolgende seizoenen steeds verder uit beeld met een dieptepunt in 1984: degradatie naar de Segunda División B. Rayo Vallecano herstelde zich snel door op het derde niveau kampioen te worden. In 1986 werd lijfsbehoud veiliggesteld om in de daaropvolgende jaren terug te keren naar de (sub)top van de tweede divisie.

In 1989 promoveerde Rayo Vallecano voor de tweede keer in de clubgeschiedenis naar de Primera División. Het avontuur duurde maar één seizoen, waarna een heus jojo-effect ontstond. De Madrilenen waren vervolgens ook in de jaren 1992-1994, 1995-1997 en 1999-2003 actief op het hoogste niveau van Spanje. Na de degradatie van 2003 ging het wel helemaal mis getuige de vrije val naar de Segunda División B, waar het vier seizoenen verbleef.

Sinds 2008 is Rayo Vallecano actief in één van de twee hoogste divisies van Spanje. De vooralsnog langste reeks in de Primera División werd neergezet in de periode 2011-2016, maar de daaropvolgende promotie hield maar één seizoen stand (2018-2019). In 2021 keerden de Madrilenen weer terug in de Primera División.

(Pro Shots)

Europees voetbal

Rayo Vallecano is één keer actief geweest in een Europese clubcompetitie. In het seizoen 2000-2001 mocht de club op basis van het fairplay-klassement deelnemen aan de UEFA Cup. In de laatste kwalificatieronde werd het Andorrese Constel·lació Esportiva compleet vernederd (16-0 over twee wedstrijden) waarna achtereenvolgens Molde FK, Viborg FF, Lokomotiv Moskou en Girondins de Bordeaux werden uitgeschakeld. Uitgerekend een Spaanse club stuitte de opmars van Rayo Vallecano in de kwartfinales: Deportivo Alavés, de latere finalist.


Nederlanders

Drie Nederlanders hebben het shirt van Rayo Vallecano gedragen. In 1997 arriveerde Dave van den Bergh bij de club uit de Spaanse hoofdstad en hij adviseerde de technische leiding om zijn vriend Robert Gehring in te lijven, die middels een stage voldoende indruk maakte om een contract te verdienen. Ook Yassine Abdellaoui streek dat jaar kortstondig neer bij Los Franjirrojos.

Laatste update: 18 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie