Rayo Vallecano

Madrid

Prijzenkast

1x Segunda División

2x Segunda División B

Het laatste nieuws over Rayo Vallecano

Rayo Vallecano is een Spaanse voetbalclub uit de hoofdstad Madrid. Thuiswedstrijden van Los Franjirrojos worden afgewerkt in het Campo de Fútbol de Vallecas.

  • Rayo Vallecano werd in 1924 opgericht
  • Het Campo de Fútbol de Vallecas is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Los Franjirrojos’
  • Het team werd meermaals kampioen in lagere divisies

De cultclub van Madrid

Rayo Vallecano werd op 29 mei 1924 opgericht als Agrupación Deportiva El Rayo. Jongeren van tien tot zestien besloten met behulp van ouderen een eigen voetbalclub te starten. De oprichting vond plaats in het huis van Prudencia Priego, de weduwe van Julián Huerta. Haar zoon Juán ging de boeken in als de eerste aanvoerder van de Madrileense club.

Tot en met 1950 speelde Rayo Vallecano evenals Real Madrid in een wit tenue. In de jaren vijftig sloot de club een akkoord met stadgenoot Atlético Madrid, dat in ruil voor een aantal spelers de clubkleuren rood-wit beschikbaar stelde. Later besloot het bestuur van van Los Franjirrojos om het tenue van de Argentijnse topclub River Plate te kopiëren. Rayo Vallecano had daarmee de primeur in Europa.

Jojo-jaren

Rayo Vallecano speelde in de jaren veertig op regionaal clubniveau. Tijdens het seizoen 1948-1949 promoveerde de Madrileense formatie naar het derde niveau van Spanje. In de Tercera División kroonde de club zich in 1956 tot kampioen, waardoor men voor het eerst naar de Segunda División promoveerde. Rayo presteerde wisselvallig met achtereenvolgens een twaalfde, zesde, veertiende, vijfde en zestiende plaats op de ranglijst. De laatstgenoemde klassering resulteerde in degradatie.

In de Tercera División draaide Rayo Vallecano meteen weer mee in de bovenste regionen. Als beloning promoveerde de club in 1965 als kampioen naar de Segunda División, waar men zich meer dan tien seizoenen vestigde. De derde plaats achter Sporting de Gijón en Cádiz CF resulteerde in 1977 in een historische promotie naar de Primera División. Los Franjirrojos debuteerden in het seizoen 1977-1978 met een tiende plaats op het hoogste niveau. Dit avontuur hield drie seizoenen stand.

Rayo Vallecano hoopte op een snelle comeback in LaLiga, maar degradeerde in de jaren tachtig naar het derde niveau van Spanje. De schade bleef echter beperkt door in 1985 alweer te promoveren naar de Segunda División. Het team wist zich te herpakken en promoveerde in 1990 dan toch naar de hoogste klasse. Tot en met het seizoen 2002-2003 switchte Rayo voortdurend tussen de Primera División en de Segunda División. In die periode speelde men zelfs voor het eerst in Europees clubverband dankzij het fairplay-klassement.

Geen rol van betekenis

Rayo Vallecano degradeerde in 2004 voor het tweede seizoen op rij. Vanuit de Segunda División B werd de wederopstanding tot stand gebracht. De hoofdstedelingen keerden in 2008 terug op het tweede niveau om drie jaar later al door te stoten naar de Primera División. De cultclub van Madrid wist het record van vier seizoenen licht te verbeteren door het ditmaal vijf jaar vol te houden. In het seizoen 2012-2013 zette men de hoogste klassering ooit neer: achtste.

In 2016 degradeerde Rayo Vallecano andermaal. Na twee seizoenen bemachtigde men opnieuw een LaLiga-status, maar dit avontuur bleef beperkt tot één seizoen (twintigste). In 2021 wist de club desondanks terug te keren door Girona te verslaan in de play-offs. Sindsdien handhaafde de club zich door in de Spaanse middenmoot te eindigen.

Het stadion van Rayo Vallecano
Het Campo de Fútbol de Vallecas (Pro Shots)

Rivaliteit

De Spaanse hoofdstad Madrid telt verschillende profclubs. Vooral de stadsderby tegen Real Madrid is extra beladen, al had, al heeft Rayo Vallecano doorgaans weinig in de melk te brokkelen. Deze rivaliteit is tamelijk eenzijdig te noemen, aangezien De Koninklijke vooral FC Barcelona en Atlético Madrid als grote rivalen ziet.


Europees voetbal

Rayo Vallecano debuteerde in het seizoen 2000-2001 op het Europese strijdtoneel. In de kwalificatiefase rekenden de Spanjaarden eenvoudig af met Constelació Esportiva (16-0 over twee wedstrijden), waardoor men het hoofdtoernooi van de UEFA Cup bereikte. Los Franjirrojos wisten achtereenvolgens Molde FK, Viborg FB, Lokomotiv Moskou en Girondins de Bordeaux uit te schakelen. Pas in de kwartfinale werd de opmars gestuit door competitiegenoot Deportivo Alavés, de verliezend finalist van dat seizoen.


Nederlanders

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Rayo Vallecano gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Yassine Abdellaoui1997
Dave van den Bergh1997-2000
Robert Gehring1997-1998

Het stadion

Het Campo de Fútbol de Vallecas is sinds 1976 de thuishaven van Rayo Vallecano. Tot 2011 stond dit onderkomen bekend als het Estadio Teresa Rivero, maar sindsdien is de huidige naam in gebruik. Het stadion biedt momenteel plaats aan 14.708 toeschouwers. In augustus 1986 speelde rockband Queen, inclusief Freddie Mercury, een concert op deze locatie.

In augustus 2018 werd het Campo de Fútbol de Vallecas tijdelijk gesloten voor voetbalwedstrijden. De Madrileense overheid oordeelde dat de veiligheid in het geding was.


Veelgestelde vragen over Rayo Vallecano

Wanneer is Rayo Vallecano opgericht?

Op 29 mei 1924

Wat is het adres van het Campo de Fútbol de Vallecas?

Campo de Fútbol de Vallecas
C. del Payaso Fofó, 0, Puente de Vallecas, 28018 Madrid
Spanje

Wat is de capaciteit van het Campo de Fútbol de Vallecas?

14.708 plaatsen

Wat is de website van Rayo Vallecano?

Klik hier om Rayo Vallecano online te bezoeken

Waar kan ik Rayo Vallecano vinden op sociale media?

Rayo Vallecano is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 19 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie