Ivan Perisic

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Ivan Perisic

Ivan Perisic is een Kroatische middenvelder, die ook in de voorhoede uit de voeten kan. De international van Kroatië maakte in januari 2024 de overstap van Tottenham Hotspur naar Hajduk Split.

  • Perisic speelt momenteel voor Hajduk Split
  • De middenvelder won de Champions League met Bayern München
  • Hij werd landskampioen in Duitsland (tweemaal) en Italië
  • Perisic won drie Duitse bekers en één Italiaanse beker
  • In 2011 debuteerde hij als Kroatisch international

Clubcarrière

Perisic werd op 2 februari 1989 geboren in het Kroatische Split. In zijn geboorteplaats ging diens voetbalcarrière van start bij NK Dalmatinac Split, waar hij zich in de kijker speelde bij Hajduk Split. In 2006 maakte de middenvelder annex aanvaller de overstap naar het Franse FC Sochaux.

Via KSV Roeselare naar Club Brugge

Voor FC Sochaux speelde Perisic nooit een officiële wedstrijd. In januari 2009 werd de Kroaat uitgeleend aan het Belgische KSV Roeselare, waar hij indruk maakte met acht doelpunten in twintig officiële wedstrijden. Met zijn prestaties speelde hij zich in de kijker bij Club Brugge. De Belgische topclub betaalde zo’n 200.000 euro om hem binnen te halen.

Perisic speelde in de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011 voor Club Brugge. Zijn eerste doelpunt voor de Belgische topclub maakte hij meteen bij diens debuut tegen KRC Genk (1-1). Met 35 doelpunten en 23 assists in 89 officiële wedstrijden liet hij zich behoorlijk gelden in Brugge. In 2011 mocht Perisic zich zelfs kronen tot topscorer van de Belgische Eerste Klasse én Profvoetballer van het Jaar.

Borussia Dortmund

Bij Club Brugge speelde Perisic zich in de kijker bij Borussia Dortmund. De Kroaat debuteerde op 23 juli 2011 tegen aartsrivaal Schalke 04 in de strijd om de Duitse Supercup. Het werd een bijzonder ongelukkig debuut voor Perisic, die een kwartier voor tijd inviel voor Mario Götze en de beslissende strafschop onbenut liet. Hij herstelde zijn ‘fout’ door met zeven doelpunten in 28 competitieduels een belangrijk aandeel op te eisen in het veroveren van de landstitel. Hij scoorde onder meer in de kampioenswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (2-0 zege).

Zijn tweede seizoen bij Borussia Dortmund verliep een stuk stroever. Op alle fronten werd BVB verslagen door de grote concurrent Bayern München (titelstrijd Bundesliga, halve finale DFB-Pokal, Duitse Supercup en finale Champions League). Perisic maakte zelf maar de helft mee. In het eerste half jaar van zijn tweede contractjaar daalde naar zijn aandeel qua speeltijd, waardoor de Kroaat toestemming kreeg om zijn loopbaan te vervolgen bij VfL Wolfsburg. Er werd een transfersom van circa acht miljoen euro betaald.

VfL Wolfsburg

Tussen januari 2013 en augustus 2015 stond Perisic onder contract bij VfL Wolfsburg. In diens laatste maand bij Die Wolfe won hij de Duitse Supercup ten koste van Bayern München, na strafschoppen. Een seizoen eerder won hij uitgerekend tegen Borussia Dortmund de DFB-Pokal. De finale van het Duitse bekertoernooi werd met 1-3 gewonnen. Perisic leverde in de 38ste minuut de assist op het doelpunt van Bas Dost, die daarmee al de eindstand op het bord zette.

In totaal speelde Perisic 88 officiële wedstrijden voor VfL Wolfsburg. Met 21 doelpunten en zeventien assists eiste de Kroaat een behoorlijk aandeel op. Eén van zijn doelpunten maakte hij in de returnwedstrijd tegen Napoli in de kwartfinale van de Europa League, maar dat bleek niet voldoende om de laatste vier te bereiken.

Internazionale

Perisic maakte in de zomer van 2015 de overstap naar Internazionale. In Milaan tekende hij een contract voor vijf seizoenen, na een deal te hebben gesloten ter waarde van circa zeventien miljoen euro. Op 13 september 2015 maakte de middenvelder annex aanvaller zijn debuut in de stadsderby tegen AC Milan (1-0 overwinning). Met negen doelpunten en zes assists in 37 gespeelde wedstrijden beleefde Perisic een acceptabel debuutjaar.

Internazionale is de enige club waar Perisic meer dan honderd officiële wedstrijden afwerkte. De teller liep zelfs op naar 254 officiële wedstrijden. De Kroaat groeide uit tot een meer dan gewaardeerde schakel in het elftal door 55 keer te scoren en 49 keer als aangever te fungeren. Hoogtepunt uit deze periode is de landstitel van 2021, waar de Supercoppa Italiana op volgde. In 2022 won hij ook de Coppa Italia met de Italiaanse topclub.

Bayern München

Gedurende zijn Internazionale-periode speelde Perisic één seizoen elders. In de zomer van 2019 werd hij voor een jaar uitgeleend aan Bayern München. Het bleek een uitstekende keuze. Niet alleen produceerde hij acht goals en tien assists in 35 wedstrijden, maar hij won ook nog eens drie trofeeën bij Der Rekordmeister: de Duitse titel, de DFB-Pokal én de Champions League. In de finale van het miljoenenbal tegen Paris Saint-Germain (0-1 zege) viel Perisic in de 68ste minuut in voor Kingsley Coman.

(Profielfoto)

Tottenham Hotspur

Het contract van Perisic bij Internazionale liep in de zomer van 2022 af. De Kroaat besloot afscheid te nemen in Milaan en transfervrij over te stappen naar Tottenham Hotspur, waar hij werd herenigd met manager Antonio Conte. Op 6 augustus 2022 maakte hij zijn Premier League-debuut in de thuiswedstrijd tegen Southampton (4-1 zege). Zijn eerste doelpunt maakte hij tegen diezelfde tegenstander, maar in het slotkwartier werd de voorsprong alsnog uit handen gegeven. Conte werd in de daaropvolgende interlandperiode ontslagen door Spurs.

Perisic liep in september 2023 een zware kruisbandblessure op. Tijdens zijn revalidatie besloot de Kroaat na exact vijftig wedstrijden te vertrekken bij Tottenham Hotspur door in te gaan op een aanbod van zijn oude club Hajduk Split.


Interlandcarrière

Op 26 maart 2011 debuteerde Perisic in de nationale ploeg van Kroatië, dat de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië met 1-0 verloor. Ondanks deze nederlaag bereikten de Kroaten de Europese eindronde van 2012. Op het toernooi in Polen en Oekraïne werden de Kroaten al in de groepsfase uitgeschakeld. Na een 1-3 overwinning op Ierland (assist Perisic) werd een respectabel 1-1 gelijkspel behaald tegen Italië, waarna een 0-1 nederlaag werd geleden tegen de latere winnaar Spanje.

Met twee doelpunten en een assist liet Perisic zich gelden op het WK van 2014. Hij had een aandeel in de 0-4 overwinning op Kameroen, maar zijn treffer tegen Mexico leverde geen resultaat op: 1-3. Opnieuw sneuvelde Kroatië in de groepsfase. Een identiek aandeel leverde Kroatië op het EK van 2016 meer succes op. Voor het eerst in jaren werd de eerste ronde weer eens overleefd. In de achtste finale ging het alsnog mis door toedoen van de latere winnaar Portugal (0-1 na verlenging).

Op het WK van 2018 scoorde Perisic zelfs driemaal. Met zijn tweede treffer in Rusland sleepte Kroatië er een verlenging uit tegen Engeland, waarin hij de assist afleverde bij het winnende doelpunt van Mario Mandzukic (2-1). Perisic maakte in de finale tegen Frankrijk andermaal de gelijkmaker. Kroatië slaagde er niet in om het huzarenstukje compleet te maken en verloor met 4-2, waardoor er ‘slechts’ een zilveren medaille resteerde.

Perisic (tweede van rechts) protesteert bij de arbitrage (Pro Shots)

Perisic mag bijzonder productief worden genoemd op eindtoernooien. Ook op het EK van 2021 (twee doelpunten, één assist) en het WK van 2022 (één doelpunt, drie assists) was hij van grote waarde voor Kroatië. In Qatar behaalde hij een bronzen medaille met de nationale ploeg. Na teamgenoot Luka Modric en oud-teamgenoot Darijo Srna is Perisic de Kroaat met de meeste A-interlands achter zijn naam.

Perisic verloor in 2023 met Kroatië de Nations League-finale van Spanje (na strafschoppen).

Laatste update: 19 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie